Nrekić odlazi, Daboviću fotelja?

Aktuelni gradonačelnik Ulcinja navršio je 67 godina života i najmanje 15 staža, čime mu po sili zakona prestaje radni odnos, pa će Odbor za izbor i imenovanje sjutra vjerovatno podnijeti predlog za razrješenje...

45757 pregleda 257 reakcija 45 komentar(a)
Hapšen zbog sumnje da je oštetio budžet za više stotina hiljada eura: Nrekić, Foto: Samir Adrović
Hapšen zbog sumnje da je oštetio budžet za više stotina hiljada eura: Nrekić, Foto: Samir Adrović

Predsjednik Opštine Ulcinj Ljoro Nrekić stekao je zakonske uslove za starosnu penziju, pa će skupštinski Odbor za izbor i imenovanje na sjutrašnjoj sjednici Skupštini na odlučivanje vjerovatno podnijeti predlog za njegovo razrešenje, saznaju “Vijesti”.

Prethodno, sekretarka za upravu i društvene djelatnosti Pranvera Sulić obavijestila je Odbor da je uvidom u personalni dosije utvrdila da je Nrekić 30. januara 2021. navršio 67 godina života i više od 15 godina staža.

U Zakonu o radu u članu 164, stavu 1, piše “da radni odnos prestaje po sili zakona kad zaposleni navrši 67 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja, danom dostavljanja konačne odluke zaposlenom“.

U Statutu Opštine Ulcinj u članu 87 stoji da se prestanak mandata predsjedniku Opštine, ostavkom i po sili zakona, konstatuje aktom Skupštine. Prema nezvaničnim informacijama, Nrekić je pokušavao da mandat produži za još šest mjeseci.

Ukoliko Odbor podnese predlog za razrješenje Nrekića, Skupština, prema Statutu, za v.d. predsjednika Opštine na vrijeme do 30 dana do izbora novog mora imenovati jednog od potpredsjednika - Hatidžu Đoni (DUA) ili Astrita Hodža (DP).

I Nreklćev bivši kolega - predsjednik Opštine Nikšić Veselin Grbović, krajem prošle godine iz istih razloga napustio je funkciju. Njegovu inicijativu da se ispita ustavnost Zakona o lokalnoj samoupravi koji uređuje taj dio, Ministarstvo javne uprave ocijenilo je kao neosnovanu.

U igri za nasljednika Nrekića do redovnih izbora početkom naredne godine, figurira nekoliko imena. Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, najozbiljiniji kandidat je aktuelni glavni gradski arhitekta Aleksandar Dabović, koji je na nedavnom kongresu DPS izabran u Glavni odbor.

Kao mogući nasljednici, navodno, pominju se i poslanik Ljuiđ Škrelja, odlazeći direktor Doma zdravlja Pavle Marniković, aktuelni šef ulcinjskog DPS-a i sekretar za budžet i finansije Sead Osmanović, farmaceut i civilni aktivistkinja Drita Lola, koja je takođe nedavno izabrana u GO DPS...

Ukoliko predloženi kandidat ne dobije potrebnu većinu u Skupštini, onda su opcija vanredni izbori.

Nrekić se u prethodne skoro tri godine, od kada je sjeo u prvu fotelju grada, nije proslavio, a mandat su obilježile česte blokade računa zbog čega je Opština i dalje na pragu bankrota, brojne obećane a nerealizovane investicije, kao i afera o partijskom zapošljavanju, zbog čega je i hapšen...

Nrekić je ustoličen 17. maja 2018. godine, nakon što je DPS na izborima u februaru osvojio najviše glasova, ali i isti broj mandata kao Forca - po osam. Nakon toga, DPS i Forca su krajem aprila zaključile sporazum o koaliciji prema kojem je mjesto predsjednika Opštine pripalo DPS-u, a mjesto predsjednika Skupštine Forci. Osim njih, po ključu centrale DPS-a u Podgorici, u koaliciju je ušla i DP sa 7 mandata, DUA i SD sa po tri i BS sa jednim - ukupno 30 od 33 odbornika koliko broji lokalni parlament.

Uprkos komotnoj većini, Nrekićevi predlozi u Skupštini često nijesu prolazili glatko zbog čega je uglavnom optuživao odbornike najjačeg koalicionog partnera - Force...

Nrekić je imao ambiciozne planove - od turističkog naselja na Mavrijanu vrijednog stotine miliona eura, preko bizarnih najava uzgoja lososa u zatrovanoj Port Mileni i gradnje hotela Lido na Velikoj plaži, što je iznenadilo i same investitore, pa do akva parka i realizacije kapitalnih investicija u vodosnabdijevanju i odvođenju otpadnih voda, za šta su već bila obezbijeđena kreditna sredstva kredibilnih evropskih banaka u vrijednosti od 25 miliona eura...

Umjesto kamena temeljca na više lokacija, Nrekić je bio prinuđen da zbog blokade računa budvanskog Rekreatursa u kontroverznom slučaju K1, Vladi proda atraktivno zemljište u Borovoj šumi. Takođe, za vrijeme njegovog mandata, prodat je i atraktivan plac na Pristanu za skoro milion eura, a umjesto u izgradnju i renoviranje kino-sale shodno odluci SO, novac je utrošen za plate radnika. Tužilaštvo i u tom slučaju vodi istragu protiv Nrekića... Nrekić i još četiri visoka opštinska funkcionera uhapšeni su u zoru 18. januara zbog sumnje da su oštetili budžet za više stotina hiljada eura. Nakon saslušanja u tužilaštvu, pušteni su da se brane sa slobode jer su priznali činjenice o protivzakonitom zapošljavanju.

Nrekića i saradnike, tužilaštvo u tom predmetu sumnjiči za nesavjestan rad u službi u vezi sa zapošljavanjem na osnovu ugovora o privremenim i povremenim poslovima bez saglasnosti Ministarstva finansija.

Cungu: Vanredni izbori najkorektnije rješenje

Cungu
Cungufoto: Savo Prelević

Predsjednik Force Nazif Cungu kazao je da bi u novonastalim okolnostima, zbog građana Ulcinja, bilo najkorektnije raspisati vanredne lokalne izbore.

„Predizborno obećanje iz 2018. godine da nema razvoja Ulcinja bez DPS-a na čelu Opštine, nije ostvareno i malo je vjerovatno da se bilo što bitno može ostvariti za manje od 12 mjeseci koliko je preostalo do kraja ovog mandata. Zbog toga Forca smatra da su najbolji izlaz iz ove situacije, prijevremeni lokalni izbori“, kazao je Cungu Vijestima.

Konstatovao je da su problemi sa kojima se Opština suočava, ogromni- počevši od teškog finansijskog stanja same Opštine i njenih organizacija, preko zastoja u izvođenju već ugovorenih infrastrukturnih investicija, pa sve do zastoja u restruktuiranju i funkcionalizaciji svih javnih preduzeća koja su pred kolapsom.

„Poznavajući dobro situaciju u Ulcinju, pogotovo u finasijama, nekoliko puta smo skrenuli pažnju našim partnerima, ali bez uspjeha. Stoga Forca nije podržala rebalans budzeta za prošlu niti budžet za ovu godinu“, kazao je Cungu. Podsjetio je da je njegova partija cijelo vrijeme pratila i osluškivala probleme unutar koalicije.

„Naši glasovi protiv, smatrani su kao opstrukcija u razvoju opštine. Nažalost, danas brojke i rezultati govore da smo bili u pravu“, ocijenio je Cungu.

Bonus video: