Živković: Ustavni sud da ocijeni ustavnost zakona koje je Skupština donijela 20. januara

Objasnio je da je razlog podnošenja inicijative taj što vladajuća većina nije imala dovoljan broj poslanika za izglasavanje, jer poslanici GP URA Suadi Zoronjić Državna izborna komisija krajem decembra nije verifikovala mandat

7880 pregleda 18 komentar(a)
Živković, Foto: Biljana Matijašević
Živković, Foto: Biljana Matijašević

Poslanici DPS-a najavili su da će podnijeti inicijativu za ocjenu ustavnosti zakona koji su usvojeni na ponovljenoj sjednici Skupštine 20. januara.

Predsjednik Poslaničkog kluba DPS-a Danijel Živković rekao je na konferenciji za novinare da će, sa ostalim kolegama iz opozicije, inicijativu danas podnijeti Ustavnom sudu.

Objasnio je da je razlog podnošenja inicijative taj što vladajuća većina nije imala dovoljan broj poslanika za izglasavanje, jer poslanici GP URA Suadi Zoronjić Državna izborna komisija krajem decembra nije verifikovala mandat.

"Skupština je preuzela nadležnosti DIK-a i taj mandat verifikovala bez pozitivnog mišljenja", kazao je Živković.

Skupština je na vanrednom zasjedanju 20. januara ponovo usvojila zakone koje je predsjednik države Milo Đukanović odbio da potpiše. To su izmjene i dopune Zakona o slobodi vjeroispovjesti, izmjene i dopune zakona o kreditnim institucijama, izmjene Zakona o sanaciji kreditnih institucija i izmjenama i dopunama Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga.

Skupština je ponovo usvojila i izmjene Zakona o radu, izmjene i dopune Zakona o državnim službenicima i namještenicima i dopune Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

Živković očekuje da će Ustavni sud donijeti proglasiti ove zakone neustavnim i vratiti ih na početak.

"Nije dobro za razvoj demokratije da imamo pritisak od strane vladajuće većine ili bilo koje institucije, konkretno u ovom slučaju Skupštine, na Ustavni sud. Bilo kakva vrsta pritiska na Ustavni sud nije dobra. Mi pozivamo Ustavni sud da radi u skladu sa svojim nadležnostima. Očekujemo da odluka bude pozitivna i da Ustavni sud proglasi neustavnim ove zakone da ih vrati na sam početak. Ali takođe, vjerujući u nezavisnost i nepristrasnost rada Ustavnog suda i čekajući te odluke, mi ćemo ih poštovati kakve god budu", rekao je Živković.

On je kazao i da ne postoji bilo kakva opstrukcija rada Skupštine od opozicije, već su rekli da neće učestvovati u radu Skupštine "jer je vladajuća većina pribjegla pravnom nasilju tumačenem Poslovnika i preuzimanjem nadležnosti DIK-a".

Na pitanje u čemu je razlika između bojkota parlamenta sadašnje opozicije i prethodne opozicije koja je bojkotovala rad parlamenta jer je tvrdila da je DPS pokrao izbore, Živković je odgovorio da je razlika ogromna.

"Kao što vidite mi dolazimo u Skupštinu, radimo. Oni su parlament bojkotovali pune četiri godine. Mi nijesmo bojkot najavili, niti smo rekli da smo u bojkotu parlamenta, nego ne učestvujemo u radu parlamenta prevashodno zbog toga što je taj naš potez iznuđen, što je vladajuća većina pribjegla pravnom nasilju", kazao je Živković.

On je dodao da će o povratku opozicije u parlament obavijestiti javnost narednih dana.

Komentarišući izjavu jednog od lidera DF-a Andrije Mandića da očekuju pobjedu na izborima u Nikšiću, jer imaju podršku i Srbije i Republike srpske, Živković je kazao da postoji uticaj stranog faktora i strane države na izborni proces u Nikšiću.

"To je danas verifikovao jedan od lidera govoreći da ima podršku Srbije i Republike Srpske na lokalnim izborima u Nikšiću, što dodatno govori da oni nemaju dovoljno kapaciteta, nemaju dovoljno jak izborni program, sa kojim bi mogli da stanu na crtu DPS-u i u skladu sa tim govori o njihovim potpunim manjkavostima koje će siguran sam rezultirati na način da će DPS, sa tradicionalnim koalicionim partnerima imati potrebnu većinu da formira vlast u Nikšiću", rekao je Živković.

Naveo je i da se jedan broj funkcionera SNS-a se nalazio u Nikšiću, gdje su dodatno podignute tenzije prethodnih dana, "na način što imamo kontinuirane napade na funkcionere DPS-a i naše članstvo.

"To mogu da tumačim da postoji panika na drugoj strani jer jasno zanju da DPS prema istraživanjima, sa tradicionalnim koalicionim partnerima, stoji veoma dobro u Nikšiću i zbog toga takva panika prouzrokuje i takav vid ponašanja", kazao je Živković.

Na pitanje kako komentariše najavljene izmjene Zakona o državnom tužilaštvu i najavi vladajuće većine da ce ukinuti SDT, Živkovic je kazao da ne mogu preciznije komentarisati dok ne vide ta zakonska rješenja.

"Vidjeli smo određene najave kroz medije, ako se to ispostavi tačnim onda je jasna namjera vladajuće većine i nastavak njenog djelovanja kroz politički pritisak na nezavisnost i samostalnost tužilačke organizacije. Bez mišljenja EK i Venecijanske komisije staviti takve zakone u proceduru, jasno je da ne postoji nikakva druga namjera osim politički revanšizam i pokušaj političkog pritiska na nezavisne i samostalne institucije", naveo je Živković.

On je dodao da ipak vjeruje da postoji dovoljno razuma u vladajućoj većini da neće dozvoliti da se borba protiv organizovanog kriminala zaustavi, jer bi se "promjenom strukture SDT-a, obesmislila borba protiv organizovanog kriminala u Crnoj Gori".

Bonus video: