Vrijeme za “probijanje plafona”

Parlamentarna skupština Savjeta Evrope danas o post-monitoring dijalogu sa Crnom Gorom

9769 pregleda 1 komentar(a)
Ponovo dio parlamenta bojkotuje njegov rad: Sa četvrte sjednice Skupštine, Foto: Skupština Crne Gore
Ponovo dio parlamenta bojkotuje njegov rad: Sa četvrte sjednice Skupštine, Foto: Skupština Crne Gore

Crna Gora je postigla ograničen napredak u oblastima nezavisnost pravosuđa, povjerenje u izborni proces, borba protiv korupcije i stanje medija, navedeno je u Nacrtu post-monitoring dijaloga kojeg će danas razmatrati Parlamentarna skupština Savjeta Evrope.

U Nacrtu koji je datiran u septembru ove godine, navodi se da čak i tamo gdje su se mogla primijetiti poboljšanja, poput nezavisnosti pravosuđa ili, na primjer, situacije u medijima, desili su se negativni trendovi. “U četiri ključna područja čini se da je Crna Gora dostigla stakleni plafon (nevidljiva barijera). U svakom od njih uložen je velik napor da se uspostavi pravni okvir koji bi, uprkos nekim daljim mogućim poboljšanjima, trebalo da bude potpuno izvodljiv, ali koji se, u stvarnosti, pokazao da nije. Došlo je vrijeme da Crna Gora pokaže da postoji politička volja za probijanjem ovog staklenog plafona”, navode iz SE i dodaju da tu ključnu ulogu imaju i vlast i opozicija koja ne treba da bojkotuje parlament, jer to nije evropska praksa.

Iz SE podsjećaju da je Crna Gora članica SE od 2007. i bila je subjekt punog monitoringa do 2015.

Parlamentarna Skupština poziva se na svoju Rezoluciju 2030 (2015) o poštovanju obaveza Crne Gore, u kojoj je odlučila da zatvori postupak monitoringa i otvori post-monitoring dijalog o četiri ključna pitanja, a to su nezavisnost pravosuđa, povjerenje u izborni proces, borba protiv korupcije i stanje medija.

Komitet za monitoring, kako se dodaje, prepoznao je značajan napredak postignut od usvajanja posljednjeg izvještaja o post-monitoring dijalogu 2015. godine.

“Crna Gora je uvela zakonodavstvo koje je u skladu sa standardima Savjeta Evrope i riješila nekoliko zabrinutosti koje su formulisali Parlamentarna skupština i drugi mehanizmi praćenja SE. Na poljima na kojima se Crna Gora obično vidi kao kooperativni partner ili dobar primjer za regiju, poput manjinskih prava, prava LGBT osoba ili situacije izbjeglica i interno raseljenih osoba, situacija se nastavila poboljšavati”, kazali si iz SE.

Odbor za monitoring preporučuje nastavak post-monitoring dijaloga s Crnom Gorom nakon praćenja u četiri ključna područja, kao i o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti, pitanju koje je Skupština željela da prati već 2015. Odbor je predložio procjenu napretka u tim područjima nakon parlamentarnih izbora 2020. godine.

Bonus video: