Crna Gora da napreduje, a ne da nazaduje u sprovođenju reforme pravosuđa

"U poglavlju 23 postoji konkretno privremeno mjerilo koje zahtijeva od Crne Gore da sprovede ove ustavne amandmane u skladu sa preporukama Venecijanske komisije i Evropske komisije, kao i najboljim praksama. To takođe važi i za sprovođenje zakonodavstva, poput Zakona o državnom tužilaštvu i Zakona o Specijalnom državnom tužilaštvu", kazali su iz Delegacije

34040 pregleda 240 reakcija 50 komentar(a)
Šefica delegacije EU u Crnoj Gori: Popa, Foto: Savo Prelević
Šefica delegacije EU u Crnoj Gori: Popa, Foto: Savo Prelević

Da bi Crna Gora napredovala na putu ka Evropskoj uniji i ispunila privremena mjerila za poglavlje 23, treba da ostvari dalji napredak u reformama iz oblasti vladavine prava, uključujući i da dalje napreduje, a ne da nazaduje, u sprovođenju reforme pravosuđa, ocijenili su u delegaciji EU u Podgorici.

"Vladavina prava je jedna od temeljnih vrijednosti EU i, kao takva, ključni element procesa pristupanja EU, koji određuje ukupan tempo pristupnih pregovora Crne Gore", podsjećaju iz Delegacije.

Dodaju i da je usvajanje ustavnih amandmana iz 2013. godine kojima je osnažena nezavisnost i odgovornost pravosuđa bilo preduslov za otvaranje pristupnih pregovora Crne Gore sa EU.

"U poglavlju 23 postoji konkretno privremeno mjerilo koje zahtijeva od Crne Gore da sprovede ove ustavne amandmane u skladu sa preporukama Venecijanske komisije i Evropske komisije, kao i najboljim praksama. To takođe važi i za sprovođenje zakonodavstva, poput Zakona o državnom tužilaštvu i Zakona o Specijalnom državnom tužilaštvu. Takođe, podsjećamo da je važno da Crna Gora obezbijedi postupak širokih i inkluzivnih konsultacija prilikom pripreme novog zakonodavstva i aktivnosti koje su presudne za uspjeh reformskog procesa u oblasti vladavine prava", rekli su iz Delegacije odgovarajući na pitanja "Vijesti" kako komentarišu najavu ukidanja Specijalnog državnog tužilaštva i formiranja novog tužilaštva za organizovani kriminal i da li će to doprinijeti jačanju borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala u Crnoj Gori.

Navode da zahvaljujući već sprovedenim reformama, Crna Gora već ima uspostavljena tijela i mehanizme za obezbjeđivanje sudske i tužilačke nezavisnosti i odgovornosti.

"Crna Gora se ohrabruje da dosljedno iskoristi ove mehanizme i nadgrađuje ono što je već postignuto, u cilju ostvarenja daljih rezultata i bilansa uspjeha u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala", poručuju iz Delegacije.

Bonus video: