Krivokapić: Prijete mi na nacionalnoj i partijskoj pripadnosti, policija rekla da ne može da mi izađe u susret

Krivokapić je rekla da je svjesna da se i drugi poput nje suočavaju sa istim ili sličnim problemima

31208 pregleda 155 reakcija 157 komentar(a)
Krivokapić, Foto: Privatna arhiva
Krivokapić, Foto: Privatna arhiva

Miljana Krivokapić, studentkinja Fakulteta političkih nauka na Univerzitetu Crne Gore (UCG) i članica Savjeta mladih Demokratske partije socijalista (DPS) saopštila je danas da na svom ličnom Tviter profilu dobija prijetnje koje su zasnovane na nacionalnoj i partijskoj pripadnosti.

"Iste sam prijavila Upravi policije Crne Gore u Podgorici u nadi da će mi pomoći u otkivanju ko stoji iza anonimnih profila sa kojih mi stižu prijetnje. Od Uprave policije sam dobila povratnu informaciju da ne mogu da mi izađu u susret u saznanju lica koja stoje iza profila", istakla je Krivokapić.

Krivokapić je dostavila i skrinšotove prijetnji, ali ih "Vijesti" neće objaviti zbog vulgarnosti i prizemnosti.

Krivokapić je dodala da je svjesna da se i drugi poput nje suočavaju sa istim ili sličnim problemima.

"Ali zbog nedostatka hrabrosti ili straha za ličnu bezbjednost ne djeluju da spriječe iste. Zbog toga se obraćam Vama kao uticajnom mediju, ukoliko biste bili u mogućnosti, da objavite prijetnje na Vašem portalu i tako indirektno podstaknete i druge da zajedno ukažemo na problem koji mi Crnogorke i Crnogorci imamo na društvenim mrežama zbog trenutne političke situacije i koji smo ugroženi od strane "srpskog sveta" na crnogorskim mrežama", kazala je Krivokapić.

Marković: Fašizacija crnogorskog društva

Prijetnje smrću zbog drugačijeg političkog i ličnog stava, kao u slučaju studentkinje Miljane Krivokapić, su fašizacija crnogorskog društva, poručio je Duško Marković, bivši predsjednik Vlade Crne Gore.

"Ovo je slučaj gdje Tužilaštvo i Država moraju pokazati da su ustavno odgovorni, ili priznati nemoć pred klero-fasističkom agresijom", napisao je Marković na Tviteru.

DPS Kotor: Dželati četničkih grupacija htjeli da nacrtaju metu mladoj državljanki Crne Gore

Gnusim prijetnjama i uvredama na društvenim mrežama htjeli da nacrtaju metu su da nacrtaju metu mladoj državljanki Crne Gore, saopšteno je danas iz Opštinskog odbora (OO) DPS Kotor povodom tvrdnji Krivokapić.

dps, DPS Kotor
foto: DPS

"Sloboda, freedom, libertà - na kojem god jeziku tu važnu riječ pomenemo dokazano je u posljednih nekoliko mjeseci da ona više ne stanuje u našoj državi. Najnovija žrtva samozvanih oslobodioca postala je i naša sugrađanka, Rišnjanka Miljana Krivokapić, studentkinja Fakulteta političkih nauka u Podgorici. Gnusim prijetnjama i uvredama na društvenim mrežama internet dželati četničkih grupacija htjeli su da nacrtaju metu ovoj mladoj državljanki Crne Gore, građanki Kotora, mještanki Risna i na poslijetku članici DPS-a", navodi se u saopštenju DPS Kotor.

Oni su dodali da žele da pozovu sve nadležne institucije da reaguju, da ispitaju slučaj i procesuiraju odgovorne.

"Sa iskrenom nadom da neće pasti pod uticaj medijsko-partijskih pritisaka sadašnje vlasti i da će ovaj i slične slučajeve u što kraćem roku valjano riješiti. Takođe se nadamo da će predstavnice NVO sektora koje se bore za prava žena, a čije je sjedište u Kotoru napokon reagovati, iako se radi o ženi iz njima "mrskog" DPS-a. Sloboda, freedom, libertà – na kojem god jeziku tu riječ izgovorili obećavamo vam da ona nije zamrla", zaključuje se u saopštenju DPS Kotor.

CŽL: Sramotna javna izrugivanja i podle prijetnje upućene studentkinji Krivokapić

Napadi i prijetnje prema ženama višestruko se odražavaju na ukupni društveni i politički život, napredak svake države i razvoj demokratije, saopštili su iz Crnogorskog ženskog lobija (CŽL).

Iz te organizacije su, povodom prijetnji studentkinji Miljani Krivokapić, kazali da se iz dana u dan brutalno krše i narušavaju ženska ljudska prava, koja su dio univerzalnih ljudskih prava.

“Danas su sramotna javna izrugivanja i podle prijetnje upućene studentkinji Krivokapić, kojoj javno upućujemo punu podršku, svjesne žalosne činjenice da će možda već sjutra biti na redu neka druga od nas”, naveli su iz CŽL.

Iz te organizacije istakli su da je pogrešna svaka politika koja smatra nevažnim pitanja ljudskih prava žena, potiskuje, getoizira ih i odbija njihovo rješavanje.

“Kao u slučaju Krivokapić, kada je iz Uprave policije dobila odgovor da se ne mogu utvrditi identiteti lažnih profila sa kojih joj se prijeti”, navodi se u saopštenju CŽL.

Kako su kazali, takvi lažni identiteti otkrivani su za mnoge javne ličnosti i političare kada im je prijećeno, ili su omalovažavani na društvenim mrežama, i “jasno je da u pitanju selektivni pristup problemu identifikacije lažnih profila jer je u pitanju žena”.

“Gospodo iz Vlade, lanac diskriminacije, nasilja, ucjena, omalovažavanja, prijetnji prema ženama se mora hitno prekinuti, jer ste isuviše ćutali na sva dosadašnja nasilja koja su se desila ženama od početka vašeg mandata”, navodi se u saopštenju CŽL.

Iz te organizacije su naveli da predstavnici političkih partija treba javno i jasno da poruče simpatizerima i glasačima da se političke bitke ne vode pokušajima diskreditacije žena, već argumentima, sučeljavanjima i nenasilnim komunikacijama sa političkim protivnicima.

Iz CŽL kazali su da ženski otpor nasilju, primitivizmu i retrogradnim i mračnim stranama muškog patrijarhata mora da ima podršku svih međunarodnih subjekata.

O tome će, kako se navodi, biti obaviješteni od CŽL, “ako Vlada i institucije sistema i dalje budu ćutali na svakodnevno višestruko kršenje ženskih ljudskih prava”.

“Gospodo iz Vlade i resornih ministarstava koja se bave ljudskim pravima, uzmite u obzir da se napadi i prijetnje prema ženama višestruko odražavaju na ukupni društveni i politički život i napredak svake države i razvoj demokratije, jer više od polovine stanovništva Crne Gore čine žene”, kaže se u saopštenju.

Iz CŽL rekli su da nasilje nad ženama eskalira u sve veće necivilizacijsko, mizogeno i seksističko javno obraćanje ženama.

“Ne ostaje “samo” na tome, nego se kukavički i neljudski iza lažnih profila i pod lažnim identitetima prijeti političarkama, samohranim majkama, aktivistkinjama, studentkinjama, ženama, majkama, sestrama”, naveli su iz te organizacije.

Kako su kazali, postaje društveno, ali i politički prihvatljivo da žene samo zato što su ženski pol, javno iznose stav povodom društvenih i političkih pitanja, imaju političko opredjeljenje ili angažman, mogu biti ponižene, napadnute, omalovažene i da se pokušaju prijetnjama ućutkati i diskreditovati.

“Ima li kraja ovoj tiraniji nasilja nad ženama različitih zanimanja, političkih opredjeljenja, promišljanja i drugih razlika ili je ovo početna faza satanisanja žena i minimiziranje njihovih ljudskih prava da slobodno žive, rade, uče, studiraju, da se slobodno kreću i uživaju sva zakonom zagarantovana prava”, pitali su iz CŽL.

Bonus video: