Crna Gora nastavlja snažan proevropski put

Nakon ceremonije prijema akreditivnih pisama, predsjednik Milo Đukanović pojedinačno primio ambasadore i poželio im uspješno obavljanje diplomatske misije u Crnoj Gori, u cilju unapređenja međudržavnih odnosa

10517 pregleda 16 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Predsjednik.me
Milo Đukanović, Foto: Predsjednik.me

Crna Gora nastavlja snažan proevropski i euroatlantski vanjskopolitički put, kazao je crnogorski predsjednik Milo Đukanović i dodao da je uvjeren da kapitalna djela državne politike neće biti ugrožena.

Đukanović je, kako je saopšteno iz njegovog Kabineta, primio akreditivna pisma novoimenovanih, ambasadora Španije, Irana, Japana, Švajcarske i Izraela, Raula Bartolomea Moline, Rašida Hasana Pura Baija, Katsumata Takahika, Ursa Šmida i Jahela Vilana.

Đukanović je nakon ceremonije prijema akreditivnih pisama, pojedinačno primio ambasadore i poželio im uspješno obavljanje diplomatske misije u Crnoj Gori, u cilju unapređenja međudržavnih odnosa.

On je informisao ambasadore o aktuelnim prilikama u Crnoj Gori u kontekstu održanih parlamentarnih izbora, mirnoj tranziciji vlasti, formiranju nove Vlade i funkcionisanju kohabitacije.

"On je naglasio da Crna Gora nastavlja svoj snažan proevropski i euroatlantski vanjskopolitički put, uvjeren da kapitalna djela državne politike neće biti ugrožena, čemu će biti posvećen i sa pozicije predsjednika", kaže se u saopštenju.

Đukanović je kazao da je na unutrašnjem planu, prioritet ekonomski oporavak, povratak dinamičnom ekonomskom razvoju, u cilju unapređenja kvaliteta života i dostizanja evropskog standarda.

U razgovoru sa Molinom, Đukanović je podsjetio na tradiciju prijateljskih odnosa dvije zemlje, još od 1912. kada je ta zemlja u prijestonom Cetinju imala svog izaslanika.

"Danas su ti odnosi i partnerski i saveznički u okviru Alijanse". kazao je Đukanović.

On je zahvalio Španiji za pravilno razumijevanje potreba Crne Gore i Zapadnog Balkana, koje se ogleda u podršci evropskim i evroatlantskim aspiracijama i prihvatanju da se Balkan ne može stabilizovati bez integracije.

Uz očekivanje dalje podrške Španije na tom putu, Đukanović je ukazao i na dodatnu vrijednost Žozefa Borelja na čelu vanjske i bezbjednosne politike Evropske unije (EU).

Molina je naglasio značaj razvoja partnerskih odnosa u NATO i potvrdio snažnu podršku Crnoj Gori kao predvodnici integracionog procesa u regionu.

Nj. E. Raul Bartolome Molina i Milo Đukanović
Nj. E. Raul Bartolome Molina i Milo Đukanovićfoto: Predsjednik.me

"Proširenje EU je bez obzira na politiku i obojenost vlada najbolji način za političku stabilizaciju i preduslov za stvarni ekonomski razvoj“, kazao je Molina.

On je dodao da je siguran da će i nova vlada biti proevropska, jer, kako je naveo, nema alternative za tu zemlju od ulaska u EU.

"I, ako smo patriote, to je jedini put za budućnost", poručio je Molina, uz očekivanje da taj put bude ubrzavan, a ne usporavan.

Đukanović i Molina su ocijenili da se odlični bilateralni odnosi mogu unaprijediti intenziviranjem političkih susreta na vrhu, kao i otvaranjem rezidentne ambasade Španije u Crnoj Gori.

"Posebno su naglašene mogućnosti za saradnju u oblastima turizma, proizvodnji hrane uz već dobru saradnju na polju odbrane, kao i kroz promociju kulture i jezika", navodi se u saopštenju.

Đukanović je u razgovoru sa Baijem podsjetio da Crna Gora sa ponosom baštini dio jugoslovenskog nasljeđa vanjske politike i uspostavljenih prijateljstava, što uključuje i odnose sa Iranom.

On je afirmisao dobru saradnju ambasada dvije zemlje, prepoznajući ekonomiju, energetiku, turizam i saobraćaj kao ključne oblasti buduće saradnje, uz značajan potencijal na planu nauke i tehnologije.

Nj. E. Rašid Hasan Pura Bai i Đukanović
Nj. E. Rašid Hasan Pura Bai i Đukanovićfoto: Predsjednik.me

Bai je ocijenio da dvije zemlje imaju dobru perspektivu razvoja odnosa, čemu će biti temeljno posvećen.

"Opredijeljeni da poštuju izbor svih zemalja, u Iranu podržavaju pristup integracije Crne Gore u EU, što ne ograničava saradnju sa ostalim regionima", kazao je Bai.

On je čestitao Đukanoviću i Crnoj Gori na zrelosti u suočavanju sa novim izazovima, pozdravljajući stabilnost, bezbjednost i razvoj naše zemlje.

Zajednički je ocijenjeno da je prioritet budućih odnosa razmjena delegacija i približavanje kultura dva naroda.

Đukanović je u razgovoru sa Takahikom visoko ocijenio međudržavne odnose Crne Gore i Japana.

On je zahvalio Japanu za prepoznavanje značaja integracionog procesa regiona, kao i za razvojnu pomoć te zemlje Crnoj Gori, edukaciji crnogorskih kadrova, a posebno za podršku tokom pandemije, jer se, kako je kazao Đukanović, globalni problemi mogu rješavati samo kroz globalnu saradnju.

Za Crnu Goru je posebno dragocjeno unapređenje saradnje u ekonomiji, nauci i tehnologiji, ocijenio je Đukanović.

Nj. E. Katsumata Takahiko i Đukanović
Nj. E. Katsumata Takahiko i Đukanovićfoto: Predsjednik.me

Takahiko kazao da Japan visoko cijeni lično zalaganje Đukanovića za jačanje odnosa, još od njegove prve posjete 2007. godine, kada je utemeljen put političkim i ekonomskim odnosima.

"Uz Vaše sjajno vođstvo, nadam se prevazilaženju koronakrize i daljem unapređenju odnosa, uključujući i Vašu novu posjetu", poručio je Takahiko.

On je posebno istakao podršku njegove zemlje ujedinjenoj Evropi i vrijednostima koje i Crna Gora dijeli.

"Imaćete našu podršku za sve što podrazumijeva da što prije postanete dio EU", poručio je Takahiko.

Đukanović je u razgovoru sa novoimenovanim ambasadorom Švajcarske Ursom Šmidom ocijenio da uzorni odnosi Crne Gore i te države posebno dobijaju na značaju usvajanjem evropskih vrijednosti i približavanjem Crne Gore EU.

"Uz zahvalnost za podršku koju je Crna Gora imala od Švajcarske u raznim oblastima i tokom pandemije, Đukanović je iskazao potrebu intenziviranja političkog dijaloga kao važnog impulsa ukupnoj međudržavnoj saradnji", navodi se u saopštenju.

To će, kako je istakao, pospješiti dostizanje željenog nivoa investicione saradnje, koja ima dobre temelje kroz partnerstvo na projektu Luštica Bay.

 Nj. E. Ursa Šmid i Đukanović
Nj. E. Ursa Šmid i Đukanovićfoto: Predsjednik.me

Švajcarska, kako je naglasio Đukanović, može Crnoj Gori biti dobar partner i u unapređenju njene dostupnosti kao sve zanimljivije turističke destinacije, čemu će doprinijeti i najava direktnog leta Cirih - Podgorica.

"On je iskazao zainteresovanost Crne Gore da na naprednim iskustvima Švajcarske podstičemo naučni, tehnološki i razvoj zdravstvenog sistema", kaže se u saopštenju.

Šmid je naveo da je zadovoljan zbog prilike da bude u diplomatskoj misiji u Crnoj Gori, imajući u vidu visok kvalitet međudržavnih odnosa.

On je ocijenio da je pozitivno iskustvo švajcarskih investitora dobra osnova za proširivanje saradnje i na druge oblasti.

Šmid je posebno naglasio da Švajcarska veoma cijeni odlučujuću ulogu Đukanovića da Crna Gora izabere put integracije, i da joj je drago da nova Vlada nastavlja tim putem. Takav pristup, kako je ocijenio, biće dobar signal i švajcarskim investitorima.

Predsjednik Đukanović je izraelskom ambasadoru Jahelu Vilanu poručio da Crna Gora u toj zemlji i jevrejskom narodu vidi svoje prijatelje.

"Zahvaljujući obostranoj inicijativnosti, kao i posjetom na najvišem nivou u martu 2019. napravljeni su snažni koraci u saradnji", kazao je on.

Đukanović je istakao da je odnos Crne Gore prema tragičnom stradanju jevrejskog naroda i postojanost borbe protiv antisemitizma potvrđena i učešćem na konferenciji posvećenoj 75-o godišnjici Holokausta.

"Kao i kontinuiranom saradnjom sa jevrejskim zajednicama, koje su uvijek izražavale visoko poštovanje za sigurnost koju taj narod ima u Crnoj Gori", kaže se u saopštenju.

Nj. E. Jahel Vilan i Đukanović
Nj. E. Jahel Vilan i Đukanovićfoto: Predsjednik.me

Đukanović je zahvalio Izraelu i za značajnu pomoć Crnoj Gori u borbi sa koronavirusom, čemu su značajno doprininijeli prethodna ambasadorka Izraela i počasni konzul Nimrod Rinot.

Vilan je kazao da mu je čast da bude u Crnoj Gori i zahvalio za tople riječi i na djelima pokazanoj podršci Jevrejskoj zajednici.

"Lični doprinos Đukanovića odnosima dvije države i prijateljstvo se u Izraelu izrazito cijene", rekao je on.

Vilan je naveo da je uvjeren da će čim se poboljšaju epidemiološki uslovi Crna Gora biti puna izraelskih turista, kao i da će sa zadovoljstvom služiti u prijateljskoj zemlji na korist razvoja saradnje u svim oblastima od obostranog interesa.

"Zajedno je izraženo očekivanje da će se nakon smirivanja epidemioloških prilika nastaviti razgovori dvojice predsjednika u pravcu realizacije uzvratne posjete predsjednika Rivlina", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: