Krivokapić: Švajcarska primjer prosperiteta i blagostanja, koje Crna Gora želi da ostvari

Švajcarski ambasador Šmid je pozdravio napore koje Vlada ulaže u borbu protiv korupcije, poručivši da je napredak u toj oblasti veoma važan za dolazak švajcarskih investitora u Crnu Goru

8299 pregleda 28 reakcija 24 komentar(a)
Sa sastanka Krivokapića i ambasadora Švajcarske, Foto: Vlada Crne Gore
Sa sastanka Krivokapića i ambasadora Švajcarske, Foto: Vlada Crne Gore

Predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić kazao je danas da je Švajcarska najbolji primjer prosperiteta i blagostanja, koje Crna Gora u budućnosti želi da ostvari.

To je saopšteno iz kabineta Krivokapića, koji je danas pojedinačno ugostio novoimenovane ambasadore Švajcarske Ursa Šmida, Izraela Jahela Vilana i ambasadora Japana Katsumata Takahikoa.

Krivokapić je izrazio zadovoljstvo zbog dobrih odnosa koje Crna Gora ima sa ove tri zemlje.

U saopštenju se navodi da Krivokapić zahvalio ambasadoru Švajcarske na dosadašnjoj podršci u sektoru zdravstva i iskazanoj solidarnosti tokom pandemije Kovid-19, a pozdravio je dosadašnja ulaganja švajcarskih investiotora u Crnu Goru, naglasivši da očekuje da bilateralna saradnja bude intezivnija i bogatija, te da se razvija putem ekonomske diplomatije.

"Pored očekivanja da se u tekućoj godini broj turista iz Švajcarske makar približi onom broju iz 2019. i da direktne avio – linije između država budu stabilne, premijer Krivokapić je kazao da je potreba CG da mlade ljude iz oblasti IT sektora uputi na usavršavanje u Švajcarsku, kako bi nakon povratka u CG sa sobom donijeli potrebna znanja i vještine", navodi se u saopštenju kabineta.

Oni dodadju da je Šmid pozdravio napore koje Vlada ulaže u borbu protiv korupcije, poručivši da je napredak u toj oblasti veoma važan za dolazak švajcarskih investitora u Crnu Goru. Švajcarski ambasador politiku crnogoske Vlade doživljava kao politiku mira, koja je, kako je rekao, faktor stabilnosti u regionu.

"Krivokapić je izrealskom ambasadoru Vilanu zahvalio na pomoći koju je ta zemlja pružila Crnoj Gori u borbi protiv pandemije Kovid-19 i upoznao ga sa propustima prethodne Vlade, koja nije na vrijeme započela pregovore o vakcinaciji, zbog čega Crna Gora još uvijek nije započela imunizaciju stanovništva protiv koronavirusa. Svjestan značaja koji Izrael ima u međunarodnim odnosima, kao i diplomatskih potreba koje država CG prepoznaje kao prioritetne, Krivokapić je upoznao Vilana sa namjerom Vlade da uđe u proceduru otvaranja ambasade CG u Tel Avivu", navodi se u saopštenju.

Zdravko Krivokapić
foto: Vlada Crne Gore

Kako se navodi, Vilan je sa blagonaklonošću pozdravio tu namjeru Vlade CG. On je zahvalio na prijateljskom potezu koji je 27. januara napravila Vlada CG ugostivši počasnog konzula Izraela u Crnoj Gori Miloša Komnenića, povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta.

Vilan je, kako su kazali, uvjeren da je u crnogorskom narodu živo sjećanje na strahote koje je jevrejski narod doživio tokom Drugog svjetskog rata.

Krivokapić je na sastanku sa ambasadorom Japana kazao da izuzetno cijeni dostignuća te zemlje u mnogim oblastima.

"On je naglasio da je jedan od prioriteta Vlade stvaranje digitalnog društva, za šta joj je Japan uzorni primjer. Krivokapić je naglasio da Vlada želi da stvori uslove da značajni investitori iz Japana dođu u CG", kazali su iz kabineta Krivokapića.

Krivokapić
foto: Vlada Crne Gore

Amabasador Takahiko kazao je da Japan želi dobre odnose s Crnom Gorom, te da podržava njen put ka EU. Naveo je i da će Japan raditi na unapređenju saradnje posebno u oblasti nauke i ekonomije.

Bonus video: