Tvrde da su „heroji proljeća” zakonski smijenjeni

Sekretarijat za zaštitu imovine podnio tužbu Upravnom sudu protiv Komisije za žalbe, koja je poništila rješenja gradonačelnika Marka Bata Carevića o razrješenju sedam bivših DPS-ovih funkcionera

21055 pregleda 2 komentar(a)
Sa jedne od sjednica SO Budva, Foto: Vuk Lajović
Sa jedne od sjednica SO Budva, Foto: Vuk Lajović

Sekretarijat za zaštitu imovine Opštine Budva utužio je Upravnom sudu Komisiju za žalbe Vlade, koja je poništila rješenja gradonačelnika Marka Bata Carevića o razrješenju sedam bivših DPS-ovih funkcionera administracije Nikole Divanovića.

Sekretarijat na čijem je čelu Nikola Plamenac podnio je sedam tužbi Upravnom sudu navodeći da je Komisija za žalbe povrijedila pravila postupka, nepotpuno utvrdila činjenično stanje i pogrešno primijenila materijalno pravo.

"Rješenje Komisije za žalbe treba poništiti i zamijeniti ga meritornom presudom zbog iskristalisanog opšteg uvjerenja da Komisija ne može, neće i ne umije da donese pravilan i na zakonu zasnovan akt", navodi se u tužbi u koju su "Vijesti" imale uvid.

Carević je razriješio krajem septembra prošle godine - v.d. sekretarku za društvene djelatnosti Tanju Kažanegra, v.d. sekretara za investicije Dragana Vukadinovića, v.d. sekretara za privredu Branislava Lakića, v.d. direktorku Uprave javnih prihoda Jelenu Baštricu, v.d. glavnog gradskog arhitekte Mladena Ivanovića, koordinatora načelnika Službe zaštite i spasavanja Boža Lazovića i v.d. koordinatorke Sekretara za lokalnu samoupravu Snežanu Kuč. Vladina komisija za žalbe usvojila je prigovore funkcionera Divanovićeve ljetošnje dvoipomjesečne administracije, te donijela rješenja kojima se poništavaju sva Carevićeva razrješenja.

Vladina Komisija je vratila Opštini Budva predmete na ponovno odlučivanje, smatrajući da se Carević nije mogao pozvati na skupštinsku odluku, kojom su poništene sve odluke Divanovićeve administracije, koje su donijete, kako aktuelna budvanska vlast smatra "nezakonito, jer je političkom korupcijom uz kriminalno djelovanje, formirana skupštinska većina koja je protivno izvornoj volji građana smijenila vlast i nasilno uz pomoć Vlade Duška Markovića, i Uprave policije instalirala nelegitimnu upravu".

"Skupština opštine Budva kao zakonodavna vlast na nivou opštine je 24. septembra 2020. donijela odluku kojom je poništila sopstvenu odluku od 27. juna prošle godine, i onda nema sumnje da je legitimnost donosioca rješenja a i legalnost donijete odluke, koja je odlukom Komisije za žalbe poništena sa pozivom na krajnje neosnovane razloge. Ukazujemo da je SO Budva povodom akata koji su donijeti nakon 8. juna pa sve do 24. septembra 2020. kada je opštinom Budva upravljala instrumentalizovana politička hunta konstituisana na surovoj snazi privatnog obezbjeđenja, odmah po konstituisanju lokalne uprave na osnovu rezultata lokalnih izbora, donijela rješenje o imenovanju Komisije za provjeru usklađenosti dokumentacije nastale u radu lokalne uprave u periodi od 8. juna do 24. septembra", navodi se u tužbi.

Kako se ističe ta Komisija je odmah nedvosmisleno najprije utvrdila nezakonitost u odnosu na legitimitet donosioca i obrađivača akata u tom periodu, a onda i njihovo nezakonito postupanje i postojanje niza materijalno pravnih i formalno pravnih nepravilnosti, nezakonitosti i propusta.

"Zbog svega toga, 2. novembra prošle godine Skupštine opštine je donijela odluku o poništavanju akata donijetih u periodu od 8. juna do 24. septembra 2020. i preduzimanju odgovarajućih radnji organa lokalne samouprave. Među poništenim aktima je i akt o poništenju Odluke o izboru ranijeg nelegitimnog i nelegalnog predsjednika Opštine Budva od 27. juna 2020. pa je samim tim otpao i pravni osnov odluke koje je taj predsjednik donio 3. jula prošle godine", navodi se u tužbi koju potpisuje Plamenac.

Bonus video: