Petoro ambasadora se nakon konsultacija vratilo

Kada je riječ o sedam ambasadora za koje je pokrenuta procedura opoziva, dodaje se, njima je dat rok do 15. februara da se vrate u Crnu Goru

23140 pregleda 34 reakcija 11 komentar(a)
Milačić, Foto: Boris Pejović
Milačić, Foto: Boris Pejović

Ministarstvo vanjskih poslova nije u saznanju da je predsjednik države Milo Đukanović potpisao ukaz o opozivu osam ambasadora, saopšteno je “Vijestima”.

Iz MVP podsjećaju da su prošle sedmice Đukanoviću uputili obrazloženje zahtjeva za opoziv ambasadora, a sve to nakon sastanka u Predsjedništvu na kome su bili ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović i vicepremijer Dritan Abazović, na kome je razgovarano o kohabitaciji u sporovođenju spoljne politike države.

Đukanović je tada saopštio da nova Vlada ima pravo da kreira vanjsku politiku kako smatra da treba, a Radulović je nakon sastanka na TV Vijesti kazao da je on dostavio tražena obrazloženja za opoziv. Nedostatak valjano obrazložene odluka za povlačenje diplomata, ranije je, između ostalog, kako je tvrdio Đukanović, bio razlog što on nije mogao da potpiše ukaz o opozivu.

“Vlada ima legitimno pravo da vanjsku politiku vodi shodno Ustavu i zakonima i da na taj način želimo kadrove koji će autentično sprovoditi politiku Vlade, a da Vlada u ovom sazivu ne prepoznaje trenutno ovih osam ambasadora kao profil koji bi mogao dosljedno da sprovodi njenu politiku. Siguran sam da neće biti problema da potpiše ukaz”, rekao je ministar u emisiji Načisto TV Vijesti.

Na pitanje u vezi poziva na konsultacije diplomatskih predstavnika Crne Gore, iz MVP su juče u pisanom odgovoru naveli da je “tokom prve faze ambasadorskih konsultacija, u petak, 29. januara, održan sastanak premijera Zdravka Krivokapića i ministra vanjskih poslova Đorđa Radulovića sa pet karijernih ambasadora: Slavicom Milačić, Anom Vukadinović, Marijom Petrović, Snežanom Radović i Veselinom Šukovićem”.

Na sastanku je razgovarano, kako se navodi, o nužnosti profesionalizacije diplomatske mreže, daljem napretku u evropskim integracijama, promociji ekonomske diplomatije, kao i o jačanju bilateralne i multilateralne saradnje u cilju ostvarivanja spoljnopolitičkih prioriteta Crne Gore.

“Ambasadori su se, nakon održanog sastanka, vratili u zemlje prijema, te nastavili da obavljaju dužnosti”, navodi MVP.

Šukovuć
Šukovućfoto: Vesko Belojević

Kada je riječ o sedam ambasadora za koje je pokrenuta procedura opoziva, dodaje se, njima je dat rok do 15. februara da se vrate u Crnu Goru.

To su ambasadori u Kini Darko Pajović, Srbiji Tarzan Milošević, Ujedinjenim Arapskim Emiratima Dušanka Jeknić, ambasador pri Svetoj stolici Miodrag Vlahović, ambasadorka u Italiji Sanja Vlahović, u Bosni i Hercegovini Obrad Miša Stanišić i ambasadorka u Njemačkoj Vera Kuliš.

Protiv Kuliš, Vlahovića i Pajovića pokrenut je disciplinski postupak. Pajović se nije odazvao pozivu, Vlahović je kazao da ne može da dođe na konsultacije “jer ga boli uvo”, a nije se odazvala ni Kuliš, rekao je ministar.

Na pitanje ko će zastupati državu u slučaju opozvanih ambasadora i da li će imati diplomatsku štetu od toga, iz Ministarstva navode da “prema Bečkoj konvenciji o diplomatskim odnosima, u slučaju odsustva ambasadora iz zemlje prijema, državu predstavlja otpravnik poslova koji je po pravilu, nakon ambasadora, lice sa najvišim diplomatskim zvanjem u ambasadi”.

“Tako smo postupili i u ovom slučaju, što je u skladu sa uobičajenom diplomatskom praksom”, objašnjavaju iz MVP.

Bonus video: