Radulović: Crna Gora želi da bude članica EU do 2025. godine

Crnogorski šef diplomatije u fokusu drži pristupanje EU. Đorđe Radulović se nada uvođenju potvrde o vakcinaciji širom Evrope

7185 pregleda 31 reakcija 31 komentar(a)
Radulović, Foto: Savo Prelević
Radulović, Foto: Savo Prelević

Nova ekspertska vlada u Crnoj Gori želi da se pridruži Evropskoj uniji (EU) već 2025. godine.

„Uvjereni smo da ćemo do 2024. godine uraditi sve domaće zadatke kako bismo postali članica. Stoga se Crna Gora nada da će biti članica EU 2025. ili 2026”, izjavio je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović za Handelsblatt.

„Pregovaramo s EU od 2012. godine. Dobro napredujemo“.

Politički raznolika koaliciona vlada želi ubrzati proces.

„Nemamo ideoloških mimoilaženja. Zbog toga ćemo učiniti sve da ojačamo vladavinu prava”, rekao je Radulović.

„Želimo da dijelimo vrijednosti evropske zajednice".

U decembru se desila prva demokratska promjena vlasti u Crnoj Gori od osnivanja države 2006. godine. To je pažljivo registrovano u EU. Stalnu vladu Demokratske partije socijalista (DPS), tada svemoćnog predsjednika Mila Đukanovića, zamijenila je vlada eksperata na čelu sa nestranačkim premijerom Zdravkom Krivokapićem.

Đukanović je i dalje predsjednik drzave. Od raspada Jugoslavije određivao je politiku zemlje sa 630.000 stanovnika. Takođe je inicirao pregovore o pristupanju EU. Međutim, zemlja sve više pati od korupcije, organizovanog kriminala i ugnjetavanja medija. Đukanovićev autokratski stil vlasti kritikovan je u EU.

Ministar vanjskih poslova Radulović sada kaže: „Demokratska promjena prošle godine bila je istorijski čas za Crnu Goru. Narod je izabrao. Htio je suštinsku promjenu“.

U borbi protiv korupcije, nezavisnosti sudstva i transparentnosti, vlada je mnogo obećala.

„Naravno da želimo da brzo ispunimo kriterijume i trudimo se“, kaže on.

Međutim, ovaj 36-godišnjak traži od građana i EU da budu strpljivi: „To neće biti moguće za nekoliko mjeseci. Njemačka je saveznik i prijatelj"

Podgorica se oslanja na podršku Berlina.

„Svjesni smo koliko se njemačka vlada obavezala na proširenje EU na Zapadni Balkan", kaže šef diplomatije Crne Gore.

Tokom njemačkog predsjedavanja Savjetom EU, koje se završilo krajem prošle godine, Berlin nije uspio ubrzati proces proširenja na Zapadni Balkan. Bugarska je spriječila pregovore o pristupanju sa Sjevernom Makedonijom. Pored Crne Gore, Srbija je trenutno kandidat za članstvo. Pregovori o pristupanju treba da se započnu sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

„Mir, regionalno pomirenje i demokratija na Zapadnom Balkanu su od ključne i strateške važnosti za cijelu Evropu", rekao je nedavno njemački državni ministar za Evropu Michael Roth (SPD), Handelsblattu. Bio je uvjeren da će EU preduzeti sljedeće korake tokom portugalskog predsjedavanja.

Crna Gora je članica NATO od 2017. godine. Prema Raduloviću za cijeli region ne postoji alternativa za EU.

„Scenario da bi Rusija, Kina ili čak Turska mogle iskoristiti vrijeme do ulaska u EU, nije realan. Naši građani žele da budu dio Evrope”, tvrdi on. Ne radi se samo o novcu, već o vrijednostima. „Što je više Evropa prisutna na Zapadnom Balkanu, to je region stabilniji."

Istovremeno, Radulović upozorava: „Ako ne bude napretka u procesu pristupanja, postoji rizik da će se građani umoriti od Evrope. To je stvarna opasnost”, rekao je ministar vanjskih poslova.

Ljetni turizam igra ključnu ulogu u jadranskoj regiji

Nestranački politikolog Radulović nema iluzija o političkim poteškoćama u svojoj zemlji, jer je njegova prozapadna vlada s tankom većinom u parlamentu pod pritiskom. Predsjednik Đukanović želi zadržati svoju vlast.

Dalji ekonomski razvoj od presudne je važnosti. Ljetnji turizam igra bitnu ulogu na Jadranu. Vlada u Podgorici stoga podržava prijedlog za potvrdu o vakcinaciji širom Evrope. Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis nedavno je promovisao ovu ideju na konferenciji „Evropa 2021", koju zajednički organizuju „Tagesspiegel", „Zeit", „Wirtschaftswoche" i „Handelsblatt“. Mitsotakis sugeriše da bi svako ko ima takvu potvrdu o vakcinisanju, mogao biti izuzet od testiranja.

Bonus video: