Nimanbegu: Tranzicija vlasti treba da se tretira kao normalan proces...

"Na njihovom prvom zvaničnom susretu Nimanbegu je upoznao Popu o stavovima Albanske liste u odnosu na tenzije u političkom životu Crne Gore koje se trebaju uzeti sa dosta odgovornosti, posebno od političkih partija koje predstavljaju glavne subjekte u većini, ali i u opoziciji Crne Gore“, piše u saopštenju Force

2429 pregleda 1 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Igor Sljivančanin
Sa sastanka, Foto: Igor Sljivančanin

Politička tranzicija vlasti, odnosi u Parlamentu, saradnja između pozicije i opozicije u Skupštini imajući u vidu prioritete koji vežu političke partije, a to je integracija u EU kao i potreba za jačanje dijaloga, posebno kod usvajanja zakonskih predloga koji bi vodili napretku a ne nazadovanju na evropskom putu Crne Gore, bile su teme razgovora poslanika Gencija Nimanbegua i šefice Delegacije EU u Crnoj Gori, Oane Kristine Pope, na sastanku održanom juče u Skupštini Crne Gore.

Popa je, kako piše u saopštenju Force, u sklopu diplomatskih aktivnosti sa predstavnicima klubova poslanika i izbornih lista, poslanika Albanske Liste, pored ostalog, informisala i o prioritetima u radu Delegacije u Crnoj Gori.

"Na njihovom prvom zvaničnom susretu Nimanbegu je upoznao Popu o stavovima Albanske liste u odnosu na tenzije u političkom životu Crne Gore koje se trebaju uzeti sa dosta odgovornosti, posebno od političkih partija koje predstavljaju glavne subjekte u većini, ali i u opoziciji Crne Gore“, piše u saopštenju Force.

Nimanbegu je rekao da tranzicija vlasti, treba da se tretira kao normalan proces koji prati i retorika i aktivnosti koje se podudaraju bez odlika revanšizma i konflikata.

"Kao predstavnici autohtonog ali brojčano malog naroda u Crnoj Gori sa posebnim senzibilitetom se odnosimo prema potrebi jačanja političkog dijaloga i otvoreno smo istakli zabrinjavajuće signale koji se dešavaju u vezi post i predizbornih procesa u Crnoj Gori", istakao je Nimanbegu tokom razgovora.

Sagovornici su se složili da bojkot rada parlamenta nije dobar put rada, posebno u odnosu na pitanja koje zahtijevaju kvalifikovanu većinu a odnose se na pravosuđe i izborni proces.

„Razgovaralo se i o neuključivanju manjinskih predstavnika i izvršnoj Vlasti, medijskim zakonima i brojnim pitanjima od interesa za građane Crne Gore. Albanska lista će nastojati da svim političkim subjektima bude partner na putu razvoja posebno cijenjeci potrebu za mirnim razvojem drustva u cilju integracije u Evropsku uniju“, stoji na kraju saopoštenja.

Bonus video: