SDP: Pokrenuti procedure prema rukovodiocima škole u Pljevljima

Iz SDP-a su pozvali Krivokapića, Abazovića i Bratić da „saopšte građanima da li je politika nove vlasti razvrstavanje učenika i građana prema vjerskom i nacionalnom opredjeljenju i da li će poslije tivatskog slučaja zažmuriti i na pljevaljski“

9570 pregleda 70 reakcija 68 komentar(a)
Vuksanović Stanković, Foto: Luka Zeković
Vuksanović Stanković, Foto: Luka Zeković

Socijaldemokratska partija (SDP) pozvala je nadležne inspekcije da hitno pokrenu odgovarajuće procedure prema rukovodiocima škole u Pljevljima koji su dopustili da, povodom dana Svetog Save, budu podijeljeni paketići prvacima, različiti za djecu islamske i pravoslavne vjeroispovijesti.

Poslanica SDP-a Draginja Vuksanović Stanković kazala je da je, na Dan obilježavanja Holokausta, kad su djeca prije 80 godina dijeljena prema vjeri i na osnovu toga "tretirana", u 21. vijeku u Pljevljima "neko" tražio spisak djece da provjeri koliko ima pravoslavne, a koliko muslimanske, u prvom razredu škole.

„Da nauči mališane od šest godina, koji ne bi trebale da razmišljaju ni o čemu bez o pjesmicama i dječijoj igri, da se Marko razlikuje od Damira i da je Jelena drugačija od Amine“, rekla je Vuksanović Stanković.

Prema njenim riječima, radi se o nečuvenom kršenju Zakona o obrazovanju, koji eksplicitno propisuje da u školama "nije dozvoljeno religijsko djelovanje, osim ako se ne radi o ustanovama koje su licencirane kao vjerske škole“.

„Pozivamo sve nadležne inspekcije da hitno reaguju i pokrenu odgovarajuće procedure prema rukovodiocima škole koji su dopustili ovo sramno ponašanje, braneći se umjesto poštovanjem zakona, time - što će im ko reći u gradu", rekla je Vuksanović Stanković.

Iz SDP-a su pozvali i premijera Zdravka Krivokapića, potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića i resornu ministarku Vesnu Bratić da hitno reaguju „i saopšte građanima da li je politika nove vlasti razvrstavanje učenika i građana prema vjerskom i nacionalnom opredjeljenju i da li će poslije tivatskog slučaja zažmuriti i na pljevaljski“.

„Njihovo ćutanje zbog segregacije djece ćemo tumačiti kao otvorenu podršku ovom nakaradnom projektu, od kojega će svi u Crnoj Gori imati samo štete“, kazala je Vuksanović Stanković.

SDP, kako je navela, poziva i nadležnu Agenciju za zaštitu tajnosti podataka da utvrdi da li su rukovodstva škola dala na uvid imena, prezimena i vjersku pripadnost neovlašćenim licima, a nadležno tužilaštvo da provjeri da li u tom slučaju ima elemenata za postupanje koje se vrši po službenoj dužnosti.

Prema riječima Vuksanović Stanković, danas nečija djeca, i muslimanska i pravoslavna, neće poći u školu, da se ne bi morali dijeliti od svojih drugarica i drugova iz klupe po tome kakav će poklon dobiti, i da im roditelji ne moraju objašnjavati zašto će uzeti ili neće poklon za neku slavu.

„Da li je ovo ta "nova" Crna Gora koju nam je obećala nova politička većina, u kojoj će se čak i djeca po školama dijeliti po vjerskim i nacionalnim osnovama“, upitala je Vuksanović Stanković.

Bonus video: