Krivokapić - nuncije Pecuto: Formirati novu Komisiju za implementaciju Temeljnog ugovora

Nuncije Pecuto iskazao je uvjerenje da je, nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti, dobar trenutak za što je moguće skorije formiranje nove Mješovite komisije za implementaciju Temeljnog ugovora između Crne Gore i Svete Stolice, saopšteno je iz Vlade

28305 pregleda 39 reakcija 22 komentar(a)
Pecuto, Krivokapić i Leposavić, Foto: gov.me
Pecuto, Krivokapić i Leposavić, Foto: gov.me

Vlada Crne Gore i Sveta Stolica spremne su da implementiraju Temeljni ugovor u njegovom punom kapacitetu.

To je saopšteno nakon sastanka premijera Zdravko Krivokapić i ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića, sa apostolskim nuncijem u Crnoj Gori sa sjedištem u Sarajevu nadbiskupom Luiđijem Pecutom i nadbiskupom barskim Katoličke crkve u Crnoj Gori monsinjorom Rokom Đonlešajem.

"Predsjednik Krivokapić ukazao je na tradicicionalno prisustvo Katoličke crkve na ovim prostorima iz kojih proizlazi neraskidiva veza Crne Gore i Svete Stolice kojoj, kako je naveo, poseban doprinos daje Barska nadbiskupija. Podsjetio da je Crna Gora prva pravoslavna država koja je prije 135 godina, za vrijeme Kralja Nikole, potpisala Konkordat sa Svetom Stolicom koji predstavlja mjeru dobrih odnosa", saopšteno je iz Vlade.

Apostolski nuncije Pecuto, kako se dodaje, iskazao je uvjerenje da je, nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti, dobar trenutak za što je moguće skorije formiranje nove Mješovite komisije za implementaciju Temeljnog ugovora između Crne Gore i Svete Stolice.

Posebno je, kako se navodi, naglasio implementaciju člana 12 Temeljnog ugovora koji predviđa restituciju ili naknadu štete imovine koja je oduzeta Katoličkoj crkvi.

Krivokapić je, saopšteno je, iskazao spremnost Vlade da za novu Mješovitu komisiji budu kandidovani stručnjaci sa visokim kompetencijama.

Predložio je da član Komisije bude Leposavić "u cilju što bolje i efikasnije implementacije Temeljnog ugovora u obostranom interesu".

Zdravko Krivokapić, Luiđi Pecuto
foto: Gov.me

Krivokapić je ocijenio, saopšteno je iz Vladem da je obaveza Crne Gore da vodi računa o pripadnicima katoličke vjeroispovjesti, bez obzira na njihovu procentualnu zastupljenost u Crnoj Gori, te da je obostrana volja za saradnju garant uspjeha.

Leposavić je podsjetio da je Mješovita komisija formirana značajno prije usvajanja Zakona o slobodi vejeroispovijesti iz 2019. godine, te da je ovo tijelo, za praćenje primjene Temeljnog ugovora, imalo dovoljno vremena da započne svoj rad, ali, da je očigledno izostala odlučnost prethodne vlasti da to učini.

Ministar pravde, saopšteno , ukazao je da će sa crnogorske strane Vlada podići nivo predstavnika u Mješovitoj komisiji, te da će u tom smislu biti podignuta efikasnost rada iste, uključujući i pitanje koje tretira član 12 Temeljnog ugovora odnosno pitanje povraćaja ili naknade imovine oduzete Katoličkoj crkvi u Crnoj Gori.

"Nadbiskup barski, monsinjor Rok Đonlešaj izrazio je zadovoljstvo zbog odlučnosti Vlade da doprinese punoj kompetentnosti Mješovite komisije, te naveo i konkretne slučajeve u kojima je zbog suštinski birokratizovanog odnosa prema Temeljnom ugovoru, studentima katoličke vjeroispovjesti, do sada, često bilo osporavano pravo da neradno proslave Božićne blagdane", navodi se u saopštenju.

Bonus video: