Kneževiću kazna 10 odsto od plate

Prema poslovniku poslanik se zbog izrečene opomene kažnjava sa 10 odsto plate, što je u Kneževićevom slučaju oko 140 eura
123 pregleda 30 komentar(a)
Knežević, Mandić. Medojević, Foto: Boris Pejović
Knežević, Mandić. Medojević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 22.12.2017. 17:25h

Potpredsjednik parlamenta Branimir Gvozdenović izrekao je juče poslaniku Demokratskog fronta (DF) Milanu Kneževiću opomenu, čime mu je prema Poslovniku Skupštine umanjio decembarsku poslaničku platu za 10 odsto.

Gvozdenović je Kneževiću izrekao opomenu nakon što je poslanik DF-a tokom rasprave o izmjenama Zakona o postupanju prema maloljetnicima u krivičnom postupku, poručio da bi se dijete koje bi se “ugledalo na specijalnog tužioca Milivoja Katnića pretvorilo u monstruma”. Knežević je naveo da je Katnić prepisku između njega i advokata Gorana Rodića kao i snimljene razgovore Veselina Mujovića i funkcionera DF-a Predraga Bulatovića i Andrije Mandića “montirane poslao Hrvatskoj”.

“I onda je jedan hrvatski portal objavio prepisku poslanika ovog parlamenta sa njegovim advokatom kojem je Katnić izmontirao slučaj kako bi došao do njegovog telefona. I vi ovdje danas pričate o zaštiti djece, a osobe sa dijagnozom poput Katnića ruše ugled države. Ja učestvujem korektno na sjednici. Napravljen je skandal jer je tužilac povjerljiva dokumenta dostavio drugoj državi. U šta bi se pretvorilo dijete kome bi bio uzor Milivoje Katnić? Nemojte mi isključivati mikrofon da ne ulazimo u incidentne situacije. Katnić se ponaša kao oni voajeri i manijaci na Ćemovskom polju”, kazao je Knežević prije nego je Gvozdenović zaprijetio da će mu oduzeti riječ.

“Živim za taj dan da mi, Gvozdenoviću, oduzmeš riječ. Znam zbog čega mi ne dozvoljavaš da završim diskusiju. Zato što te Gvozdenoviću Katnić drži u fioci, i javno se hvali time. Vi ste jedan od kapitalaca sa Miomirom Mugošom”, rekao je Knežević na šta je Gvozdenović odgovorio “da on za to ne zna”, izrekao opomenu Kneževiću i dao pauzu od 20 minuta.

Prema Poslovniku Skupštine, nedavno izmijenjenom na inicijativu Demokratske partije socijalista (DPS), opomena se, između ostalog, izriče poslaniku koji pored upozorenja predsjednika Skupštine govori o pitanju koje nije na dnevnom redu sjednice, upotrebljava uvredljive riječi ili izraze, iznosi činjenice i ocjene koje se odnose na privatni život poslanika i drugih lica.

“Poslanik kome je izrečena mjera opomena kazniće se novčanom kaznom u visini od 10 odsto plate poslanika”, propisuje Poslovnik. Knežević će biti kažnjen sa oko 140 eura.

Knežević je “Vijestima” rekao da je paradoks to što je njemu izrečena opomena zbog saopštene istine “da je Katnić prepisku iz telefona Rodića poslao hrvatskim medijima ne bi li dobio na vremenu da on i njegov svjedok saradnik ne budu izručeni Hrvatskoj zbog poćinjenih zločina”.

“Meni je jasno da Gvozdenović, kapitalac u fioci Katnića, mora da zaštiti lik i djelo, nažalost, specijalnog tuzioca, da ne bi prošao kroz isti tretman kao Svetozar Marović. Valjda su režimski kerberi dosad naučili da mene neće pokoriti ni sud ni vlast, a kamoli novčane kazne koje su utvrdili sa nedonoščetom od Poslovnika”, kazao je Knežević.

Vučinić: Odgovarao sam na uvredu, zašto bi mene kaznili

Poslanik DF-a Janko Vučinić koji je u srijedu šefu Skupštine Ivanu Brajoviću rekao da ga je “usred rečenice prekinuo nepošteno i fukarski” a potom dodao “mrš fukaro”, kazao je da ne očekuje da ga zbog toga kazne, jer je, kako navodi, odgovarao na uvredu.

“Obratio sam se predsjedavajućem, da nije korektno kako me je prekinuo, na šta je on uzvratio nekom uvredom, ja sam samo vratio tu uvredu i ne vidim zbog čega bi mene kažnjavali ako neko mene vrijeđa”, kazao je on.

Iz DPS-a su kazali da nemaju zvaničan stav da li će tražiti kaznu za Vučinića, dok iz parlamenta nisu odgovorili da li će biti pokrenuta procedura da se on kazni.

Bonus video: