Đokić: Borovinić Bojović odbila donaciju vakcina, pa ih zatražila od Srbije

"Kako je Crna Gora u situaciji da tek pribavlja opremu za skladištenje vakcina, te da u državni nema niti jedne jedine vakcine, osim maglovitih i katkad polutačnih informacija ministarke, odbiti bilo kakvu pomoć je potpuno suludo", istakao je Đokić

12273 pregleda 98 reakcija 51 komentar(a)
Đokić, Foto: Socijaldemokrate
Đokić, Foto: Socijaldemokrate

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić-Bojović odbila je, kako smo juče na presu mogli čuti od njenih saradnika, 10 000 vakcina donacije Petrosa Statisa, da bismo istovremeno dobili informaciju od sprskog ministra zdravlja Zlatibora Lončara da mu se „javila ministarka Crne Gore povodom pomoći za vakcine“.

To je saopštio član Predsjedništva Socijaldemokrata Emil Đokić ocjenjujući da se pomoć jednog subjekta glatko odbija, a da se na drugoj strani ista ta pomoć traži, "što ne ostavlja nikakvu sumnju da je ovdje riječ o političkim motivima".

"Kako je Crna Gora u situaciji da tek pribavlja opremu za skladištenje vakcina, te da u državni nema niti jedne jedine vakcine, osim maglovitih i katkad polutačnih informacija ministarke, odbiti bilo kakvu pomoć je potpuno suludo, a kad još tu istu pomoć tražite na drugoj strani za koju cijenite da vam je „bliska“, to je zaista neviđen skandal i ugrožavanje zdravlja građana", kazao je Đokić.

Dodao je da je juče održana pres konferencija sa samo jednim novim podatkom, a da na sva ostala ključna pitanja, poput početka imunizacije, predstavnici zdravstva nisu imali odgovor.

"Na isti način organizovana je i prethodna pres konferencija Ministarstva zdravlja, na kojoj je suština bilo predstavljanje Strategije i Akcionog plana za imunizaciju, uz jedan manji problem: Strategije nije ni bilo, jer nije bila usvojena na Vladi. Tako smo na presu koji je za osnovni cilj imao upravo imunizaciju, opet saznali faktički: ništa o imunizaciji."

Đokić ističe da ovakav način rada, a posebno loša komunikacija sa javnošću po ključnim pitanjima, nedavno ublažavanje mjera u kompleksnoj epidemiološkoj situaciji, ukazuju na to da "zdravstvene vlasti stalno nešto rade, a šta – ne znaju ni oni sami".

Poručuje da se nada da će se vlasti i ministarka Borovinić Bojović zbog građana koji čekaju vakcine, "ako ne sami, a ono makar uz pomoć međunarodnih organizacija, „dozvati“, privesti kraju nabavku vakcina, naučiti da komuniciraju i najvažnije: naučiti da je stavljanje politike iznad zdravlja jednostavno strašno“.

Bonus video: