RP: Nezakonito finansiranje političkih partija uvesti u Krivični zakonik

Oni smatraju da je Zakon do sada bio zloupotrebljavan od strane partija koje su bile na vlasti do 30. avgusta i da očekuju da će rješenja koja će biti predložena plenumu od strane skupštinskog Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu biti prihvatljiva svim političkim subjektima

2864 pregleda 2 komentar(a)
RP logo, Foto: Radnička partija
RP logo, Foto: Radnička partija

Radnička partija će podržati donošenje Izmjena Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja i aktivno učestvovati u donošenju novih rješenja koja će omogućiti ravnopravan tretman svih političkih partija u Crnoj Gori, navodi se u njihovom saopštenju.

Oni smatraju da je Zakon do sada bio zloupotrebljavan od strane partija koje su bile na vlasti do 30. avgusta i da očekuju da će rješenja koja će biti predložena plenumu od strane skupštinskog Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu biti prihvatljiva svim političkim subjektima.

"Radnička partija, koja se zalaže za bolji život, prije svih radnika i njihovih porodica, svjesna dosadašnjih zloupotreba finansiranja političkih partija, koje su našu, a i mnoge druge partije stavljale u neravnopravan položaj, očekuje da zakon bude usklađen sa evropskim standardima, ali i veoma rigorozan", kazali su iz te partije.

Kao jedan od prvih koraka za stvaranje uslova za poštenu i ravnopravnu izbornu utakmicu smatraju i uvođenje u Krivični zakonik i krivično djelo nezakonito finansiranje političkih partija.

"Mnogi poslodavci su od ranije crnogorske vlasti bili ucjenjivani i morali su uplaćivati donacije vladajućim partijama, kako bi mogli da nesmetano obavljaju svoje poslove. To je direktno uticalo i na standard radnika, jer su poslodavci tražili način da taj novac nadoknade" , smatraju oni.

Takođe kažu da je bilo i poslodavaca koji su donacijama krčili put do tendera i na taj način "direktno zavlačili ruku u džep države, odnosno građana."

Oni su u svom saopštenju kazali da su spremni da daju pun doprinos izradi, donošenju i implementaciji Izmjena Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, jer su, kako kažu, pošteni izbori, finansiranje partija iz realnih izvora i standard građana dio programa njihove partije.

Bonus video: