Nova vlast zbog krize ne naplaćuje članarinu, opozicija naplaćuje

Većina opozicionih partija smanjila iznose, ali i dalje uzima naknadu od članova

4563 pregleda 4 komentar(a)
Skupština Crne Gore, Foto: Boris Pejović
Skupština Crne Gore, Foto: Boris Pejović

Partije nove vladajuće većine, Demokratska Crna Gora, Građanski pokret URA i Nova srpska demokratija odlučile su da u ovoj godini ne naplaćuju članarinu, pokazuju odluke dostavljene Agenciji za sprečavanje korupcije (ASK).

U odluci GP URA navodi se da je Glavni odbor 18. decembra prošle godine donio odluka da ne uvodi članarinu za 2021. imajući u vidu, kako su naveli, socio-ekonomsku situaciju u zemlji i ograničene materijalne mogućnosti većine članova.

Izvršni odbor Nove srpske demokratije je na na sjednici 21. januara ove godine donio odluku o neplaćanju članarine za 2021.

Demokrate su takvu odluku donijele 30. decembra prošle godine.

U odluci Demosa, članice koalicije “Mir je naša nacija”, navodi se da članovi te partije nijesu obavezni da uplaćuju članarinu, odnosno da je ona dobrovoljna.

Stranka pravde i pomirenja (SPP) članica jedne od vladajućih koalicija “Crno na bijelo” opredijelila se da naplaćuje članarinu od deset eura za članove Predsjedništva, dok je za ostale dobrovoljna.

“Funkcioneri, članovi i izabrani predstavnici stranke na neku državnu ili lokalnu funkciju mogu dobrovoljno plaćati članarinu od pet odsto primanja”, navodi se u odluci.

Većina opozicionih partija u ovoj godini naplaćuje članarinu.

Prema odluci Predsjedništva Socijaldemokrata (SD) od 29. decembra prošle godine, funkcioneri SD-a na državnom i lokalnom nivou imaju obavezu da plaćaju članarinu od tri odsto ličnih primanja, s tim da novčani iznos na mjesečnom nivou ne može preći deset odsto prosječne neto zarade u Crnoj Gori za prethodnu godinu.

Oni funkcioneri koji pored stalnog zaposlenja obavljaju neku drugu funkciju u javnom sektoru plaćaće članarinu od deset odsto ličnih primanja, takođe uz ograničenje da taj iznos ne može biti veći od deset odsto prosječne neto zarade u državi.

Prosječna zarada je, prema posljednjim podacima Monstata, u decembru iznosila 527 eura, što znači da je gornja granica postavljena na oko 52 eura mjesečno.

Član Socijaldemokrata koji se nalazi u radnom odnosu obavezan je plaćati članarinu u iznosu od najmanje jednog eura na mjesečnom nivou.

Obaveze plaćanja oslobođeni su penzioneri, studenti i nezaposleni.

Funkcioneri Socijaldemokratske partije (SDP) na državnom i lokalnom nivou imaju obavezu da plaćaju članarinu od tri odsto ukupnih primanja.

Član Kolegijuma predsjednika, Predsjedništva i Glavnog odbora koji nije zaposlen u Sekretarijatu partije u obavezi je plaćanja članarine od jedan odsto ukupnih primanja, a ostali članovi SDP-a 0,5 odsto.

“Novčani iznos uplaćene članarine ne može preći deset odsto prosječne neto zarade u CG za prethodnu godinu u skladu sa Zakonom o finansiraju političkih subjekata i izbornih kampanja”, navodi se u odluci.

Član Kolegijuma predsjednika, Predsjedništva i Glavnog odbora koji, kako se dodaje, nije izabrani funkcioner u ime partije na državnom i lokalnom nivou, nije u obavezi plaćanja članarine ako se odrekne prava na naknadu troškova putovanja nastalih u vezi sa obavezom prisustva sastancima organa SDP-a.

“Član partije koji pored stalnog zaposlenja obavlja neku drugu funkciju u javnom sektoru obavezna je plaćati članarinu od deset odsto ličnog primanja, s tim da taj iznos ne može preći deset odsto prosječne neto zarade u Crnoj Gori za prethodnu godinu.

Studenti koji nijesu u radnom odnosu i penzioneri ne podliježu plaćanju članarine”, piše u odluci.

Bošnjačka stranka (BS) je odlučila da članovi partije plaćaju u ovoj godini jedan euro, članovi Opštinskih odbora dva eura, članovi Glavnog odbora tri eura, a članovi Predsjedništva pet eura.

“Funkcioneri državnom i lokalnom nivou imaju obavezu da plaćaju članarinu u iznosu od tri odsto neto zarade/naknade, s tim da novčani iznos na mjesečnom nivou ne može preći iznos od deset odsto prosječne neto zarade u Crnoj Gori za prethodnu godinu”, navodi se u odluci BS.

Albanska alternativa i Forca u ovoj godini neće naplaćivati članarinu.

Bonus video: