Kordić: Hoćemo vidljive rezultate u oblasti vladavine prava

Glavna pregovaračica poručila da će sve nadležne institucije još energičnije i efikasnije raditi na ispunjenu preostalih obaveza u poglavljima 23 i 24

5671 pregleda 2 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Generalni sekretarijat Vlade
Sa sastanka, Foto: Generalni sekretarijat Vlade

Reformske aktivnosti u oblasti vladavine prava su apsolutni prioritet Vlade Crne Gore, koja želi vidljive rezultate u toj oblasti, poručila je glavna pregovaračica Zorka Kordić na sastanku sa ambasadorom Mađarske Jožefom Neđešijem.

"Zato će 2021. godina biti godina pravde, i sve nadležne institucije će još energičnije i efikasnije raditi na ispunjenu preostalih obaveza u poglavljima 23 i 24, s fokusom na borbu protiv korupcije i organizovani kriminal“, istakla je ona.

Kordić je ambasadora Neđešija, kako je saopšteno iz Generalnog sekretarijata Vlade, upoznala sa planovima Vlade kada je riječ o realizaciji obaveza iz evropske agende, istakavši da će u fokusu rada biti upravo prevazilaženje uočenih nedostataka i unaprjeđenje stanja u svim, a posebno u oblasti vladavine prava.

„Crna Gora je odlučna da postane prva sljedeća članica EU. Hoćemo da dijelimo vrijednosti EU i želimo da se ponašamo kao kredibilna članica Unije“, istakla je glavna pregovaračica.

Neđeši je, dodaje se, pohvalio rezultate koje Crna Gora ostvaruje u pregovaračkom procesu i prenio snažnu podršku Mađarske reformskim aktivnostima Vlade i budućem članstvu u EU. Istakao je da Mađarska na Crnu Goru gleda kao na prijatelja i strateškog partnera imajući u vidu savezništvo u okviru NATO-a. „Vjerujemo da Crna Gora ima realnu šansu da postane prva naredna članica EU. Tu smo da vam pružimo svu potrebnu pomoć i da zajedno radimo na ostvarenju tog cilja”, poručio je mađarski ambasador.

Sagovornici su, kako je saopšteno, izrazili zadovoljstvo prijateljskim i sadržajnim odnosima dvije države i Kordić je u tom kontekstu zahvalila na ekspertskoj podršci Mađarske, istakavši da je znanje i iskustvo te države iz procesa pristupanja EU korisno za cijelu Vladu. Posebno je, dodaje se, istakla značaj angažovanja mađarskih eksperta za oblasti ljudskih prava i evropske integracije.

Kordić i Neđeši su, s ciljem efikasnijeg i kvalitetnijeg ispunjavanja obaveza iz procesa evropske integracije, razmijenili mišljenje o ekspertskoj podršci Mađarske u poglavljima 9 - Finansijske usluge, 18 - Statistika, 19 - Socijalna politika i zapošljavanje i 29 - Carinska unija.

Bonus video: