Neće odustati od promjena u tužilaštvu

Iz Skupštine su predložili izmjenu zakona o tužilaštvu i Zakon o tužilaštvu za organizovani kriminal i korupciju dostavljeni Vladi, koja će prije usvajanja “djelovati” na njih

26291 pregleda 45 reakcija 43 komentar(a)
Nazadovanje ili napredak u reformama: Popa, Krivokapić i Leposavić sa saradnicima, Foto: Gov.me
Nazadovanje ili napredak u reformama: Popa, Krivokapić i Leposavić sa saradnicima, Foto: Gov.me

Poslanici vladajuće koalicije neće odustati od predloga za izmjenu, odnosno donošenje novog zakona o državnom i tužilaštvu za organizovani kriminal, uprkos negativnom stavu Delegacije Evropske unije u Podgorici i Ambasade SAD, rečeno je “Vijestima” iz više izvora.

Šefica Delegacije EU Oana Kristina Popa je u petak tokom razgovora sa zvaničnicima Vlade - premijerom Zdravkom Krivokapićem i ministrom pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimirom Leposavićem ukazala da je za dalji napredak Crne Gore, kako je navela, od presudne važnosti da država ostvari dodatne rezultate, a ne da nazaduje, u sprovođenju reforme pravosuđa.

Iz Ambasade SAD u Podgorici su takođe u izjavi za “Vijesti” upozorili da bi ovi zakoni, ako bi bili usvojeni, mogli predstavljati korak unazad na putu ka EU, imajući na umu, kako su naveli, da su nezavisnost i odgovornost tužilastva i sudstva ključni za težnje zemlje ka EU.

Iz Skupštine su predložili izmjenu zakona o tužilaštvu i Zakon o tužilaštvu za organizovani kriminal i korupciju dostavljeni Vladi, koja će prije usvajanja “djelovati” na njih.

Izvor nije mogao da kaže da li će se Vlada na sjednici u četvrtak izjasniti o predlozima skupštinske većine, ili na nekoj elektronskoj jer je sjednica parlamenta za devet dana -18. februara.

Leposavić je nakon razgovora sa Popom potvrdio da će oni popraviti predloge propisa. Pošto su ih inicirali poslanici Skupštine koji su, kako je prenijeto u saopštenju, predlagači Zakona, Ministarstvo i Vlada su u poziciji da s preporukama i zajedničkim mišljenjem doprinesu da se nastavi efikasno sprovođenje reformi.

Leposavić i Džudi Rajzing Rajnke
foto: Ambasada SAD u Podgorici

Izvor “Vijesti” iz diplomatskih krugova rekao je da je za Ambasadu SAD preveliki zalogaj da podrži predloge iza kojih stoji DF, s obzirom na oštre kritike koje su dolazile iz tih političkih krugova na račun američke zvanične politike, te naklonjenost DF Moskvi.

Drugi izvor rekao je da je odsustvo javne rasprave problem, kao i činjenica da je negativan odnos u Tužilačkom savjetu na štetu tužilaca ozbiljna zamjerka. Venecijanska komisija Savjeta Evrope, podsjeća, pozdravila je činjenicu da su tužioci na osnovu važećeg zakona ti koji donose ključne odluke. U Vladi se nadaju, kako su rekli, da će međunardoni partneri razumjeti potrebu za suštinskim reformama o čemu će biti riječi na sastancima sa nekim ključnim ambasadama, dok u parlamentarnoj vladajućoj većini međutim navode da forma koju je aminovala VK suštinski ništa nije donijela.

Jedan od predlagača izmjena zakona Slaven Radunović, šef kluba DF-a, rekao je “Vijestima” da “zarobljene institucije moraju biti oslobođene”, te da ni Evropska unija ne podržava držanje predmeta u fiokama i progon političkih neistomišljenika.

“Korumpirani sistem koji pokrivaju tužioci je neranjiv, jer je godinama stvaran kao takav. To je problem i mi to moramo da razbijemo na način na koji je jedino mogući”, kaže poslanik.

Njegov kolega Dragan Krapović (Demokrate) je u autorskom tekstu u “Vijestima” objasnio je da su dvostruki aršini tužilaštva, posebno Vrhovnog, Specijalnog, razlog zbog koga je potrebna promjena zakona i da se tome u ovdašnjoj javnosti protive oni koji su bili u dosluhu sa, kako je naveo, hibridnim režimom.

On je podsjetio na brojne predmete koje SDT nije istražilo temeljno, među kojima “Limenka”, “Koverta” korupcija u VDT...te slučajeve politički motovisane - poput njegovog hapšenja kada je tokom “proljećnog” nasilnog preuzimanja vlasti u Budvi od strane DPS uhapšen kao šef organizovane kriminalne grupe. Slučaj je vodilo SDT.

Suština izmjena tužilačkih zakona je da se u TS promijeni odnos snaga u korist uglednih pravnika i predstavnika Ministarstva pravde, te da donošenjem Zakona o tužilaštvu za organizovani kriminal prestaje da postoji SDT a njegovi specijalni tužioci ostaju privremeno neraspoređeni.

Novi TS raspisuje oglas za novog tužioca tog tužilaštva za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, predviđeno je predlogom.

Kritičari predloga, među kojima i tužilačke organizacije, tvrde da je u pitanju politički revanšizam čiji je cilj da se suspenduju specijalni tužioci i omogući politički upliv u pravosuđe.

Kakaviatos: Venecijanska komisija obaviještena o predlozima zakona

“Venecijanska komisija je upoznata sa predlozima zakona”, rekao je “Vijestima” portparol Savjeta Evrope Panos Kakaviatos.

On je podsjetio da je “u decembru 2014. predsjednik Skupštine Crne Gore zatražio mišljenje Venecijanske komisije o tada revidiranom Nacrtu zakona o državnom tužilaštvu Crne Gore, a u martu 2015. Venecijanska komisija donijela je mišljenje br. CDL-AD (2015) 003 ”.

Portparol SE, čije je VK tijelo, navodi da nije obaveza davanja mišljenja i da se to čini ako ga zatraži ovlašćeni činilac....”Nacionalna tijela ili nadležno međunarodno tijelo, poput, na primjer, generalnog sekretara Savjeta Evrope, ili Parlamentarne skupštine..”, rekao je Kakaviatos.

Na molbu da prokomentariše suspendovanje SDT i formiranje novoga Tužilaštva za organizovani kriminal, sagovornik je kazao:

“Po pravilu, Venecijanska komisija ne daje komentare na pravne reforme koje su u toku, osim ako se njeno mišljenje formalno ne zatraži, kako to predviđa njen statut”.

Bonus video: