Od korijenja u parku nisu vidjeli mahinacije DPS-a

Kako je "radio" Savjet za zaštitu i razvoj lokalne samouprave u Tivtu, koji se striktno bavio trivijalnostima kojima se svakodnevno bave Komunalna policija ili Komunalna inspekcija

16168 pregleda 55 reakcija 12 komentar(a)
Radoš Gospić, Foto: Siniša Luković
Radoš Gospić, Foto: Siniša Luković

Savjet za razvoj i zaštitu lokalne uprave Tivta u 2020. godini koju su karakterisali brojni problematični postupci bivše vlasti kojima se sada bavi i Specijalno državno tužilaštvo i Upravna inspekcija Ministarstva javne uprave, nije našao nijedan osnov da se oglasi i zaštiti javni interes.

To pokazuje izvještaj o radu tog, formalno nezavisnog tijela, koje bira Opština, a kojeg su odbornici na posljednjem zasjedanju lokalnog parlamenat odbili da prihvate.

Odbornici SO Tivat su prošle nedjelje, odbijajući da prihvate ovakav Izvještaj o radu Savjeta, rad tog tijela okarakterisali kao "skandalozan", "sramotan", "pljačkanje grada", "zastiđe i bezbrazluk", optuživši Gospića da je namjerno mjesečno održavao i do šest sjednica tog tijela da se bavi efemernim i trivijalnim stvarima, jer su članovi i predsjednik tog tijela plaćeni po održanoj sjednici.

"Savjet ocjenjuje da su organi lokalne samouprave, organi lokalne uprave, i javne službe Opštine Tivat u izvještajnom periodu u svom radu i funkcionisanju primjenjivali propise u ostvarivanju ustavnih sloboda i prava građana lokalne društvene zajednice. Savjet nije uočio nepravilnosti na koje bi uputio predlog mjera za njihovo otklanjanje", piše u Izvještaju.

To tijelo, prema svom službenom izvještaju, nije primijetilo ništa od prošlogodišnjih kontroverznih aktivnosti bivše lokalne uprave predvođene u međuvremenu smijenjenim gradonačelnikom Sinišom Kusovcem (DPS), uključujući i njegovo lično kršenje zrdravstvenih propisa izrečene u samoizolacije iz koje je Kusovac ljetos bježao pa kada je uhvaćen, privreden od strane policije u karantin u Igalu i koji je kasnije platio pozamašnu novčanu kaznu.

Savjet lani nije primijetio, niti se bavio katastrofalnom finansijskom situacijom u kojoj se našla Opština, uzimanjem overdraft kredita bez odluke lokalnog parlamenta, intenzivnim partijskim zapošljavanjem pred izbore, zloupotrebama javnih resursa od tadašnjih DPS lokalnih finkcionera u predizborne svrhe. Ništa od onoga što je mjesecima punilo novinske stupce, zbog čega je tadašnja opozicija podnosila krivične prijave protiv bivšeg rukovodstva grada i čime se nakon izbora 30. avgusta konačno počelo baviti i Specijalno državno tušilaštvo, nije privuklo pažnju članova tivatskog Savjeta.

To tijelo koje je izabrala bivša lokalna vlast čine mr Radoš Gospić, Jelena Lekić, Ljiljana Todorović, Gvozden Balšić i Vesna Kruta, nije našlo za shodno da ni na ove probleme javno skrene pažnju Skupštini Opštine iako ima to zakonsko pravo i obavezu kada su u pitanju "naročito ozbiljni slučajevi povrede prava građana ili problemi u radu lokalne samouprave, organa lokalne uprave i javnih službi".

To tijelo po Zakonu o lokalnoj samoupravi ima ulogu da jača kontrolu građana i najšire javnosti nad radom lokalne uprave i da ojača učešće građana u vođenju opštinskih poslova, pa stim u vezi po zakonu, na raspolaganjuj ima prilično širok dijapazon ovlašćenja koji uključuje podnošenje konkretnih predloga lokalnoj vlasti i državnim organima kako da oni unaprijede kvalitet javnih usluga i zaštitu prava i interesa lokalnog stanovnoštva, traži mišljenja od državnih organa i javnih službi, pokreće pitanje ocjene ustavnosti akata koji ugrožavanu interese lokalne samouprave i njenih žitelja kao i da "razmatra pitanja od značaja za rad i funkcionisanje organa lokalne samouprave, organa lokalne uprave i javnih službi kada one ne ostvaruju svoje funkcije ili kada povređuju prava lokalnog stanovništva"

Od svega toga, tivatski Savjet sa Gospićem na čelu lani se bavio učešćem na javnim raspravama koje je raznim povodima organizovala Opština i analizom materijala koji su išli pred odbornike na sjednicama lokalnog parlamenta.

Što se inicijativa tiče, Savjet se bavio trivijalnostima kojima se svakodnevno bave Komunalna policija ili Komunalna inspekcija, pa je tako lani Opštini uputio zvanične predloge da se "preko nadvožnjaka poprave ispucale betonske ploče", "već napokon popravi fontana u velikom Gradskom parku", "da se poprave trule ili polomljene klupe u parkovima", "poprave potonule pločice u Njegoševoj ulici", "posijeku grane na drveću koje ometaju prolaz pješacima", "postave poklopci na šahte u gradu na mjestima na kojima nema poklopca", "da se zabrani prodaja subotom prodavnicama van kruga pijace", "da se Komunalnom predloži da doveze zemlju i sa zemljom prekrije korene drveća u velikom Gradskom parku", "da se popravi gradski sat pored restorana ‘Sidro’ jer nije u funkciji"....

Među "ozbiljnije" predloge Savjeta upućene bivšoj vlasti spada inicijativa da se "formira Televizija Tivat" kao i "predlog da se svi kadrovi u lokalnoj upravi i samoupravi u opštini Tivat koji su obavezni da polože stručni ispit a još nisu položili, trebaju što je moguće prije taj ispit položiti".

U godini korone i gotovo potpunog zatvaranja zbog kojeg su među egzistencijalno najugroženijima upravo umjetnici i kulturni radnici, Savjet za razvoj i zaštitu lokalne samouprave Tivta u svom izvještaju o radu u 2020. naglašava da su članovi tog tijela "posebno pozitivno ocijenili rad organa i javnih službi iz oblasti kulture koje su, nakon dužeg vremena, u novim objektima kulture organizovale i veliki broj kulturnih programa sa raznolikim sadržajima, uz učešće renomiranih kulturnih stvaralaca".

Takva ocjena data je za godinu u kojoj pored ostaloga, zbog korone nije bilo tradicionalnog ljetnjeg festivala kulture “Purgatorije“ i brojnih drugih manifestacija, te kada su se odigrane pozorišne predstave, izvedeni koncerti, književne večeri i slično mogli prebrojati na prste dviju ruku....

Pobuna zbog smanjenja honorara

Prema izvještajima i zahtjevima za isplatu honorara sebi i članovima Savjeta koje je Gospić podnio Službi SO Tivat, Savjet je u posljednjoj trećini prošle godine, nakon izbora 30. avgusta, imao čak 21 sjednicu.

Posebne sjednice održavane su za usvajanje zapisnika sa one prethode i usvajanje još po jedne trivijalne tačke dnevog reda. Na posljednjoj sjednici Savjeta u 2020, na primjer, 30. decembra se usvajao zapisnik sa prethodne sjednice a druga tačka dnevnog reda bila je inicijativa da se "predsjednik Savjeta na sjednici SO Tivat zahvali svima koji su pomogli da Savjet u 2020. radi uspješnije".

Za svaku od ovakvih sjednica Gospić kao predsjednik dobijao je honorar od 27 eura, a članovi od po 18 eura, na što još Opština plaća poreze i doprinose, pa bi ovakav „rad“ Savjeta za zaštitu i razvoj lokalne uprave mjesečno u prosjeku poreske obveznike Tivta koštao između 600 i 700 eura.

Savjet je 25. septembra održao posebnu sjednicu na kojoj je, pored usvajanja zapisnika sa prethodne, jedina tačka dnevnog reda bila "zahtjev Savjeta da se izvrši izmjena i dopuna Odluke o određivanju naknade za članove Savjeta, s obzirom da je Savjetu naknada znatno umanjena".

Gospić je tada naveo da od marta članovi Sajeta primaju umanjenu naknadu za svoj rad, a koja je u prethodne tri godine iznosila 40 eura za predsjednika po sjendici, odnosno 30 eura za člana.

Od marta je to zbog korona i ekonomske krize smanjeno na 27, odnosno 18 eura.

Gospić i ostalo četvoro članova Savjeta stoga su 25. septembra na sjednici posebno organizovanoj tim povodom, konstatovali da im "nije jasno zašto nam je ta naknada mnogo smanjena".

Odlučeno je da se Savjet stoga pismeno obrati Skupštinskoj službi i predsjedniku SO "da se ova odluka izmijeni i da nam se odredi naknada koliku smo ranije imali i da nam se ispati razlika od III mjeseca 2020".

Bonus video: