Nrekić tužiocu priznao da je svjesno kršio zakon

Šta je predsjednik ulcinjske opštine govorio na saslušanju nakon hapšenja 18. januara zbog nezakonitog zapošljavanja

41376 pregleda 388 reakcija 36 komentar(a)
Tužiocu ispričali sve do detalja: Nrekić, Foto: Arhiva Vijesti
Tužiocu ispričali sve do detalja: Nrekić, Foto: Arhiva Vijesti

Predsjednik opštine Ulcinj Ljoro Nrekić kazao je da je lokalna vlast tokom prošle godine zaposlila određeni broj ljudi, svjesna da krši važeće zakonske propise o zasnivanju radnih odnosa.

On je to, kako “Vijesti” saznaju od izvora iz istrage, izjavio na saslušanju u ulcinjskom tužilaštvu nakon hapšenja prije deset dana, odgovarajući na navode o protivzakonitom zapošljavanju.

Prema istim saznanjima, Nrekić je kazao da je lokalna vlast bila prinuđena da zapošljava na takav način, kako bi obezbijedila normalno funkcionisanje Opštine.

On je priznao i da nijedno novo zaposlenje, osim u tri slučaja, nije pratila imperativna saglasnost Ministarstva finansija, budući da je Opština u sanacionom planu.

Nrekić i još četiri visoka opštinska funkcionera, uhapšeni su u zoru 18. januara zbog sumnje da su oštetili budžet za više stotina hiljada eura.

Osim Nrekića, slobode su tada lišeni i sekretar Sekretarijata za budžet i finansije i aktuelni šef ulcinjskog DPS-a Sead Osmanović, sekretar Sekretarijata za komunalne djelatnosti i zaštitu životne sredine Mustafa Gorana, načelnik Službe za zaštitu i spasavanje Saubih Mehmeti i sekretar Komunalne policije i bivši predsjednik Skupštine opštine Ulcinj Milazim Mustafa.

Oni su nakon saslušanja, istog dana kada su i uhapšeni, pušteni da se brane sa slobode jer su priznali činjenice o protivzakonitom zapošljavanju, zbog čega nije bilo potrebe da ostanu iza brave.

Prema saznanjima “Vijesti”, funkcioneri Opštine u tužilaštvu, iznijeli su odbrane slične Nrekićevoj.

ADVOKAT: NISU PREKRŠILI ZAKON

Nrekićev pravni zastupnik, advokat Zoran Piperović, koji brani i osumnijičenog Osmanovića, kazao je da njegovi branjenici nijesu prekršili zakon, propis ni opšti akt.

Nema krivičnog djela: Piperović
Nema krivičnog djela: Piperovićfoto: Filip Roganović

On tvrdi da njihova radnja nije imala za posljedicu štetu niti težu povredu prava drugog.

“Tačno je da nije bilo saglasnosti koje su tražili od ministra Radunovića da se odobri isplata ljudima koje je trebalo zaposliti i to su oni i kazali tužiocu. Rekli su i da je potreba nalagala zapošljavanje, a potreba je bila za turističkim inspektorima i komunalnim policajcima, posebno za ovim prvim”, kazao je Piperović “Vijestima”.

Naveo je da su njegovi branjenici naglasili da su ta sredstva obezbijeđena rebalansom budžeta, koji je usvojen u lokalnoj Skupštini.

“Vidjećemo što će se još izvesti kao dokazi i što će reći vještak finansijske struke. Nadam se da će nas tužilac obavještavati o radnjama koje bude preuzimao kako bih i ja moga da prisustvujem njima”, kazao je Piperović. U istom postupku, prijave zbog krivičnog djela nesavjestan rad u službi podnijete su i protiv sekretara za zaštitu imovine Ahmeta Aljošija, sekretara zaštite i zajedničke poslove Arjana Ljamovića, sekretara za privredu i ekonomski razvoj Agrona Ibrahimija, sekretara za stambene djelatnosti Ardiana Zatija, sekretara za prostorno planiranje Mehmeda Mile i predsjednika Skupštine opštine Ulcinj Ilira Čapunija.

Prema saznanjima iz istrage, u njihovim resorima nijesu evidentirane veće nepravilnosti zbog čega i nije bilo naloga za lišavanje slobode.

Sve opštine koje su u Sanacionom planu, potpisale su sa Ministarstvom finansija ugovor o reprogramu poreskih obaveza i time se, između ostalog, obavezale da od tog resora traže saglasnost za svako novo zapošljavanje. Funkcioneri ulcinjske Opštine za deset i po mjeseci, prema planu budžeta za zarade u 2020, na osnovu tih ugovora, prema saznanjima iz istrage, isplatili su skoro 330.000 eura, za koliko je, kako sumnjaju u tužilaštvu, oštećena opštinska kasa.

Najviše takvih zapošljavanja evidentirano je u Komunalnoj policiji i Sekretrarijatu za budžet i finansije, koji su za te potrebe izdvojili preko 90.000, odnosno 70 hiljada eura.

Služba zaštite i spasavanja za te ugovore izdvojila je oko 50.000 eura, a Sekretarijat za komunalne djelatnosti i zaštitu životne sredine i kabinet predsjednika opštine po oko 30 hiljada eura.

Zapošljavanja u ulcinjskoj opštini pod lupom su tužilaštva i policije od početka prošle godine - kada je Nrekić u razgovoru za “Vijesti” priznao da sve partije, pa i DPS, zapošljavaju po partijskoj liniji.

Objelodanio je tada “da pored 190 stalno zaposlenih, u lokalnoj samoupravi radi 90 osoba koje su tu stizale kako ih koja partija ubaci, i da problem partijskog zapošljavanja ne može brzo da iščezne”.

On je kasnije, preko portala bliskih DPS-u, nevješto pokušao da za neprofesionalno postupanje optuži novinara “Vijesti”.

Demantovao ga je, međutim, audio-snimak, budući da je razgovor sniman uz njegovu saglasnost.

Piperović: Ako ima odgovornosti, onda je prekršajna

Advokat Piperović je ocijenio, “da i ako ima neke odgovornosti, onda je to vjerovatno prekršajna”.

“Uostalom, postoje i međunarodne konvencije koje upravo predviđaju ovakve slučajeve u kojima su zaposleni primali plate i koje govore o tome da se ne može raditi o izvršenju krivičnog djela a posebno ne onog koje je mojim branjenicima stavljeno na teret”, ocijenio je Piperović.

Zapošljavali iako je sezona bila katastrofalna

Tužilaštvo opštinske funkcioinere sumnjiči za nesavjestan rad u službi u vezi sa zapošljavanjem na osnovu ugovora o privremenim i povremenim poslovima bez saglasnosti Ministarstva finansija.

Nrekić je u tužilaštvu kazao i da su svi opštinski funkcioneri bili upoznati da je Opština u sanacionom planu i da se ugovorom obavezala da neće zapošljavati nove radnike, osim u slučaju da to Ministarstvo odobri.

Tužilaštvo je posebno interesovalo to što su se zapošljavanja vršila u godini globalne epidemije koronavirusa zbog čega u Ulcinju sezone skoro da i nije bilo.

Bonus video: