Konjević izabran za predsjednika SDP-a, Banović zamjenik

Izabran i novi saziv Glavnog odbora, kao i Statutarne komisije i Nadzornog odbora

52148 pregleda 333 reakcija 240 komentar(a)
Konjević se obratio delegatima, Foto: SDP
Konjević se obratio delegatima, Foto: SDP

Delegati na Kongresu Socijaldemokratske partije (SDP) izabrali su Raška Konjevića za novog lidera te stranke, saopšteno je iz ove partije.

Za zamjenika predsjednika izabran je Borislav Banović.

Iz SDP su kazali da je Deseti Kongres održan pod sloganom "Odbranimo građansku Crnu Goru" zbog epidemioloških razloga bio na više lokacija u Crnoj Gori, a pored predsjednika i zamjenika predsjednika, izabran je i novi saziv Glavnog odbora, kao i Statutarne komisije i Nadzornog odbora.

Kongres je, kako se navodi, usvojio i Proglas za očuvanje građanske Crne Gore u kojem je istaknuto da je nova politička realnost, iako značajnim dijelom uzrokovana opravdanim i realnim nezadovoljstvom građana zbog djelovanja jedne loše vlasti, dominantno je, uspostavljena organizovanim djelovanjem subjekata i struktura koji su u funkciji interesa i politike druge države ili struktura koje se nikada nijesu pomirile sa suverenom i međunarodno priznatom Crnom Gorom.

Povezani članci

31. Januar 2021.

Kongres SDP-a: “Odbranimo građansku Crnu Goru”

"SDP u proglasu upozorava da je na sceni vladajuća politika čiji je ključni cilj da se kroz nekoliko faza uruši državotvorna politika, multietnički sklad i ustavni koncept građanske Crne Gore, suštinski obesmisli njena državnost i otvori put da se o Crnoj Gori ponovo odlučuje van nje i suprotno njenim nacionalnim interesima", navodi se u saopštenju.

Ističu da je demokratskoj javnosti potpuno jasno da se promjene nijesu desile da bi se napravio neophodan raskid sa "nedemokratskim, nerijetko i kriminalnim praksama, već da je opravdano građansko nezadovoljstvo zloupotrijebljeno za nametanje jedne pogrešne i veoma opasne politike".

"Kako je na Crnu Goru nasrtano spolja, bivša loša vlast im je pomagala iznutra odsustvom demokratije i vladavine prava, stvarajući osjećaj duboke društvene nepravde", kazali su u saopštenju.

Konjević se obratio delegatima i istakao da su se navršile pune tri decenije trajanja SDP na pravoj strani istorije.

Sa kongresa
Sa kongresafoto: SDP

"Utemeljeni kao antiratna, građanska i demokratska partija svoj časni put počeli smo ujedinjeni u borbi protiv podjela i uništenja građanskog i državnog bića Crne Gore, u ona teška ratna vremena nacionalističkog ludila i rušenja velike zajedničke Jugoslavije. U trideset godina postojanja, dvanaest godina smo bili opozicija, a osamnaest vlast. Opozicija do 1998. godine, i od 2016. do danas. Nemamo zabludu da smo bezgrešni, naprotiv. Nekada u samokritici znamo i da naša velika, zašto ne reći, istorijska dostignuća, uzimamo gotovo podrazumijevajuće, stavljajući akcenat na propuste. Ko s đavolom tikve sadi o glavu mu se obijaju – ova poznata narodna izreka najbolje opisuje dovođenje prije sedam-osam godina u Crnu Goru medijsko – propagandnog taloga iz susjedstva koje je kontaminiralo medijski, politički i društveni ambijent. I evo sada, kao što vidimo, ta medijska batina se, od nekadašnjeg sredstva za obračun sa SDP i nekim drugim progresivnim snagama, pretvorila u glavnu udarničku snagu protiv bivših saveznika, ali najgore od toga – u snagu za svođenje Crne Gore na rang provincije", kazao je Konjević.

Konjević je istakao da uslijed nemogućnosti da promjene loše prakse vlasti, nakon godina sporenja tokom kojih su označavani “opozicijom u vlasti”, oni svojevoljno otišli u opoziciju.

Dodao je da razumije kritičare SDP-a kada govore o tim greškama, ali da mnogi zaboravljaju da kažu da je rijetko gdje zabilježeno da je neka partija, uspjela da svoj program nametne mnogo snažnijim i većim od sebe.

"Mi saveznike na putu ka nezavisnosti, EU, NATO i građanskoj državi nijesmo mogli birati među drugima, jer među drugima saveznika za ove ciljeve nije bilo. Ali SDP je uvijek bila vođena svojom idejom i vizijom, uvijek vođena strateškim promišljanjem, a nikada dnevnom pameću i jedino partijskim interesom. Zato toliko i trajemo, zato smo uvijek vidjeli i dalje, zbog čega i često bili neshvaćeni. Ali baš najviše zato nikada nijesmo ni posustali ili odustali od svojih ciljeva, i što je najvažnije, kao plod takvog pristupa smo mnoge ciljeve i ostvarili. Danas taj naš put kritikuju oni koji su u tom periodu bili političke sluge nesrećne politike devedesetih ili oni koji su za vrijeme naše vlasti iz prikrajka, tik uz vlast, svoju podršku naplatili ličnim bogastvom. Ne bi se mijenjali ni sa jednima ni sa drugima", rekao je Konjevič u obraćanju delegatima.

Ocijenio je da političke promjene koje su se desile nakon izbora 30. avgusta predstavljaju najavu "potpunog raskida sa osnovnim elementima građanske, sekularne, euroatlantske i samosvjesne Crne Gore, uspostavljene referendumskom odlukom 21. maja 2006. i Ustavom Crne Gore iz 2007. godine."

"Pošto se teza o jednom mandatu koji je nedostajao bivšoj vlasti nastavlja ponavljati, da i mi ponovimo dok svako ne nauči: nije staroj vlasti nedostajao jedan nego tri mandata! Jeste falio jedan mandat da se ne može formirati ovakva vlast, pod potronatom crkve i druge države, ali za pobjedu bivše vlasti, još jednom: falilo je tri mandata. SDP je kao opoziciona partija i do sada i ubuduće će sarađivati sa svima, posebno sa opozicijom, ali mandati SDP-a su mandati SDP-a", kazao je između ostalog Konjević.

Bivša predsjednica partije Draginja Vuksanović Stanković u poruci delegatima istakla je da je bila čast i privilegija biti peti predsjednik i prva predsjednica u tri decenije trajanja partije.

"Obezbijedili smo status opozicione parlamentarne stranke, ali ne i smijenjene partije sa vlasti, već partije koja je svojom voljom izašla iz vlasti zbog svih problema i negativnosti u crnogorskom društvu, ali za razliku od drugih, navodno građanskih partija, nije ušla ni pomišljala da uđe u savez sa klerikalnim politikama. Za razliku od svih njih SDP danas suvereno drži poziciju lijevog centra i svoj režimski kurs, koji samo još više pojačava našu državotvornu i emancipatorsku politiku. Novom rukovodstvu ostavljamo svetionik suverene i nezavisne Crne Gore i kompas koji 30 godina pokazuje njenu evropsku i evroatlansku putanju", kazala je Vuksanović Stanković.

Ona se zahvalila na časti da bude "prva među jednakima", i dodala da je sigurna da će i buduće rukovodsvo nastaviti onamo gdje su počeli njihovi osnivači.

Bonus video: