Šajn: Danska percipira Crnu Goru kao pouzdanog saveznika

Radulović je ukazao na važnost podrške Danske i ostalih nordijskih država procesu evropske integracije Crne Gore i poručio da članstvo u EU ostaje ultimativni cilj kojem su u potpunosti predani

1966 pregleda 0 komentar(a)
Šajn i Radulović, Foto: Mfa.gov.me
Šajn i Radulović, Foto: Mfa.gov.me

Danska percipira Crnu Goru kao pouzdanog NATO saveznika i kredibilnog budućeg partnera u Evropskoj uniji (EU), kazala je ambasadorka te države na nerezidentnoj osnovi Suzan Šajn na sastanku sa ministrom vanjskih poslova Đorđem Radulovićem.

Radulović je, kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, danas razgovarao sa Šajn i ambasadorom Indije na nerezidentnoj osnovi Džajdepom Mazumdarom.

Tokom sastanka Radulovića sa Šajn, konstatovano je da dvije države njeguju prijateljske i savezničke odnose, uz prostor za intenziviranje sveukupne bilateralne saradnje.

Radulović je ukazao na značaj dinamizacije političkih kontakata i dijaloga sa državom koja se, kako je naveo, odlikuje visokim stepenom društveno-ekonomskog razvoja i kredibilnošću institucija.

On je upoznao Šajn sa namjerom crnogorske Vlade da u što skorijem periodu otvori Ambasadu u Kopenhagenu, što bi, kako se navodi, bio jasan signal vanjskopolitičkog opredjeljenja Crne Gore ka političkom Zapadu Evrope.

Radulović je ukazao na važnost podrške Danske i ostalih nordijskih država procesu evropske integracije Crne Gore i poručio da članstvo u EU ostaje ultimativni cilj kojem su u potpunosti predani.

On je istakao da bi posebnu pažnju u jačanju bilateralnih kontakata trebalo fokusirati na projekte koji tretiraju pitanja poput obnovljivih izvora energije i klimatskih promjena, poljoprivrede, životne sredine i mogućnosti korišćenja Luke Bar kao čvorišta za uvoz danskih proizvoda za region.

Radulović je kazao da je zainteresovan za organizovanje svojevrsnog investicionog foruma na kojem bi se danskim preduzetnicima i investitorima prezentovale investicione mogućnosti Crne Gore.

Šajn je, kako je saopšteno, zahvalila na prijemu i navela da je zadovoljna dosadašnjom komunikacijom na institucionalnom nivou.

Ona je rekla da je Danska posebno zainteresovana za region Zapadnog Balkana, u kojem Crna Gora ima veliki značaj.

"Danska percipira Crnu Goru kao pouzdanog NATO saveznika i kredibilnog budućeg partnera u EU“, kazala je Šajn.

Ona se saglasila sa konstatacijom Radulovića o potrebi intenziviranja saradnje u raznim oblastima od zajedničkog interesa sa fokusom na životnu sredinu i klimatske promjene, koje utiču na sve aspekte ekonomije i održivog razvoja.

Na sastanku se, kako se navodi, razgovaralo o mogućnostima posjete Radulovića Kopenhagenu, kada uslovi u vezi sa pandemijom to dozvole.

Radulović je čestitao Mazumdaru stupanje na dužnost, navodeći da je uvjeren da će prijateljski odnosi Crne Gore i Indije biti unaprijeđeni tokom njegovog mandata.

On je kazao da još od jugoslovenskih vremena postoje bliske veze sa Indijom i da je Crna Gora i sada posvećena izgradnji veza sa tom zemljom.

Džajdep Mazumdar, Đorđe Radulović
foto: Mfa.gov.me

Radulović je, naglašavajući značaj intenziviranja političkog dijaloga, uputio poziv ministru vanjskih poslova Indije za prvu zvaničnu posjetu Crnoj Gori.

On je podsjetio na uspješno realizovane druge bilateralne konsultacije dva ministarstva, pri čemu je naglasio da bi taj mehanizam saradnje trebalo nastaviti sa ciljem definisanja zajedničkih projekata.

Radulović je kao potencijalne oblasti za saradnju naveo turizam i ekonomiju, u cilju unapređenja imidža Crne Gore kao svjetski poznate turističke destinacije, ocjenjujući da bi bilo važno ostvariti kontakte dvije države u oblastima poljoprivrede i kulture.

Mazumdar se saglasio da dva ministarstva treba da preduzmu potrebne korake u pravcu jačanja saradnje, posebno u oblastima turizma, kulture, energetike, tehnologije i inovacija.

On je kazao da Indija naredne godine obilježava 75 godina nezavisnosti i da planiraju da organizuju niz događaja u Crnoj Gori sa ciljem približavanja indijske kulture crnogorskom narodu.

Sagovornici su, kako se navodi, razgovarali i o mogućnostima nabavke i raspodjele vakcine iz Indije za crnogorski zdravstveni sistem i dogovorili nastavak intenzivne komunikacije po tom pitanju.

Bonus video: