Eraković: Vlada Crne Gore spriječila da se danas i u našoj zemlji počne sa vakcinacijom

"Potrebno je hitno hospitalizovati sve zaražene korisnike domova za stare i liječiti ih u uslovima kakve zdravstveni zakoni i procedure nalažu. Jer, starački domovi nijesu zdravstvene institucije! Uostalom, nijesu naši penzioneri ulagali cio svoj radni vijek u sistem zdravstvene zaštite da bi pod stare dane doživjeli da budu neadekvatno liječeni, po staračkim domovima a ne u bolnicama?!", dodaje Eraković

10958 pregleda 315 reakcija 136 komentar(a)
Eraković, Foto: DPS
Eraković, Foto: DPS

Prošlo je šest dana od kada je na inicijativu predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, Petros Statis ponudio Crnoj Gori donaciju od 10.000 vakcina za borbu protiv COVID-19, koja je juče mogla biti u Crnoj Gori. Danas bi već imali nekoliko stotina vakcinisanih sugrađana. Za par dana i 5.000. Ali umjesto informacija o prvim iskustvima, stižu one o novim smrtnim slučajevima i o zarazi od oko 40 odsto testiranih, kazao je Jevto Eraković.

Ranije je saopšteno iz kabineta predsjednika Mila Đukanovića da je grčki biznismen Petros Statis ponudio donaciju od 10.000 vakcina od kineskog proizvođača Sinofarm, koje je Ministarstvo zdravlja odbilo zbog, kako tvrde, komplikovane procedure.

Eraković je saopštio da će "zbog takvog odnosa Vlade i Ministarstva zdravlja građani očigledno čekati na početak vakcinacije još izvjesno vrijeme".

"Kao da jednoj od najpogođenijih evropskih zemalja koronavirusom nijesu potrebne vakcine. Očekivao sam reagovanja, ne političkih partija već strukovnih organizacija, svih postojećih zaštitnika".

Eraković je dodao da je očekivao pritisak javnosti za prihvatranje donacije "koja bi bila dovoljna da pokrije najugroženije zdravstvene radnike i naše najstarije sugrađane – korisnike staračkih domova".

"Potrebno je hitno hospitalizovati sve zaražene korisnike domova za stare i liječiti ih u uslovima kakve zdravstveni zakoni i procedure nalažu. Jer, starački domovi nijesu zdravstvene institucije! Uostalom, nijesu naši penzioneri ulagali cio svoj radni vijek u sistem zdravstvene zaštite da bi pod stare dane doživjeli da budu neadekvatno liječeni, po staračkim domovima a ne u bolnicama?!", dodaje Eraković.

Uputio je apel svim političkim subjetkima u Crnoj Gori da se izdignu iznad političkih poidjela.

"Da pokažemo solidarnost i zajedništvo, jer je to jedini način da zaštitimo zdravlje građana Crne Gore. Potrebno je da svi zajedno tražimo od Vlade Crne Gore da odmah, po hitnom postupku prihvati donaciju vakcina, jer ljudski životi su važniji od bilo čijih političkih stavova i pozicija, i bilo čijih administrativnih barijera. Pokažimo ono što je uvijek krasilo Crnu Goru u teškim trenucima: budimo jedno i zajedno kad se radi o tako ozbiljnim stvarima, u pitanju su životi i zdravlje svih naših građana, koronavirus ne bira po političkoj, nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti, svi smo ugroženi", zaključio je Eraković.

Bonus video: