Za NATO centar 23.000 eura

Četiri glavna polja djelovanja ovog obrazovno-istraživačkog centra na planu sajber bezbjednosti su: tehnologije, strategije, operacije i pravo

8830 pregleda 1 komentar(a)
Sa sjednice Vlade, Foto: Gov.me
Sa sjednice Vlade, Foto: Gov.me

Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila Aranžman o dijeljenju troškova sponzorskih nacija za NATO Centar izvrsnosti za kooperativnu sajber odbranu.

"Iznos sredstava koji je potrebno izdvojiti za 2021. godinu je 23.000 eura, a isti je planiran predlogom budžeta za 2021. godinu, navedeno je u informaciji o potpisivanju Aranžmana.

Za potpisivanje aranžmana zadužen je potpukovnik Veljko Mališić, v.d. generalnog direktora Direktorata za logistiku u Ministarstvu odbrane.

Iz Vlade podsjećaju da je NATO Centar izvrsnosti za kooperativnu sajber odbranu osnovalo sedam država i to Estonija, Njemačka, Italija, Letonija, Litvanija, Slovačka i Španija, koje su potpisale Memorandum o razumijevanju o funkcionalnom odnosu, 14. maja 2008. godine.

Iste godine Centar je akreditovan od Sjevernoatlantskog savjeta (NAC).

Crna Gora je nakon sprovedenog procesa pridruživanja 9. juna 2020. godine postala članica Centra, sa statusom sponzorske nacije, u skladu sa Memorandumom o razumijevanju o funkcionalnom odnosu i Memorandumom o razumijevanju u vezi sa osnivanjem, upravljanjem i radom.

“Misija Centra je da ojača kapacitete za kooperativnu sajber odbranu, kako NATO-a, tako i samih NATO članica, u cilju unapređenja interoperabilnosti na ovom planu, ali ne predstavlja dio NATO vojne strukture, niti NATO strukture snaga. Takođe, pruža podršku svojim članicama i NATO-u u oblasti sajber odbrane kroz multidisciplinarna primijenjena istraživanja, ekspertska savjetovanja, obuke i vježbe. Četiri glavna polja djelovanja ovog obrazovno-istraživačkog centra na planu sajber bezbjednosti su: tehnologije, strategije, operacije i pravo”, navodi se u Informaciji.

Bonus video: