Radulović: Intenzitet pregovora sa EU mora biti osnažen i ubrzan

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP), Radulović je na sastanku sa direktorom fondacije Konrad Adenauer Stiftung (KAS), Norbertom Dirkesom, poručio da je Crna Gora u potpunosti posvećena procesu evropske integracije

1548 pregleda 0 komentar(a)
Foto: gov.me
Foto: gov.me

Intenzitet pregovora Crne Gore sa Evropskom unijom (EU) mora biti osnažen i ubrzan, a posebnu pažnju treba usmjeriti na poglavlja 23 i 24 koja su kamen temeljac društveno-ekonomskog razvoja, poručio je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP), Radulović je na sastanku sa direktorom fondacije Konrad Adenauer Stiftung (KAS), Norbertom Dirkesom, poručio da je Crna Gora u potpunosti posvećena procesu evropske integracije

Radulović je kazao da je zadovoljan činjenicom da KAS, svojim višegodišnjim prisustvom u zemlji, snažno doprinosi procesu demokratizacije crnogorskog društva, kao i napretku na putu evropske integracije.

„Otvoren i iskren dijalog sa predstavnicima KAS organizacije je uvijek poželjan i izuzetno konstruktivan, imajući u vidu fundamentalna načela i principe funkcionisanja ove organizacije”, istakao je Radulović.

On je sagovornika informisao o dinamici aktivnosti u kontekstu pregovaračkog procesa sa EU, te naglasio da su otvorena sva pregovaračka poglavlja, dok su tri privremeno zatvorena.

„Ipak, kako je istakao, intenzitet pregovora mora biti osnažen i ubrzan, pri čemu posebnu pažnju treba usmjeriti na poglavlja 23 i 24, budući da ona predstavljaju kamen temeljac društveno-ekonomskog razvoja“, kaže se u saopštenju.

Radulović je rekao da je uvjeren da će podrška Vlade Njemačke kao najsnažnijeg promotera politike proširenja, te Bundestaga i političkih fondacija biti od velikog značaja za što skorije pridruživanje Crne Gore EU.

U tom pogledu, Radulović je istakao, da je njegova prva posjeta inostranstvu s razlogom upriličena u Berlinu, kao jasna poruka vanjskopolitičkog opredjeljenja Crne Gore.

Bekman Dirkes je, kako se navodi, kazao da je zadovoljan dosadašnjom saradnjom Crne Gore i KAS fondacije.

On je upoznao sagovornika sa ključnim usmjerenjima te fondacije poput doprinosa osiguranju mira, slobode i prosperiteta u Evropi i svijetu, pri čemu Zapadni Balkan ima izuzetno važnu poziciju.

S tim u vezi, naveo da Crna Gora, kao predvodnik u EU integracijama, predstavlja važnog partnera kako KAS-u tako i Njemačkoj, i da u predstojećem periodu treba dodatno intenzivirati direktne kontakte i saradnju.

On je poručio da KAS ostaje snažan podržavalac našeg evropskog usmjerenja.

„Sagovornici su razmijenili mišljenja i o aktuelnoj političkoj situaciji u Crnoj Gori i Njemačkoj, evropskoj i evro-atlantskoj bezbjednosti kao i globalnim izazovima“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: