Rakčević predsjednik URA Podgorica

"Mi nismo protiv izgradnje Podgorice, ali u procesu donošenja planskih dokumenata: ključni faktor moraju biti građani, a ne velike kompanije. Ovo je naš grad, i u njemu ima mjesta za sve, ali po jednakim i fer uslovima, koje će svi morati da poštuju“, ukazao je Rakčević
627 pregleda 25 komentar(a)
Ažurirano: 21.12.2017. 10:57h

Za predsjednika podgoričkog odbora Građanskog pokreta URA izabran je odbornik Luka Rakčević.

Kako je saopšteno iz URA, Rakčević je najmlađi odbornik u istoriji Skupštine Glavnog grada.

On je kazao da pored "uništavanje grada i produbljivanja svih problema, poltika DPS-a decenijama uništava i srednju klasu, stvarajući sve veći jaz između šačice ultra bogatih i osiromašene većine".

"Kvalitet života u Podgorici je roba, za one koji imaju novca. Sve je podređeno krupnom kapitalu: svaki posao rade iste građevinske kompanije i svaki tender dobijaju isti, svima poznati tajkuni. Mi nismo protiv izgradnje Podgorice, ali u procesu donošenja planskih dokumenata: ključni faktor moraju biti građani, a ne velike kompanije. Ovo je naš grad, i u njemu ima mjesta za sve, ali po jednakim i fer uslovima, koje će svi morati da poštuju“, ukazao je Rakčević.

Dodaoje da je "sloboda da obnavljamo i gradimo naše gradove, jedno od najljepših i najugroženijih ljudskih prava".

"Pitanje kakvu Podgoricu želimo, nužno znači i pitanje: Kakvi ljudi hoćemo da budemo. Želimo li grad pun zelenih površina, jakih i depolitizovanih mjesnih zajednica, obnovljene infrastrukture i modernog gradskog prevoza. Grad kulturnih i sportskih zbivanja, razvijenog turizma i poljoprivrede, čistog vazduha i rijeka. Izgled našeg grada je ogledalo našeg karaktera“, ukazao je Rakčević.

Gosti Konvencije bili su funkcioneri Demokratske Crne Gore, Aleksa Bečić, Boris Bogdanović i Vladimir Čađenović, kao i nezavisni intelektualci Mladen Bojanić, Boris Marić, Sergej Sekulović...

Predsjednik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović, kazao je da su svi autoritativni režimi prvo padali u glavnim gradovima, kao urbanim jezgrima, a da će tako biti i sa trodecenijskim režimom DPS-a.

"U Podgorici će biti najveća bitka, za oslobođenje našeg društva. Juče smo obilježavali Dan oslobođenja Glavnog grada, po uzoru na patriote koji su 1944. godine pobijedili fašističku okupaciju. Ne možemo izjednačiti današnji režim sa time, ali možemo potvrditi da definitivno ima elemente fašizma: izjednačili su partiju sa državom, stvaraju lažne sukobe i sve oslanjanju na svog vođu. Međutim, to im je uzalud. Opozicija kreće iz velike prednosti, pa u maju slijedi crnogorsko proljeće", kazao je Abazović.

Potpredsjednik Građanskog pokreta URA Miloš Konatar kazao je da je "naša obaveza da zajedno radimo i da se zajedno borimo za slobodnu Podgoricu".

"Ta borba će biti neravnopravna, teška i duga, ali ćemo se boriti i pobijediti. Na proljeće 2018. godine, Podgorica će opet biti oslobođena i to je zajednički zadatak svih nas“, ukazao je Konatar.

Galerija

Bonus video: