Katnić, Foto: Boris Pejović

"Državni udar" i nečinjenje poljuljali povjerenje

Katnić je u početku bio miljenik većeg dijela javnosti, ali se ubrzo suočio sa brojnim optužbama, prvenstveno zbog slučaja navodnog terorizma na dan parlamentarnih izbora, ali i brojnih afera koje su još u fiokama...

48119 pregleda 356 reakcija 66 komentar(a)
Katnić, Foto: Boris Pejović
Katnić, Foto: Boris Pejović

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić i njegov tim za šest godina prešli su put od lovorika zbog hapšenja visokih funkcionera Demokratske partije socijalista (DPS), do uvreda i traženja ostavki zbog “državnog udara” i postupka protiv više lidera Demokratskog fronta (DF).

Na poziciju prvog čovjeka tada novoformiranog Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), koje je danas pred gašenjem, Katnić je izabran 23. juna 2015. godine.

Nepuna dva mjeseca nakon što je sjeo u “vruću” fotelju, krenuo je u obračun sa organizovanom kriminalnom grupom iz Budve, na čelu sa nekadašnjim visokopozicioniranim članom DPS-a Svetozarom Marovićem.

Zbog malverzacija kojima je lokalna kasa oštećena za više desetina miliona eura, u Budvi su u avgustu 2015. godine uhapšeni tadašnji predsjednik Opštine Lazar Rađenović, nekolicina lokalnih funkcionera, Marovićeva kćerka Milena Marović Bogdanović, brat Dragan i strina Mirjana. Nedugo potom uhapšen je i Marovićev sin Miloš, kojem je prethodno uhapšena tašta, bivša budvanska načelnica za investicije Dragica Popović.

Srbija ne izručuje Marovića
Srbija ne izručuje Marovićafoto: Savo Prelević

Nekadašnji predsjednik državne zajednice Srbije i Crne Gore uhapšen je među poslednjima u toj istrazi, u decembru 2015.

U pritvoru je ostao dok nije priznao da je bio na čelu kriminalne organizacije koja je milione iz lokalne kase strpala u svoj džep, ali je bjekstvom u Srbiju uspio da izbjegne zatvorsku kaznu, što i dalje čini.

Iako je u početku bio miljenik većeg dijela javnosti, Katnić se već naredne godine našao na “meti” - u nemilost je pao nakon parlamentarnih izbora 2016. godine, kada je uhapšena grupa srbijanskih državljana koja je navodno planirala terorističke napade tokom izbornog dana.

Dio onih koji su ga do tada hvalili nakon tog hapšenja počeo je da ga naziva “poslušnikom DPS-a”, ali i da mu spočitavaju da “zlo­u­po­tre­blja­va slu­žbe­na ovla­šće­nja i tu­ži­la­štvo” i da stavlja SDT “u funk­ci­ju lič­nog ob­ra­ču­na sa li­de­ri­ma DF-a”.

Uz izjave svjedoka saradnika Saše Sinđelića, osuđenog za ubistvo u Vukovaru, koji je tvrdio da su srpski dežavljani uhapšeni 16. oktobra 2016. po nalogu ruskih agenta i lidera Fronta Andrije Mandića i Milana Kneževića htjeli nasilno da preuzmu vlast u Podgorici, ali i one Mirka Paja Velimirovića - da je oružje namijenjeno za izazivanje krvoprolića u Crnoj Gori bacio u jezero Gazivoda, Viši sud je u maju 2020. izrekao kazne svim optuženima.

Sinđelić
Sinđelićfoto: Savo Prelević

Iako je SDT pred tim sudom “dobilo prvu rundu”, Apelacioni sud je prije dva dana ukinuo presudu kojom su lideri Fronta, srpski i ruski državljani osuđeni na višegodišnje zatvorske kazne.

Taj proces, dio aktuelne vladajuće većine, od početka je nazivao montiranim, a Katnića i njegov tim od prvih hapšenja počeli su da optužuju za selektivnost, nabrajajući postupke u kojima, kako su tvrdili, nije smio da reaguje, a koji su pokrenuti protiv aktuelnog predsjednika države Mila Đukanovića.

Zbog tog predmeta Katnić je krajem prošle godine optužio tužioca za organizovani kriminal Srbije Mladena Nenadića da se, ometajući dokazivanje, grubo umiješao u krivični predmet koji se vodi pred nadležnim državnim organima Crne Gore.

On je tako reagovao nakon što je Nenadić ovdašnjem Specijalnom državnom tužilaštvu dostavio prepis službene bilješke o obavještenju prikupljenom od građanina Mirka Velimirovića.

“Podsjećam Vas da je preduzimanjem mjera tajnog nadzora od strane BIA Republike Srbije, sniman razgovor Sinđelić Saše sa agentima GRU-a u više navrata, a između ostalog i razgovor u kom agenti GRU-a naređuju Sinđeliću da likvidira Velimirović Mirka i tadašnjeg premijera Crne Gore Mila Đukanovića. Taj razgovor sam, takođe, preslušao u Vašoj kancelariji u Vašem prisustvu, kada ste i kazali da ćete ga dostavili, a opet nijeste ni to uradili. Takođe, podsjećanja radi, zajedno smo preslušali i razgovor u kome se dogovara nabavka pušaka koje je trebalo prebaciti u Crnu Goru, a o čemu su Vas obavijestili državni organi Crne Gore”, napisao mu je tada.

Ucjene ilizakonit rad?

"SDT kao i mnogi u tužilaštvu, a to će se nesumnjivo utvrditi u narednim danima i mjesecima, bili su u funkciji jedne bljutave politike ucjenjivanja i prisiljavanja i jedne vrste selektivnog vršenja pravde u kojima zakoni važe za jedne, a ti isti zakoni ne važe za ljude koji su bili bliski režimu, specijalnom državnom tužiocu i Vrhovnom državnom tužilaštvu”, ponovio je prije nekoliko dana Mandić.

Tada je saopštio da od 2005. godine do danas u tužilaštvu “stoje i čekaju” predmeti poput “Telekoma, Limenke, stečajne mafije, Listinga, kastodi računa, ničije kuće, Kombinata aluminijuma i garancija u vezi sa Kombinatom aluminijuma, stanova, Klapa, Vardara, Boksita, Željezare, crnogorskog primorja”.

Vrhovno državno tužilaštvo, VDT, Specijalno tužilaštvo
foto: Boris Pejović

Iz SDT-a su 5. februara reagovali, navodeći da smatraju da je Mandić dan ranije konferenciju održao s ciljem da diskredituje rad tog tužilaštva:

“Koje je u prethodnom periodu ostvarilo značajne rezultate, o čemu svjedoče analize sadržane u izvještajima Evropske komisije... Osim toga, smisao ove izjave takođe je da se rad SDT-a predstavi kao političko djelovanje usmjereno prema određenim licima, a naročito jer je ova konferencija za medije organizovana nakon izjave koju je politički protivnik - predsjednika Nove srpske demokratije dao medijima 01. 02. 2021. godine. Naime, kako se kroz izjavu predsjednika Nove srpske demokratije A. M. implicira da u Specijalnom državnom tužilaštvu postoje predmeti koji stoje u fiokama, kojima se ucjenjuju i prisiljavaju politički protivnici, javnosti radi, smatramo da je neophodno ukazati da ovo tužilaštvo svoje odluke nikada nije i neće donositi u zavisnosti od političkih ili drugih dešavanja, već isključivo na osnovu podataka i dokaza do kojih dođe kroz zakonito sprovedene postupke”, saopštili su iz SDT-a.

Istakli su i da Mandić pokušava da implicira da tužilaštvo u fioci drži predmet protiv njegovog političkog protivnika, kako bi ga u kontekstu političkih dešavanja ucjenjivalo:

“Još jednom podvlačimo da se u tužilaštu odluke donose profesionalno i zakonito, na osnovu stanja u spisima predmeta, što potvrđuje i činjenica da je odluka u odnosu na predmet pod radnim nazivom ‘Željezara’ donijeta 18. 10. 2017. godine, što znači da ni o kakvim političkim pritiscima u aktuelnim političkim momentima ne može biti ni riječi, pa ni protiv ovog njegovog političkog protivnika”.

Đukanović branio Katnića

Prije četiri godine predsjednik države je u intervjuu za TV Nikšić, govoreći o odnosu tadašnje opozicije prema SDT-u, kazao da je “isti Katnić od iste opozicije slavljen dok je završavao istražni proces u vezi sa zloupotrebama u Budvi, gde je jedan broj visokih funkcionera DPS-a otkriven u nekim nezakonitim radnjama”.

Milivoje Katnić, Milo Đukanović
foto: Filip Roganović

“Tada je bio slobodouman, profesionalac koji postupa protivno interesima režima. Zapravo, nijesu prepoznali ono što je očigledna istina - specijalni tužilac radi svoj posao u skladu sa onim što su njegova zakonska ovlašćenja o kome god da je riječ. Sada je taj isti specijalni tužilac dodatno prozivan od strane raznih političkih aktera sa crnogorske političke scene, kada se ozbiljno upustio u istragu pokušaja terorističkog napada u noći 16. oktobra, kada je tamo otkrio, rekao bih očekivano, umiješane prste dijela opozicionih lidera”.

Đukanović se nije oglasio nakon ukidanja prvostepene presude u tom predmetu, ali su ga Mandić i Knežević pomenuli kada su odlukom Apelacionog suda “izjednačili” u utakmici sa Katnićem.

“Imamo ozbiljnu namjeru da se suočimo sa svima onima koji su montirali taj lažni sudski proces”, rekao je Mandić. Dodao je da su sigurni da tragovi ne završavaju kod Milivoja Katnića, Saše Čađenovića i sutkinje Suzane Mugoše, već da vode do Mila Đukanovića.

Sjenku na rad baca i borba protiv visoke korupcije

SDT koje se ovih dana nalazi pred mogućim gašenjem, u proteklih šest godina napravilo je značajne rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije - spriječeno je makar dvadesetak likvidacija, a desetine članova organizovanih kriminalih grupa smještene su iza rešetaka.

Iako sjenku na njihov rad bacaju slučajevi korupcije na visokom nivou, u kojima obično nijesu tražili hapšenja, već su osumnjičene pozivali na saslušanje, u prethodnom periodu procesuirali su više funkcionera DPS-a - Miomira Mugošu, Slavoljuba Miga Stijepovića, Žarka Pavićevića, Vuku Golubovića, Petra Ivanovića, Zorana Vukčevića, kompletnu budvansku grupu...

Mugoša
Mugošafoto: Boris Pejović

U predmetima “Bora”, “Klap” i “Vardar” u budžet države vraćeno je 5,8 miliona eura, na računima ljudi i preduzeća koji su blokirani po nalogu SDT-a je 63.000.000 eura, a optužnice za korupciju “teške” su 174 miliona eura.

Samo prethodne godine po nalogu glavnog i specijalnih državnih tužilaca privremeno je blokirano oko stotinu miliona eura.

U predmetima koje su formirali zbog krijumčarenja cigarete, utvrdili su da su organizovane kriminalne grupe oštetili budžet za više od 70.000.000 eura.

Katnić i njegov sin navodno bili meta kriminalnih klanova

SDT tvrdi da je samo od početka ove godine spriječilo više obračuna kriminalnih klanova i najmanje pet likvidacija - u Tivtu Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, u Budvi Marka Ljubiše zvanog Kan, a u Podgorici Saše Jabučanina i Slobodana Kašćelana.

Čija likvidacija je spriječena u Baru - još nije saopšteno.

Tokom prošle godine SDT i Uprava policije tvrdili su da su spriječili još desetak likvidacija.

Kašćelan
Kašćelanfoto: Boris Pejović

Na meti kriminalnih klanova, prema tvrdnjama SDT-a, bio je i Katnić, ali i njegov sin.

Njihovu likvidaciju navodno su planirali članovi tri kriminalne grupe, koje su osim sa Katnićem, htjeli da se obračunaju sa njegovim saradnikom Zoranom Lazovićem, još nekim policijskim funkcionerima, ali i kriminalcima.

Nakon optužbi Kneževića, nazvao ga “Gebelsom”

Nakon više postupaka pokrenutih protiv bankara Duška Kneževića, i taj biznismen počeo je da ga optužuje da “konstruiše političke optužnice po nalogu Mila Đukanovića”.

Nakon video-snimka razgovora Kneževića i Svetozara Marovića, koji je emitovan na jednoj televiziji, Katnić je odgovarajući na njihove optužbe rekao da se “samo jednom službeno vidio sa Milom Đukanovićem i da je tada tražio i dobio podršku za borbu protiv organizovanog kriminala”.

Svetozar Marović
foto: Printscreen

Rekao je i da nikada nikome nije službeno pomenuo Đukanovića, a da su se mnogi pozivali na njega.

Nazivajući Duška Kneževića “Gebelsom”, tada je kazao da je predsjednik Atlas grupe imao plan da tokom razgovra sa Marovićem glavnog specijalnog tužioca predstavi kao nekog ko sluša naloge Đukanovića.

Rekao je i da svi dosadašnji postupci pokazuju da se na njega i njegov tim ne može uticati.

Katnić je kazao da mu je prije šest godina, kada je dobio podršku Đukanovića za borbu protiv organizovanog kriminala, sadašnji predsjednik države rekao da ima podršku da hapsi i njega i njegovu majku ako nešto učine.

Bonus video: