Đukanović: Crna Gora želi da saradnju sa Kinom učini praktičnijom, primičemo se potpunoj integraciji u EU

„Iako smo najmanja od država učesnica Mehanizma 17+1, imamo izuzetno velike razvojne potencijale koje želimo da valorizujemo u saradnji sa kredibilnim kineskim partnerima. Zato će Crna Gora podržati predlog liste aktivnosti za saradnju Kine i tih zemalja u ovoj godini“, rekao je Đukanović

8676 pregleda 13 komentar(a)
Đukanović tokom Samita lidera Kine i zemalja centralne i istočne Evrope koji se održava i video formatu: Na ekranu je predsjednik Kine, Si Đinping, Foto: Služba za informisanje predsjednika Crne Gore
Đukanović tokom Samita lidera Kine i zemalja centralne i istočne Evrope koji se održava i video formatu: Na ekranu je predsjednik Kine, Si Đinping, Foto: Služba za informisanje predsjednika Crne Gore

Crna Gora želi da kroz prilike koje pruža Mehanizam 17+1 saradnju sa Kinom učini praktičnijom i dođe do konkretnih rezultata u oblastima od zajedničkog interesa, saopštio je crnogorski predsjednik Milo Đukanović.

On je na devetom Samitu lidera Kine i zemalja centralne i istočne Evrope (17+1), koji se održava u formatu video konferencije, kazao da Crna Gora želi da ojača saradnju u ekonomiji, energetici, saobraćajnoj povezanosti i turizmu, poštujući pri tom principe održivog razvoja.

„Iako smo najmanja od država učesnica Mehanizma 17+1, imamo izuzetno velike razvojne potencijale koje želimo da valorizujemo u saradnji sa kredibilnim kineskim partnerima. Zato će Crna Gora podržati predlog liste aktivnosti za saradnju Kine i tih zemalja u ovoj godini“, rekao je Đukanović.

Đukanović je, kako je saopšteno iz njegove Službe za informisanje, naveo i da je put kojim se Crna Gora kreće poznat.

Đukanović
Đukanovićfoto: Služba za informisanje predsjednika Crne Gore

„Korak po korak primičemo se potpunoj integraciji u Evropsku uniju (EU) sa kojom dijelimo zajedničke vrijednosti“, dodao je Đukanović.

On je podsjetio da je prije nekoliko dana imao priliku da se obrati kineskim kompanijama zainteresovanim za saradnju sa Crnom Gorom.

„Pažljivo osluškujući njihove interese, jasno je da postoji želja za nastavak saradnje na izgradnji auto-puta kroz Crnu Goru do luke Bar, kao i razvoju logističke i industrijske zone u njenom okruženju. Ovakav projekat dao bi snažan zamajac bržem ekonomskom oporavku u post-korona periodu i bolje povezao Crnu Goru sa susjednim i prekomorskim zemljama“, naveo je Đukanović.

On je dodao da Crna Gora, kroz jačanje saradnje sa kineskim institucijama i kompanijama, želi da poveća izvoz crnogorskih proizvoda visokog kvaliteta na tržište Kine, poveća razmjenu studenata, umjetnika, naučnih i kulturnih radnika i dinamizira turističku saradnju.

Đukanović
Đukanovićfoto: Služba za informisanje predsjednika Crne Gore

„Želimo da kroz 17+1 Koordinacioni mehanizam za životnu sredinu stvorimo uslove za konkretnu implementaciju ekoloških i inovativnih rješenja baziranih na najsavremenijoj tehnologiji“, saopštio je Đukanović.

Prema njegovim riječima, svijet se, od osmog samita održanog u Dubrovniku, značajano promijenio.

„Pandemija je do sada odnijela preko 2,3 miliona žrtava. Privredna aktivnost i mobilnost ljudi nikada u istoriji nijesu toliko smanjeni u veoma kratkom roku. Nezaposlenost i javni dug gotovo svih zemalja su porasli, a zavladala je i neizvjesnost u kojoj socijalne politike dobijaju na važnosti“, kazao je Đukanović.

On je dodao da socijalne politike, bez jakih ekonomskih, neće moći dugo da izdrže.

„Dodatni problemi odnose se na klimatske promjene i ekologiju. Sve što sam nabrojao predstavlja ozbiljne izazove, ali i nove prilike da krenemo u pametniji, zeleniji i pravedniji razvoj“, poručio je Đukanović.

Si Đinping
Si Đinpingfoto: Služba za informisanje predsjednika Crne Gore

On je podsjetio da Crna Gora i Kina ove godine obilježavaju 15 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

„Prijateljstvo naše dvije zemlje kontinuirano se unapređuje. Naša saradnja dodatno je ojačana u mnogim oblastima kroz Mehanizam 17+1, koji od nedavno uključuje i borbu protiv koronavirusa i drugih pandemijskih virusa“, ocijenio je Đukanović.

Crna Gora je, kako je rekao, zahvalna Kini za donaciju medicinske pomoći u borbi protiv koronavirusa.

„S druge strane, u okviru svojih mogućnosti, Crna Gora je donirala pomoć Kini u istu svrhu. Još jednom se pokazalo da je prijateljstvo Crne Gore i Kine, crnogorskog i kineskog naroda, najjače u najtežim trenucima“, zaključio je Đukanović.

Bonus video: