Krivokapić: Opredijeljenost građana za EU dobar preduslov za brže članstvo

Krivokapić je kazao da je put u EU jedina šansa i perspektiva Crne Gore, a Slovačka je jedan od najboljih primjera kako se sa Unijom pregovara kvalitetno i brzo

9597 pregleda 9 komentar(a)
Foto: Gov.me
Foto: Gov.me

Opredijeljenost crnogorskih građana za Evropsku uniju (EU) i članstvo u NATO-u dobri su preduslovi da se osmogodišnje putovanje ka Uniji ubrza odlučnim reformama u oblastima na koja se odnose poglavlja 23 i 24, poručio je premijer Zdravko Krivokapić.

Kako je saopšteno iz Vlade, Krivokapić je razgovarao sa ministrom vanjskih poslova Slovačke, Ivanom Korčokom.

Krivokapić je rekao da posjetu Korčoka doživljava kao nastavak afirmacije sveukupne saradnje dvije države na principima partnerstva.

On je izrazio zahvalnost za dosadašnju kontinuiranu podršku Crnoj Gori na putu ka EU, kao i na dosadašnjim vrijednim donacijama u toku pandemije virusa COVID-19.

Krivokapić je kazao da je put u EU jedina šansa i perspektiva Crne Gore, a Slovačka je jedan od najboljih primjera kako se sa Unijom pregovara kvalitetno i brzo.

"Opredijeljenost građana Crne Gore za EU, veličina naše države i članstvo u NATO-u, dobri su preduslovi da se osmogodišnje putovanje ka EU ubrza odlučnim reformama u oblastima na koja se odnose poglavlja 23 i 24”, rekao je Krivokapić.

On je naglasio da su njegova posjeta zvaničnom Briselu kao i sastanak sa Miroslavom Lajčakom, osnažili Vladinu nadu da Crna Gora može biti prva sljedeća članica EU.

Krivokapić je istakao da je cilj Vlade da Crna Gora bude uređena, pravna država, odnosno društvo jednakih šansi i meritokratije.

Krivokapić očekuje da će Slovačka kao članica EU ostalim zemljama članicama nastaviti da ukazuje na reformske napore koje Crna Gora ulaže u pravcu pristupanja Uniji.

Korčok je, kako se navodi, dosadašnje odnose dvije države opisao kao prijateljske i izrazio zadovoljstvo što Crna Gora slovački primjer pristupanja EU doživljava kao uzoran i poželjan.

“Korčak je rekao da će Crna Gora dobiti punu podršku od Slovačke, a da je na Vladi da se fokusira na vladavinu prava, bez koje, kako je rekao, nema prosperiteta”, navodi se u saopštenju.

On je naglasio da je nova Vlada za dva mjeseca uradila mnogo i istakla jasan spoljnopolitički kurs.

"Sve što Vlada bude preduzimala u procesu reformi koje su evropska agenda, zapravo je na dobrobit svih građana Crne Gore. Put u EU je put prosperiteta”, naveo je Korčok.

Korčak je istakao da je vrlo bitno da Vlada u kontinuitetu i dalje građanima objašnjava koji su benefiti pristupanja Uniji.

On je Krivokapića informisao i o složenoj epidemiološkoj situaciji u toj zemlji.

Bonus video: