Radulović: Cijenimo podršku Češke u procesu evropskih integracija

Radulović je rekao da će, osim pristupanja EU, jedan od temelja vanjske politike biti dobrosusjedska saradnja i ekonomska diplomatija

3208 pregleda 2 komentar(a)
Đorđe Radulović i Karelo Urban, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova
Đorđe Radulović i Karelo Urban, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova

Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović razgovarao je danas sa ambasadorom Republike Češke Karelom Urbanom. Sagovornici su ocijenili da bi odlične i prijateljske odnose Crne Gore i Češke trebalo osnažiti kroz jačanje ekonomske saradnje i intenziviranje političkih kontakata na najvišem nivou, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

Kako dalje navode, Radulović je kazao da Crna Gora cijeni kontinuiranu podršku Češke u procesu evropske integracije, pri čemu je istakao ekspertsku pomoć i uspješnu saradnju u oblastima pravde i unutrašnjih poslova. Na toj liniji, naglasio je da je Crna Gora posvećena sprovođenju reformi i ubrzanju pregovora sa Unijom.

On je istakao važnu ulogu Češke kroz rad Višegradske četvorke i Fonda za Zapadni Balkan, koji predstavljaju značajan mehanizam za podršku evropskih aspiracija zemalja regiona, kazali su iz Ministarstva vanjskih poslova.

Radulović je rekao da će, osim pristupanja EU, jedan od temelja vanjske politike biti dobrosusjedska saradnja i ekonomska diplomatija. U tom kontekstu, naglasio je važnost jačanja saradnje u oblastima turizma, energetike i saobraćaja, dodali su.

Ambasador Urban je kazao da će Češka nastaviti snažno da podržava politiku proširenja EU, ističući da Zapadni Balkan geografski i kulturološki pripada Evropi. Ocijenio je da postoji prostor za unapređenje ekonomske saradnje dvije države, sa fokusom na privlačenje čeških investicija. U tom kontekstu, dogovoreno je da dvije države identifikuju dodatne potencijale za investiranje, posebno kroz organizaciju biznis foruma, rečeno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

Sagovornici su razmijenili i mišljenja o regionalnim inicijativama i mehanizmima, važnim za podsticanje saradnje i pregovaračkog procesa sa EU, zaključuju iz Ministarstva vanjskih poslova.

Bonus video: