Nikšićka URA: Pred lokalne izbore i srpska i crnogorska desnica kreiraju atmosferu smaka svijeta

,,Iskazujemo poštovanje prema zastavama svih naroda koji žive na teritoriji Crne Gore, ali ih sve pozivamo da poštuju crnogorske državne simbole, i to ne zato što ih na to zakon obavezuje, nego zato što vjerujemo da oni gaje poštovanje prema državi u kojoj žive, a time i prema sebi samima. Neka ne dozvole desničarskim parolama da im pomute razum i natjeraju ih da podlegnu mržnji, koja se hrani nasiljem i uništavanjem

10658 pregleda 29 reakcija 21 komentar(a)
Foto: Skupstina.me
Foto: Skupstina.me

,Najoštrije osuđujemo nasilje nad predsjednicom OO LP Nikšić i nad crnogorskom zastavom. Nacionalistički modeli mišljenja i ponašanja, demonstrirani tom prilikom, najveća su opasnost po demokratiju i vladavinu prava, kao temeljne vrijednosti za koje se URA zalaže. Desničarski diskurs koji stiže i iz srpskog i iz crnogorskog tabora predstavlja veoma ozbiljnu prepreku građanskom konceptu države, jer podstiče nasilno ponašanje“, saopštili su iz nikšićkog odbora Građanskog pokreta URA povodom nedavnog incidenta u Nikšiću, u kom je predsjednica nikšićkog odbora Liberalne partije Jelena Marković napadnuta zbog isticanja crnogorske zastave.

Iz Građanskog pokreta URA istakli su da neće tolerisati promovisanje desničarske agresivnosti, od koje god nacije da dolazi.

,,Od verbalnog i simboličkog nasilja samo je korak do fizičkog, a napad gnijevnog domoljuba na simbol samo je uvod u napad na život i tijelo pripadnika omražene nacije. Nacionalnu mržnju između Crnogoraca i Srba, koju je DPS godinama sijao pod plaštom međuetničkog sklada, sada mi žanjemo. Pozivamo sve građanke i građane da poštuju državu u kojoj žive i njene simbole, jer crnogorska zastava je simbol Crne Gore, a ne simbol DPS-a. Svi moramo shvatiti da DPS nije Crna Gora i da se sudbina naše države neće vezivati za sudbinu njihove korumpirane partije. Država će trajati, a oni će otići. Zato su se profesionalni domoljubi aktivirali ovih dana, na obje strane, da zamute, zastraše i posiju mržnju, pa da u sveopštem mraku kupe koji glas, a da niko ne vidi”, kazali su iz URE.

Iz te partije još su napomenuli da neće dati podršku slabićima koji nasrću na žene i na državne simbole.

,,Iskazujemo poštovanje prema zastavama svih naroda koji žive na teritoriji Crne Gore, ali ih sve pozivamo da poštuju crnogorske državne simbole, i to ne zato što ih na to zakon obavezuje, nego zato što vjerujemo da oni gaje poštovanje prema državi u kojoj žive, a time i prema sebi samima. Neka ne dozvole desničarskim parolama da im pomute razum i natjeraju ih da podlegnu mržnji, koja se hrani nasiljem i uništavanjem”.

Iz URE smatraju da se destrukciji koju promovišu nacionalisti treba suprotstaviti na vrijeme, jer, kako objašnjavaju, manipulacije nacionalnim osjećanjima uvijek imaju veoma opasne posljedice.

,,Pred lokalne izbore u Nikšiću, i srpska i crnogorska desnica kreiraju napetu atmosferu armagedona, posljednje bitke između dobra i zla, što će se u našem slučaju pretvoriti u posljednji obračun dvije nacije, čije je jedinstvo preduslov stabilne države i društvenog napretka”.

Iz Građanskog pokreta URA pozvali su sve Nikšićane i Nikšićanke da ne vjeruju onima koji ih pozivaju na mržnju i finalni obračun.

,,Nikšić ima građansku budućnost za koju ćemo se izboriti nenasilno i civilizovano, kvalitetnim političkim programom i ljudima od struke. Ne dozvolite da na predstojećim izborima vašim glasom upravlja politički proizvedena nacionalna mržnja”, zaključuju.

Bonus video: