Đukanović izrazio želju da Gutereš bude gost na obilježavanju 15 godina članstva Crne Gore u UN

Sagovornici su se saglasili da je kompatibilnost ciljeva održivog razvoja i procesa pristupanja EU, izuzetno visoka, te da je put ka EU istovremeno i put ka dostizanju ciljeva iz agende UN

13789 pregleda 9 komentar(a)
Sa sastanka Đukanovića i Lundberga, Foto: Predsjednik.me
Sa sastanka Đukanovića i Lundberga, Foto: Predsjednik.me

Ujedinjene nacije će u Crnoj Gori imati pozdanog i otvorenog partnera za dalji razvoj saradnje, a dosadašnji uspjeh je potvrđen posvećenošću UN vrijedostima, Poveljom i ciljevima Agende 2030, kazao je Đukanović u razgovoru sa novim koordinatorom UN-a u Crnoj Gori Peterom Lundbergom.

Đukanović je iskazao dodatnu zainteresovanost Crne Gore za očuvanje dobre prakse saradnje i multilateralizma, kao i da postoji snažna podrška reformama u sistemu UN-a, uključujući i novu poziciju rezidentnog koordinatora.

Prema predsjednikovom uvjerenju, bolja faza povratka njegovog značaja u međunarodnim odnosima će doprinijeti i nezaobilaznoj važnosti UN-a u globalnom poretku.

On je izrazio zadovoljstvo dosadašnjim kontinuitetom političke komunikacije na visokom nivou između Crne Gore i UN-a, uz ocjenu da su njegovi susreti sa Generalnim sekretarima UN-a, kao i posjete najviših zvaničnika te organizacije Crnoj Gori učvrstili osjećaj uvaženosti Crne Gore od strane organizacije kojoj sa ponosom pripada.

Uz podsjećanje da se ove godine obilježava 15. godišnjica članstva, predsjednik je ponovio želju da Generalni sekretar Gutereš posjeti Crnu Goru ukoliko to njegove obaveze i složenost situacije u uslovima pandemije dopuste, ističući da se Crna Gora priprema za obilježavanje tog jubileja.

On je izrazio poštovanje za aktivnosti UN-a u borbi za suzbijanje pandemije i zahvalnost za podršku Crnoj Gori i njenim reformskim i razvojnim naporima.

Lundberg je čestitao predsjedniku i Crnoj Gori na velikom angažmanu u radu UN-a i na kontinuitetu multilateralnog djelovanja, ističući da je Crna Gora veoma aktivna članica što potvrđuje i članstvo u Savjetu za ljudska prava i kandidatura za članstvo u Savjetu bezbjednosti.

On je kazao da će kao rezidentni koordinator i predstavnik Generalnog sekretara u punom kapacitetu biti posvećen saradnji sa Crnom Gorom, a da će njegovi najvažniji ciljevi biti rad na ostvarivanju strateških ciljeva u oblasti održivog razvoja i ispunjavanja uslova vezanih za univerzalnu agendu o ljudskim pravima, čestitajući Crnoj Gori što je potpisnica svih najznačajnijih konvencija iz te oblasti.

Sagovornici su se saglasili da je kompatibilnost ciljeva održivog razvoja i procesa pristupanja EU, izuzetno visoka, te da je put ka EU istovremeno i put ka dostizanju ciljeva iz agende UN.

Zajednički je ocijenjeno da su prioriteti za naredni period nastavak izrade višegodišnjeg okvira za saradnju i izrada i implementacija novog Integrisanog programa saradnje za period 2022-2026, gdje se prema ocjeni Lundberga očekuje puna posvećenost nadležnih ministarstava.

U postpandemijskom periodu će zajednički zadatak biti briga o marginalizovanim i ranjivim kategorijama stanovništva.

Tokom susreta je bilo riječi i o novoj fazi političkog iskustva u Crnoj Gori koja će biti pod pažnjom i koordinatora UN-a.

Bonus video: