PODNIJELA OSTAVKU NA MJESTO DIREKTORICE

Matijević otišla sama, nova vlast: Tragičan primjer zloupotrebe humane ustanove

Neposredno pred izbore, tadašnji premijer i zamjenik predsjednika DPS-a Duško Marković i bivši tivatski DPS čelnici svečano su 12. avgusta otvorili objekat, saopštivši da on ima 680 kvadarata korisne površine i da je licenciran za 25 korisnika što je, prema riječima Komnenovića, potpuno netačno

64172 pregleda 477 reakcija 74 komentar(a)
Matijević, Foto: Opština Tivat
Matijević, Foto: Opština Tivat

Bivša gradonačelnica Tivta i dosadašnja direktorica opštinske JU Dnevni centar za djecu i mlade sa smetnjama i teškoćama u razvoju (DC) dr Snežana Matijevć (DPS) podnijela je ostavku na tu funciju.

Javnost je o tome obavijestio gradonačelnik Tivta Željko Komnenović (NP) na juče održanoj konferenciji za štampu, a koju su on i potpredsjednik Opštine Goran Božović (GB) u poopunosti posvetili problematici dosadašnjeg rada DC-a.

Komnenović je kazao da ga je o ostavci Matijevićke obavijestio nedavno imenovani Upravni odbor DC, u kojem većinu čine predstavnici nove lokalne NP-BF-GB vlasti, a za dosadašnji rad te opštinske JU koju je krajem 2019. osnovala bivša tivatska DPS-SD-HGI vlast, Komnenović je imao samo riječi kritike.

"DC Tivat je, nažalost, tragičan primjer zloupotrebe jedne ovakve humane ustanove i potreba jedne osjetljive kategorije građana, za najprizemnije političke potrebe DPS-a i njihovih satelita. Sve što se tamo radilo ovih godinu i nešto dana je primjer zloupotreba, nesavjesnog odnosa prema poslu, političkog uhljebljivanja i neodgovornosti prema krajnim korisnicima DC“, ocijenio je Komnenović.

Podsjetio je da je bivša vlast gradonačenika Siniše Kusovca (DPS) bila uporna da uprkos brojnim protivljenjima i upozorenjima prvenstveno roditelja djece sa posebnim potrebama da to nije odgovarajuća lokacija, DC napravi na vrlo lošem mjestu u Zagrebačkoj ulici na Seljanovu, gdje ta JU nema ni parking prostor, a kamoli dvorište i zelenu površinu neophodnu za pravilan rad sa korisnicima. Istakao je da je bivša vlast ostavila neplaćene obaveze od 270 hiljada eura prema izvođaču radova na objektu DC, firmi "Artek“ i da će taj dug biti izmiren tek do ljeta ove godine.

Neposredno pred izbore, tadašnji premijer i zamjenik predsjednika DPS-a Duško Marković i bivši tivatski DPS čelnici svečano su 12. avgusta otvorili objekat, saopštivši da on ima 680 kvadarata korisne površine i da je licenciran za 25 korisnika što je, prema riječima Komnenovića, potpuno netačno, jer objekat ima samo 240 kvadrata korisne površine i licenciran je za 20 korisnika. I od tako male površine, za rad sa djecom je predviđeno samo stotinjak kvadata, dok su sve drugo pojele tehničke i prostorije za izuzetno brojnu administraciju te JU.

"U njoj je kada smo je posjetili krajem oktobra, bilo čak 23 zaposlenih, od čega čak 10 administrativaca, dok DC nije imao ni izbliza dovoljan broj stalno zaposlenog stručnog osoblja za rad sa korisnicima, a licencu za rad je dobio na osnovu angažovanja po ugovoru o djelu dvoje stručnjaka koji se nisu ni pojavljivali na poslu“, naveo je Komnenović, dodajući da mu je zbog svega što se tamo dešavalo, drago da je Matijevićka sama podnijela ostavku „koju ja doživljavam kao njen moralni čin“. On je kazao da je nova vlast pored ostalog, zatekla i dugove koje je DC napravio od dese-tak hiljada eura prema raznim subjektima, iako je ta JU prve korisnike primila tek u oktobru prošle godine. "Brojni su sistemski problemi u DC i ta JU je jedan od najvećih u moru problema sa kojima se trenutno suočavamo i koje nam je ostavila u nasljeđe bivša vlast, po sistemu 'spržene zemlje' i 'spaljenih mostova'. Ipak, učinićemo sve da se DC depolitizuje, racionalizuje broj zaposlenih administrativaca u korist stručnog kadra za rad sa korisnicima i da se dio kancelarija koje sada tamo koriste partijski zapošljeni kadrovi koji su čist višak, privede namjeni za tu djecu koja se ipak, veoma raduju i srećna su što mogu koristiti čak i uvakve usluge te JU“, kazao je Komnenović.

Ilustrujući na nizu konkretnih primjera nezakonito ili neogovorno poslovanje DC, Božović je naveo da je Matijevićka krajem decembra 2019. za platu od 1.300 eura, imenovana za v.d. te ustanove u osnivanju sa zadatkom da uspostavi DC, ali je ona za poslove izrade Pravilnika o sistemazaciji, čak i Plana i programa rada ove JU, angažovala spoljnu saradnicu kojoj je plaćano 450 eura i 500 eura neto.

"Bivši gradonačelnik Kusovac je tako 22. aprila prošle godine potpisao ugovor o djelu sa izvjesnom Ivanom Šuković za pružanje stručne podrške za izradu Pravilnika o sistematizaciji DC koji je donesen 10. januara. Sa Šukovićevom je Matijevićeva 1. juna prošle godine sklopila i novi ugovor o djelu da ova uradi Plan i programa rada DC za 2020. I Plan i program rada i sistematizacija su inače, obaveze izvršnog direktora, dakle Matijevićeve, koja je svo to vrijeme, dobijala platu od 1.300 eura mjesečno“, kazao je Božović.

On je naveo da je posebno zanimljivo to što je Šukovićeva dok je za honorar pisala dokumente iz nadležnosti direktorice DC, bila stalno zaposlena u instituciji koja je neposredno nadređena toj JU - Ministarstvu rada i socijalnog staranja na mjestu direktorice Direktorata za razvoj usluga.

"Ona po zakonu, nije smjela stoga da pruža nikakve dodatne usluge za honorar u odnosu za ono što je već plaćena kao državni činovnik, a pogotovo ne JU DC kojoj je Šukovićeva istovremeno ispred Ministarstva, bila član Komisije za sertfikaciju i izdavanje licence za rad u toj JU“, naveo je Božović. On je istakao da je Odluka o sistematizaciji DC bila "nakaradna i namjerno osmišljena za udomljavanje podobnih partijskih kadrova“ o čemu po njemu, svjedoče i činjenice da je ta JU po toj odluci imala sistematizovanu 21 radnu poziciju sa čak 24 izvršioca, od kojih na primjer, po jednog posebnog izvršica za posao vozača, portira, domara, savjetnika za personalnu evidenciju i stručnos osposobljavanje, savjetnika za pravna pitanja, savjetnika za ekonomska pitanja...

"Imali su zaposlene potpuno nepotrebne ljude poput administrativnog tehničara-upisničara, ali zato nisu i nemaju zaposlene stručne kadrove neophodne za rad sa korisnicima poput pedagoga ili logopeda. Stoga pozivam novi UO DC-a da pod hitno imenuje novog v.d. direktora i da se pristupi izradi nove sistematizacije koja će drastiilno redukovati broj nepotrebnih administrativaca u korist nedostajućeg stručnog osoblja za rad s akorisnicima. Tako ćemo ujedno i smanjiti troškove rada ove JU i njenim korisnicima obezbjediti bolje uslove i više prostora“, kazao je Božović, dodajući da trenutno u DC-u ima 19 zaposlenih, "ali su od njih najmanje 30 odsto čisti tehnološki višak“.

Šefica tivatskog DPS-a udomila zeta iz Nikšića

Kao očiti primjer zloupotreba u DC-u Božović je naveo činjenicu da je 6. maja prošle godine dok ta JU još nije bila počela sa radom, donijeta odluka o dopuni sistematizacije kojom je uvedeno "još jedno nepotrebno radno mjesto - pomoćnika direktora“.

"Odmah nakon toga je uz kršenje procedure jer za to nije dobijena formalna saglasnost tada nadležnog opštinskog Sekretarijata, na toj poziciji zaposlen dr Danilo Perošević, inače zet predsjednice OO DPS Jovanke Laličić. U njegovom ugovoru o radu nije naveden podatak o visini njegove mječne plate, biti o njegovoj stručnoj spremi, ali prema našim sazanjanjima, dr Perošević koji je iz Nikšića, po struci je stomatolog“. istakao je Božović.

On je naveo da je DC, iako još nije bio zvanično otboren, još od juna već imao 13 zaposlenih koji su dobijali pune plate, te da je onda zapošljavanje u ovoj JU u susret izborima 30.avgusta i poslije njih, još rapidno raslo, "iako za time nije bilo nikakve potrebe jer je prvi korsnik usluga ove JU, zbog korone, u njen objekat ušao tek krajem oktobra“.