Spremnost na dijalog odraz zrelosti i odgovornosti

Kako je naveo, članice NATO i Evropske unije predstavljaju važne saveznike i partnere za Crnu Goru, "pri čemu je saradnja sa UK od velikog značaja za naš evroatlantski i evropski put"

2952 pregleda 5 komentar(a)
Online sastanak, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova
Online sastanak, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova

Spremnost lidera parlamentarne većine za otvoreni dijalog odraz je demokratske zrelosti i odgovornosti prema građanima koje zastupaju, kazao je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović tokom sastanka sa ministarkom za Evropu i Ameriku Ujedinjenog Kraljevstva (UK) Vendi Morton.

Radulović je, kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, upoznao Morton sa aktuelnom političkom scenom u Crnoj Gori, posebno u pogledu međuninstitucionalnog dijaloga.

"On je naglasio da je spremnost lidera parlamentarne većine za otvoreni dijalog odraz demokratske zrelosti i odgovornosti prema građanima koje zastupaju", navodi se u saopštenju.

Radulović je upoznao Morton sa ključnim vanjskopolitičkim prioritetima, kao i da je njegova prva posjeta realizovana u Berlinu jasan signal usmjerenja nove Vlade.

Kako je naveo, članice NATO i Evropske unije predstavljaju važne saveznike i partnere za Crnu Goru, "pri čemu je saradnja sa UK od velikog značaja za naš evroatlantski i evropski put."

"UK i posle Bregzita ostaje dio Evrope, i zahvalni smo na podršci koju aktivno pruža regionu Zapadnog Balkana“, poručio je Radulović.

Navodi se da je, u tom kontekstu, predložena organizacija posjete Radulovića i potpredsjednika Vlade, Abazovića, Londonu kada uslovi u vezi sa pandemijom to dozvole.

"Planirana posjeta je nastavak jasnog vanjskopolitičkog smjera naše države, čime će se dodatno utvrditi naša pozicija i odnos prema zapadnim partnerima", kaže se u saopštenju.

Radulović je informisao Morton o tekućim pregovorima sa vodećim svjetskim proizvođačima vakcina u cilju nabavke i distribucije za crnogorsko tržište.

On je istakao da je plan Vlade da do početka ljetnje sezone Crna Gora bude "korona bezbjedna" država, prvenstveno u cilju zaštite zdravlja ljudi, ali i ekonomije.

Kako je naglasio, veoma je važno da ova turistička sezona bude uspješna, u cilju oporavka od negativnih posljedica pandemije.

Morton je, kako je saopšteno, čestitala Raduloviću stupanje na dužnost, i iskazala zadovoljstvo sadržajnom bilateralnom saradnjom.

Ona je podsjetila da su odnosi dvije države dodatno osnaženi savezništvom u NATO, i saradnjom na multilateralnom planu.

Morton je pozdravila napore Crne Gore u procesu pristupanja EU, i poručila da će UK nastaviti da snažno podržava evropske aspiracije svih zemalja u regionu Zapadnog Balkana.

Navodi se da je na sastanku ocijenjeno da fokus u predstojećem periodu treba staviti na unapređenje ekonomske saradnje i jačanje ugovorne bilateralne saradnje, kao jednom od prioriteta u međudržavnim kontaktima.

"Sagovornici su razgovarali i o značaju klimatskih promjena i zaštiti životne sredine, te važnosti borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, u čemu je pomoć britanskih eskperata veoma značajna", dodaje se u saopštenju.

Bonus video: