Rajnke: Ne želim da vidim strani uticaj na crnogorski proces

"Rajnke je izrazila je zabrinutost da eventualni unutrašnji konflikti mogu onemogućiti postizanje opštih ciljeva, te da SAD cijene inpute koje im pomažu da na najbolji način podrže demokratsku stabilnost Crne Gore na njenom euroatlantskom putu"

19046 pregleda 361 reakcija 47 komentar(a)
Rajnke i Đukanović na današnjem sastanku, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore
Rajnke i Đukanović na današnjem sastanku, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džudi Rajzing Rajnke istakla je da će i dalje podržavati demokratske principe zasnovane na Ustavu, izbornoj volji i viziji euro-atlantskoj budućnosti Crne Gore, i da ne želi da vidi strani uticaj na nešto što je crnogorski proces.

Iz Službe za informisanje predsjednika Crne Gore je saopšteno da predsjednik Crne Gore Milo Đukanović danas primio Rajnke sa kojom je razgovarao o perspektivi partnerskih i savezničkih odnosa između dvije države i aktuelnim prilikama u Crnoj Gori.

"Rajnke je izrazila je zabrinutost da eventualni unutrašnji konflikti mogu onemogućiti postizanje opštih ciljeva, te da SAD cijene inpute koje im pomažu da na najbolji način podrže demokratsku stabilnost Crne Gore na njenom euroatlantskom putu", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da je Đukanović ohrabren prvim tonovima predsjednika SAD-a Džozefa Bajdena i drugih predstavnika nove američke administracije, i da je iskazao uvjerenje i očekivanje da je pred nama vrijeme reafirmacije euro-atlantizma.

Rajnke je kazala da cilj inicijative za sastanak da se održi aktivni i sadržajan dijalog između vlade SAD i predsjednika kao dijela vlasti koja sada funkcioniše u uslovima kohabitacije, i da su ti razgovori od suštinskog značaja, čemu je veoma posvećena i otvorena.

Ona je čestitala Đukanoviću i predstavnicima Vlade što su se sastali i razgovarali o prvim izazovima kohabitacije, i naglasila važnu ulogu predsjednika u doprinosu obezbjeđivanja stabilnog i konstruktivnog okruženja u kojem kohabitaciona vlast može da funkcioniše.

U saopštenju se navodi da je Đukanović uputio čestitke SAD-u na inauguraciji Bajdena, kao i na uspješnim aktivnostima institucija te države na suzbijanju neprilika tim povodom.

"Iskazao je zadovoljstvo sadržajem razgovora koje je predsjednik Bajden imao sa evropskim liderima Merkel i Džonson na liniji zaključka da će Zapadni Balkan biti jedan od prioriteta američke vanjske politike", navodi se u saopštenju.

Đukanović je, kako je saopšteno, podsjetio i na nedavnu virtuelnu posjetu pomoćnika zamjenika državnog sekretara Metjua Palmera i razgovore sa Atlantskim savjetom, "što raduje i potvrđuje kontinuitet redovne komunikacije i razmjene informacija od obostrane koristi".

"Predsjednik je uz nadu da će masovna imunizacija označiti ulazak u završnu fazu borbe protiv pandemije COVID 19, zahvalio za napore koje SAD ulažu na globalnom planu, i za pomoć Crnoj Gori u okviru te politike", navodi se u saopštenju.

Rajnke je iskazala zadovoljstvo što će kao karijerni diplomata biti u prilici da učestvuje u timu koji će zajednički dalje graditi još bolje odnose dvije zemlje.

"Predsjednik Đukanović je zahvalio ambasadorki Rajnke na takvom odnosu, cijeneći da je dragocjeno za Crnu Goru da administraciji SAD-a približi novu realnost na Balkanu, koji je pred opasnošću da ponovi greške i ideje iz 90-ih o velikodržavnim projektima i tezama o nemogućnostima postojanja multietničkih demokratija. On je ponovio punu spremnost za konstuktivan odnos u uslovima kohabitacije za sve odluke i politike koje su u interesu Crne Gore i njenog jasnog euro-atlantskog puta. U kontekstu aktuelnih dešavanja sagovornici su se saglasili da je nezavisnost sudstva i tužilaštva od suštinskog značaja za izbalansiranu vlast", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: