Stanić: Ako se stanje bude pogoršalo, najbolje da Borovinić-Bojović podnese ostavku

"Dnevni broj zaraženih preko dva mjeseca je na oko 500, broj preminulih je od početka epidemije došao do skoro 850, a Vlada i resorno ministarstvo ne pokazuju bilo kakvu smislenu strategiju za suzbijanje ove opake bolesti"

15034 pregleda 70 reakcija 52 komentar(a)
Stanić, Foto: Savo Prelević
Stanić, Foto: Savo Prelević

Mjere u borbi protiv pandemije koronavirusa su popuštene bez ikakvog plana, a očigledno nesnalaženje predstavnika Vlade u borbi protiv virusa ovih dana doživljava kulminaciju, ocijenio je portparol Socijaldemokratske partije Mirko Stanić.

"Dnevni broj zaraženih preko dva mjeseca je na oko 500, broj preminulih je od početka epidemije došao do skoro 850, a Vlada i resorno ministarstvo ne pokazuju bilo kakvu smislenu strategiju za suzbijanje ove opake bolesti. Da Vlada i resorna ministarka čine vrlo malo ili gotovo ni malo u onome što bi trebao da bude njihov osnovni zadatak, govori činjenica da je nije poznato da su li su i kada zasijedala dva gromoglasno najavljena tijela - Savjet za borbu protiv korona virusa i Komisija za borbu protiv zarazne bolesti COVID-19, koja su formirana početkom decembra prošle godine", navodi Stanić u saopštenju.

On kaže da je palo u vodu i prvo obećanje premijera Krivokapića „da će se donijeti nove mjere i tražiti njihovo striktno poštovanje, uz istraživanje među građanima kako bi se napravio dalji plan mjera“.

"Mjere su popuštene bez ikakvog plana, dozvoljen je nesmetan ulazak bez PCR testa i to u trenutku kad su sve zemlje regije i Evrope pooštrile svoje mjere kako bi se što bolje izborile sa ovim talasom širenja virusa. Zbog toga je juče u cijeloj Hrvatskoj zabilježen samo 71 slučaj, a u Sjevernoj Makedoniji 73. Obje zemlje su se početkom decemba suočavale sa nekoliko hiljada slučajeva na dnevnom nivou, a danas je taj broj jednak broju u Budvi.Upravo su predstavnici lokalnih samouprava u Budvi i Herceg Novom u svojim reagovanjima istakli da postojeće mjere ne daju rezultata i da prijete teške posljedice po građane tih opština ukoliko se ne pooštre, a ono što nas posebno brine je izjava gospodina Carevića da nije uspio da stupi u komunikaciju sa ministarkom. Kad ovo dolazi iz redova gradonačelnika Vladine političke većine, jasno je u kolikom je problemu Crna Gora danas.

Kad na sve ovo dodamo i jučerašnje odbijanje dijela parlamentarne većine da se ministarka sasluša na Odboru za zdravstvo zbog neupsjeha u nabavci vakcina, jasno je da se pokušava sakriti njena očigledna nesposobnost da ostvari bilo kakve pozitivne pomake u borbi protiv korona virusa. Pogotovo što je danas jasno da vakcina nema, da su ponuđene donacije odbijene i da je bez osnova bila najava državnog sekretara Borka Bajića koji je prije 20 dana izjavio da se “vidi svjetlo na kraju tunela”. Ukoliko stanje sa korona virusom i narednih dana bude išlo ka daljem pogoršanju, i ostvare se prognoze da vakcinacija neće početi ni u martu, smatramo da je najbolje da Jelena Borovinić Bojović podnese ostavku i povuče sa pozicije ministarke zdravstva", zaključuje Stanić.

Bonus video: