Crna Gora da bude primjer multietničkog sklada

Poslanici Bošnjačke stranke sastali su se sa ambasadorkom Turske u Crnoj Gori i tom prilikom razgovarali o odnosima dvije države, ekonomskoj saradnji i o aktuelnoj političkoj situaciji

2473 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka sa ambasadorkom Turske u Crnoj Gori, Foto: Bošnjačka stranka
Sa sastanka sa ambasadorkom Turske u Crnoj Gori, Foto: Bošnjačka stranka

Crna Gora treba da bude primjer multietničkog sklada, ocijenjeno je na sastanku poslanika Bošnjačke stranke (BS) sa ambasadorkom Turske u Podgorici, Songul Ozan.

Kako je saopšteno iz BS, na sastanku je razgovarano o odnosima dvije države, ekonomskoj saradnji i o aktuelnoj političkoj situaciji.

Šef kluba poslanika BS Ervin Ibrahimović istakao je da se Crna Gora nalazi u ozbiljnom političkom trenutku.

On je kazao da je građanska Crna Gora jedina prihvatljiva opcija za sve narode, ali i upozorio na pojave revanšizma prema bošnjačkom narodu.

"Bošnjaci su skoro plebiscitarno podržali nezavisnost Crne Gore. Tada smo procijenili da je to korak u pravcu multietničkog sklada i trajnog pomirenja. Nažalost, neke pojave koje danas gledamo, podsjećaju na događaje iz devedesetih godina", kazao je Ibrahimović.

On je ocijenio da je građanski mir najveća vrijednost Crne Gore.

Ibrahimović je podsjetio da je BS podržala izbor predsjednika I potpredsjednika parlamenta, i iskazala spremnost da kao konstruktivna opozicija podrži sve inicijative koje su u interesu građana i države Crne Gore.

“Ipak, na sceni imamo najave o “nekakvom” revanšizmu. Pitamo se otkud revanšizam prema Bošnjacima? Jer, Bošnjaci nijesu nikome ništa uzeli, loše uradili, nijesu nikoga ostavili bez posla”, kazao je Ibrahimović.

On je rekao da se usvajanjem izmjena Zakona o državnim službenicima i namještenicima šalje poruka da “manje brojni narodi neće ostati na mjestima na kojima su bili”.

Sa sastanka
Sa sastankafoto: Bošnjačka stranka

Ibrahimović je poručio da je BS spremna da podrži onu Vladu koja pokaže da je spremna da podrži sve posebnosti Bošnjaka.

Poslanica BS Kenana Strujić Harbić upoznala je ambasadorku Ozan sa dešavanjima u Pljevljima nakon 30. Avgusta, navodeći da se situacija znatno promijenila nakon završetka izbora.

“S pravom se kod Bošnjaka osjeća zabrinutost. I posljednji događaji, kada su se u školama djeci dijelili pokloni za vrijeme srpskog sveca, pokazatelj su da je odnos prema Bošnjacima znatno drugačiji", kazala je Strujić.

Poslanik Amer Smailović kazao je da treba nastaviti dobre ekonomske odnose Crne Gore i Turske.

"Mislim da je, takođe, mnogo važno da nova Vlada nastavi sve započete kapitalne projekte na sjeveru naše države, posebno u mjestima gdje Bošnjaci žive", rekao je Smailović.

Ambasadorka Ozan je, kako se navodi, zahvalila je poslanicima BS na susretu i istakla da Crna Gora treba da bude primjer multietničkog sklada.

“Poručila je da je Crna Gora punopravna članica NATO-a i da je to garant stabilnosti i mira”, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: