Vodovod Bar: Statut preduzeća donijet prije tri godine, poslovni rezultati su jedino mjerilo kvaliteta rada menadžmenta

Iz Vodovoda kažu da uvidom u primjerak tog statuta koji se nalazi u arhivi ovog privrednog društva, u članu 27. stoji da izvršni direktor zasniva radni odnos na neodređeno vrijeme

6062 pregleda 4 komentar(a)
Mladen Đuričić, Foto: DOO Vodovod i kanalizacija Bar
Mladen Đuričić, Foto: DOO Vodovod i kanalizacija Bar

U ovom privrednom društvu na njegovu žalost nema sumnjivih poslova, izbora ni ugovora, saopštili su iz DOO Vodovod i kanalizacija Bar, nakon izjave Momčila Lekovića, odbornika Demokratske Crne Gore u Skupštini opštine (SO) Bar da se u toj firmi bave sumnjivim poslovima, izborima i ugovorima u barskom vodovodu, te da su izvršni direktor i odbor direktora barskog vodovoda zaključili ugovor suprotno statutu.

U saopštenju se navodi da je sadašnji Statut DOO "Vodovod i kanalizacija" Bar donio Odbor direktora na sjednici održanoj 26.09.2016. godine, tri godine prije izbora sadašnjeg izvršnog direktora.

Iz Vodovoda kažu da uvidom u primjerak tog statuta koji se nalazi u arhivi ovog privrednog društva, u članu 27. stoji da izvršni direktor zasniva radni odnos na neodređeno vrijeme.

"Sve i da nije tako, u članu 37. je utvrđeno da izvršni direktor zaključuje sa Odborom direktora ugovor o radu u skladu sa Zakonom o radu. Dakle, isključivo u skladu sa Zakonom o radu, a ne i u skladu sa statutom društva. A Zakonom o radu članom 39. propisano je da direktor zaključuje ugovor o radu na određeno ili neodređeno vrijeme. S druge strane, jedno od pravnih pravila koje važi za sve opšte pravne akte je da se svaki sljedeći član odnosi na sve prethodne članove tog akta, odnosno da se u slučaju njihove eventualne kolizije primjenjuje potonji član", naveli su u saopštenju.

U skladu sa tim statutom, kako saopštavaju, ugovor o radu zaključio je i prethodni izvršni direktor ovog privrednog društva, po kojem je imao pravo da nakon prestanka funkcije bude raspoređen na drugo radno mjesto u društvu koje odgovara njegovoj stručnoj spremi i radnom iskustvu.

Naglašavaju da je isto pravo dato ugovorom o radu i sadašnjem izvršnom direktoru, a da po isteku mandata koji traje četiri godine može takođe biti raspoređen na drugo radno mjesto u društvu koji odgovara njegovom nivou kvalifikacije i radnom iskustvu.

"Prioritet djelovanja izvršnoga direktora ovog društva jeste bio i biće stabilnost poslovanja i ostvarivanje što boljih poslovnih rezultata, u svjedoci smo, jako teškim i složenim ekonomskim i društvenim okolnostima", navodi se u saopštenju Vodovoda koje potpisuje Izvršni direktor Mladen Đuričić.

On je istakao da su plate zaposlenima u ovom društvu isplaćene bez dana kašnjenja, uprkos pogubnim ekonomskim uticajima pandemije koja vlada, da su uredno izmireni svi porezi i doprinosi i da se redovno plaćaju dospijele obaveze prema dobavljačima.

"Izvršni direktor ovog društva se isključivo bavi, i baviće se i u budućnosti nadležnostima koja su mu delegirana zakonskim aktima čineći dodatne napore da evidentno, lako dokazivo i mjerljivo dobri rezultati našeg poslovanja budu na još većem nivou u narednom periodu" , naveli su u saopštenju.

Smatraju da njihovi poslovni rezultati, odnos prema zaposlenima, dobavljačima i potrošačima trebalo bi da bude jedino mjerilo kvaliteta rada menadžmenta i da "neće biti prostora za manipulacije i sijanje magle".

Oni su u saopštenju takođe obavijestili javnost da se više neće baviti saopštenjima sličnog tipa.

Bonus video: