CRNVO zatražio od Krivokapića da u Savjet za vladavinu prava uključi predstavnike nevladinih organizacija

Savjet, kako su dodali, ima značajne nadležnosti u tom procesu i prati realizaciju obaveza u cilju ispunjenja privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24, ali i daje preporuke institucijama koje ne ispunjavaju svoje obaveze za hitno djelovanje

8952 pregleda 3 komentar(a)
Krivokapić, Foto: Boris Pejović
Krivokapić, Foto: Boris Pejović

Centar za razvoj nevladinih organizacija zatražio je od predsjednika Vlade Zdravka Krivokapića da u Savjet za vladavinu prava uključi predstavnike nevladinih organizacija.

Iz CRNVO kazali su da su se NVO, koje su uključene i prate pregovarački proces, godinama zalagale za omogućavanje učešća nevladinog sektora u radu tog tijela.

Savjet, kako su dodali, ima značajne nadležnosti u tom procesu i prati realizaciju obaveza u cilju ispunjenja privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24, ali i daje preporuke institucijama koje ne ispunjavaju svoje obaveze za hitno djelovanje.

„U sastavu Savjeta su, opet za razliku od pregovaračkih grupa, upravo donosioci odluka, te bi sve ovo dijalog sa nevladinim sektorom učinilo suštinskim, a ne formalnim, kako je to trenutno u okviru pregovaračkih grupa“, smatraju u CRNVO.

Iz te NVO kazali su da je prošle godine, nakon niza inicijativa, omogućeno uključivanje predstavnika nevladinog sektora u rad nekadašnjeg Savjeta.

„Na osnovu dostupnih informacija, to tijelo se nije sastalo u tehničkom mandatu prethodne vlade“, kaže se u saopštenju.

Iz CRNVO su poporučili da konačno uspostavljanu praksu, da se proces dodatno otvori za predstavnike NVO, ne treba vraćati unazad.

„Naprotiv, od nove vlade su, zbog najavljene nedvosmislene posvećenosti procesu evropske integracije, još veća očekivanja da taj proces vodi otvoreno, uz stalni dijalog sa stručnom i širom javnošću“, naveli su iz CRNVO.

Oni su podsjetili da Evropska komisija daje snažnu podršku i očekuje upravo suštinsko uključivanje NVO u pregovarački proces, i da je saradnja Vlada sa civilnim društvom postala neformalnim političkim kriterijumom za članstvo.

„Pozivamo Vladu da uputi poziv nevladinom sektoru, i da, ukoliko bude zainteresovanih predstavnika, koji ispunjavaju predviđene kriterijume u skladu sa propisom koji reguliše proceduru izbora, uključe i pokažu da će na svim nivoma njegovati transparentnost i dijalog, u skladu sa deklarativnim opredjeljenjima“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: