DPS u Tivtu ostao "usamljen", SD i HGI omogućili da se "udomi" SDP

Dio opozicije izašao u susret tivatskoj vlasti koju je korona privremeno ostavila bez samostalnog kvoruma

19533 pregleda 20 reakcija 19 komentar(a)
Foto: Siniša Luković
Foto: Siniša Luković

Odbornici opozicionih SD i HGI, ostankom u skupštisnkoj sali, omogućili su kvorum za sjednicu Skupštine opštine Tivat, na kojoj se i SDP, koja zvanično daje manjinsku podršku lokalnoj vlasti u tom gradu, "udomila" u više Odbora direktora i Savjeta tivatskih opštinskih preduzeća i ustanova.

Vladajućoj koaliciji građanskih listi NP-BF-GB nedostajala je jedna njena odbornica koja se u međuvrmenu razboljela od korone, zbog čega oni ni sa jednim odbornikom SDP koji ih podržava u parlamentu, ne bi imali kvorum ni većinu za odlučivanje da je opozicija napustila zasijedanje.

To je na samom početku sjednice odmah učinilo 10 odbornika DPS-a jer, kako je istakla šefica tivatskog OO DPS-a Jovanka Jovanović, ta stranka "neće da čini kvorum nezakonitim radnjama tivatske vlasti", vezano za inicijativu predsjednika SO Andrije Petkovića (BF) da se u dnevni red sjednice SO uvrsti predlog dopune Poslovnika koji bi omogućio da u radu i odlučivanju na daljinu preko elektronskih sredstava komunikacije, učestvuju i odbornici koji su odsutni zbog zdravstvenih okolnosti.

DPS je imao problem sa time što je Petkovićevom predlogom navedeno da dopuna Poslovnika stupa na snagu danom donošenja, zbog čega su oni odmah, i prije zvaničnog utvrđivanja kvoruma, napustili sjednicu, ne sačekvaši da čuju da se sporni predlog na koji su slične primjedbe imali i HGI i SD, ipak povlači sa dnevnog reda.

"Pozdravljam odluku da se na inicijativu opozicije, ovo povuče sa dnevnog reda. Mi smo to tražili da bi se očuvao dignitet ovog doma, jer da je ovakva dopuna Poslovnika usvojena i da se danas radilo po njoj, sve odluke koje bi tako bile usvojene, sutra bi sigurno, pale na sudovima. HGI neće koristiti ničiju bolest da bi njome uslovljavali rad ovog parlamenta, ostaćemo u sali, dati kvorum i doprinos da parlament radi jer smo legalisti koji poštuju institucije sistema“, kazao je Adrijan Vuksanović (HGI) sa čime se složio i Dejan Maslovar (SD) koji je pozvao tivatsku vlast da više u pralamentu ne donosi "odluke za koje propisujete da stupaju na snagu danom donošenja“.

Na inicijativu opozicije, sa dnevnog reda je skinuto još nekoliko spornih ili tački za koje se, kako je istaknuto, nisu ispunili proceduralni uslovi za usvajanje, ali je ostala većina onih koje su bitne za aktuelnu lokalnu upravu.

Tako je SO za potpredsjednika parlamenta izabrala Aleksandra Davidovića (NP), usvojila novu odluku o komunalnom redu, izmijenjeni program podsticajnih mjera za poljoprivredu, izvještaj o stanju uređenja prostora za prošlu i program uređenja pristora za 2021. godin, te još desetak odluka o imenovanjima u sastave skupštinskih radnih tijela, odnosno postavljenja dijela novih odbora direktora i savjeta tivatskih javnih preduzeća i ustanova.

Zahvaljujući SD i HGI koje su dale kvorum, u tivatsku vlast su se počela "udomljavati" i predstavnici SDP koja kolaliciji NP-BF-GB zvanično daje manjinsku podršku. Predstavnici SDP tako su imenovani u nove odbore direktora Komunalnog, odnosno preduzeća Vodovod i kanalizacija, pri čemu je u Vodovodu SDP sada praktično onaj koji vodi igru, jer je od pet, ta stranka tražila i dobila čak tri mjesta u Odboru direktora. Isti je slučaj i sa Savjetom JU Centar za kulturu u koji je SDP od četiri predstavnika koje imenuje Opština, dobio čak tri. Po jednog svog predstavnika SDP od danas ima i u Savjetu JU Sportska dvorana i Odboru direktora Komunalnog preduzeća.

"Na ovome se vidi koliko je SDP partija koja jedno priča, a drugo radi i koliko joj se ne može vjerovati. Kada je konstituisana nova vlast u Tivtu, SDP je javno rekao da u njoj ne učestvuje i da će joj davati samo parlamentarnu podršku, a sada predstavnici te partije ulaze u sastav organa upravljanja svih JP i JU, i pri tome u nekima od njih sami imaju većinu za odlučivanje. Degutantno je to što radi SDP - na državnom nivou napadate politiku koju ovdje u Tivtu podržavate i čak u njoj sada uzimate i direktno učešće“, prokomenatrisao je Igor Petković (SD).

Njegove tvrdnje negirao je Aleksandar Đurović (SDP), ističući da lokalna vlast u Tivtu nema veze sa onom na državnom nivou jer je čine tri nezavisne lokalne građanske liste, a parlamentarnu većinu onu koja podržava Vladu premijera Zdravka Krivokapića čine nekadašnje opozicione partije.

"Jasno je prilikom formiranja vlasti u Tiitu rečeno da SDP neće ući u izvršnu vaklst, već da će joj davati podršku u parlamentu dok smatramo da ta vlast radi dobro i ne preduzima stvari koje se ne kose sa programskm ciljevima i prioritetima SDP. Tada je jasno rečeno i da ćemo vršiti kontrolnu ulogu nad radom koalicije NP-BF-GB i to je upravo ono što ćemo i raditi preko naših predstavnika u odborima direktora i savjetima“, istakao je Đurović.

Potpredsjednik Opštine Goran Božović (GB) kazao je da politika koja se vodi na državnom nivou, "nije politika koja se vrši na lokalnom nivou u Tivtu jer ovdje vlast vrše tri građanske liste koje se ne bave visokom politikom, već lokalnim temama od životnog interesa za građane, a i mi smo u tome mnogo efikasniji nego oni na dravnom nivou“.

Gradonačenik Željko Komnenović (NP) istakao je da su za nove sastave Odbora i Savjeta predložili najbolje kadrove, ali da nijedan od aktera tivatske političke scene pojedinačno, sam nema sve kadrove koji gradu trebaju. Savo Klakor (NP) kazao da je "SDP dao kompetentne ljude za svoje predstavnike u Odborima i Savjetima i nije se tu ništa promijenilo u odnosu na naš početni dogovor“.

Prema nezvaničnim saznanjima "Vijesti“, SDP će nakon što je koaliciju NP-BF-GB prethodnih dana stavio pred svršen čin, u konačnom dobiti čak 16 mjesta za svoje predstavnike u novim organima upravljanja tivatskih preduzeća i ustanova, što je više nego što je prvobitno bilo dogovoreno kada je u oktobru ta stranka najavila da će dati manjinsku podršku trima građanskim listama koje su u Tivtu srušile 24-godišnju kontinuiranu vlast DPS-a.

Savjeta za razvoj i zaštitu lokalne uprave trivijalnostima punio džepovef svojih članova?

Najveća rasprava na sjednici vodila se oko izvještaja o radu Savjeta za razvoj i zaštitu lokalne uprave za 2020. Na čelu tog zvanično nezavisnog i politički neutralnog tijela je mr Radoš Gospić koji je svojevremeno bio član tivatske SDP. Način na koji je Gospić vodio Savjet izabran od prethodne skupštinske DPS-SD-HGI većine u Tivtu, na čijem je čelu već nekoliko godina, je u raspravi okarakteristan kao "skandalozan“, "sramotan“, "pljačkanje grada“,"„zastiđe i bezbrazluk“, pa Gospićev izvještaj nije prihvaćen.

On je još dok je trajala rasprava, demonstrativno napustio sjednicu nakon što je za govornicom kazao da je "Savjet radio efikasno i opravdao je svoju ulogu“, da ga „ova priča ne tangira“, te poručio predstavnicima aktuelne gradske uprave da "Savjet ne mogu smijeniti tek tako kako ste zamislili“.

"Zgrožen sam odnosom članova Savjeta prema Opštini, Tivćanima i ovom parlementu. Oni su plaćeni po održanoj sjednici Savjeta i to u iznosu od 27 eura neto za predsjednika i 18 eura za članove, zbog čega su pribjegavali nevjerovatnoj praksi da održavaju šest do sedam sjednica mjesečno na kojima nisu radili ništa, ili su se bavili nevjerovatnim trivijalnostima, poput usvajanja zapisnika sa prethodne sjednice ili davanja preporuka organima uprave tipa 'da su polomljene neke betonske ploče na postamentu kod sidra' , da se 'nakrivilo jedno drvo u parku i da može da padne i napravi štetu'. Takve i slične trivijalnosti tipa da 'u Tivtu rade mnoge autopraonice na divlje' građane su koštale u prosjeku oko 200 eura po sjednici“, kazao je Andrija Petković (BF).

Potpredsjednik Opštine Goran Božović je kazao da je izuzetno nezadovoljan radom Savjeta i da on "zaslužuje duboki prezir“. "Jedno tijelo koje bi trebalo da ima zbačajnu ulogu u jačanju uticaja građana na voenje lokalnih politika i opštem poboljšanju rada opštinske uiprave, pretvorilo se u mašinu za zgrtanje novca njegovog predsjednika i članova, na najobičnijim trivijalnostima tipa 'pokazuje li tačno vrijeme javni časovnik u Kalimanju'“, istakao je Božović.

Bonus video: