Krivokapić - Bjeković: Smirivanje političkih tenzija preduslov za rješavanje problema

Krivokapić i Bjeković naveli su da političko opredjeljenje ne smije da bude ograničavajući fakor za kandidature za različita mjesta i pozicije, ali ne smije biti ni jedini ili odlučujući uslov za izbor, već to prevashodno treba da budu reference, profesionalizam i stručnost

6246 pregleda 7 komentar(a)
Bjeković i Krivokapić, Foto: Gov.me
Bjeković i Krivokapić, Foto: Gov.me

Smirivanje političkih tenzija preduslov je za racionalno rješavanje brojnih otvorenih pitanja i problema u crnogorskom društvu, ocijenili su premijer Zdravko Krivokapić i zaštitnik ljudskih prava i sloboda Siniša Bjeković.

Oni su se saglasili da je pronalaženje modela da se kulturni dijalog izdigne na viši nivo, obaveza koje se partnerski i odgovorno prihvataju i Vlada i institucija Ombudsmana.

“Sagovornici su se saglasili da je smirivanje političkih tenzija preduslov racionalnom rješavanju brojnih otvorenih pitanja i problema u crnogorskom društvu”, kaže se u zajedničkom saopštenju Vlade i Ombudsmana.

Krivokapić i Bjeković naveli su da političko opredjeljenje ne smije da bude ograničavajući fakor za kandidature za različita mjesta i pozicije, ali ne smije biti ni jedini ili odlučujući uslov za izbor, već to prevashodno treba da budu reference, profesionalizam i stručnost.

Krivokapić je naglasio da je pomirenje nasušna potreba crnogorskog društva i da su podjele i svađe manir koji je nametnut, kao model vladanja.

"Za razliku od stare prakse, Crnoj Gori je potrebna vladavina prava, poštovanje ljudskih prava i sloboda", rekao je Krivokapić.

On je kazao da je Vladin cilj da ova godina bude godina pravde i da će strategija jačanja institucija, a ne pojedinaca dati odgovor na pitanje kako da se od partitokratskog sistema dođe do meritokratije.

Bjeković je naglasio da misija Ombudsmana nije da predstavlja „kaznenu ekspediciju“, već da bude „korektiv vlasti“.

On smatra da „postoji dosta prostora da se mnoge stvari poprave“.

“Naš najveći uspjeh je kada se u postupanju prema organima javne vlasti naiđe na otvoren odnos i spremnost da se nepravilnosti ispravljaju i bez formalno date preporuke. U tom odnosu niko ne gubi, a građanin dobija”, naveo je Bjeković.

Kako je saopšteno, Krivokapić i Bjeković razgovarali su o svim iskušenjima i pitanjima zaštite ljudskih prava i sloboda koja je otvorila pandemija COVID-a 19, kao i o problemima na koje crnogorski građani strpljivo čekaju rješenja.

“A tiču se, između ostalog, slobode izražavanja, osoba sa invaliditetom, porodičnog i vršnjačkog nasilja, nasilja nad ženama, učeničkog prevoza i onlajn nastave, kao i RE populacije”, navodi se u saopštenju.

Bonus video: