"potrebna pojačana pažnja Evrope"

Đukanović: Zabrinjava virus nacionalizma koji se širi Balkanom potpomognut malignim uticajem sa strane

"Borimo se za evropske vrijednosti, koje su superiorne i za njih se vrijedi boriti iz svake pozicije"

9605 pregleda 43 reakcija 43 komentar(a)
Foto: Predsjednik.me
Foto: Predsjednik.me

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je da zabrinjava "virus nacionalizma koji se širi Balkanom".

On je, kako je saopšteno iz Kabineta predsjednika, naveo da je taj virus "potpomognut malignim uticajem sa strane".

Đukanović je u razgovoru sa ministrom vanjskih i evropskih poslova Slovačke Ivanom Korčokom ukazao na potrebu pojačane pažnje Evrope za pitanje koje, kako je kazao, nije samo balkansko, već i evropsko.

"Borimo se za evropske vrijednosti, koje su superiorne i za njih se vrijedi boriti iz svake pozicije", rekao je Đukanović.

Kako je saopšteno, Đukanović je upoznao sagovornika sa aktuelnim prilikama u Crnoj Gori nakon parlamentarnih izbora.

"I izrazio očekivanje da će nova Vlada u potpunosti slijediti dosadašnji strateški put Crne Gore u EU i NATO, naglašavajući da će u okviru kohabitacije sa pozicije Predsjednika učiniti sve da Crna Gora ostane na putu evropske i euroatlantske integracije".

Predsjednik Crne Gore je u razgovoru sa Korčokom istakao da je odnos Crne Gore i Slovačke uzoran primjer za mnoge zemlje unutar EU i regiona.

"Pozitivno iskustvo saradnje, doživljavamo kao prijateljsko u punom značenju te riječi, što je potvrđeno kroz brojne događaje u novijoj crnogorskoj istoriji, prije svega referendumu o nezavisnosti, ali ne manje i u godinama koje su uslijedile", kazao je Đukanović.

On je, kako je saopštio, podsjetio na pomoć Slovačke u savladavanju lekcija o snažnijoj podršci javnosti pristupanju u NATO, kao i na brojne ekspertize na putu evropske integracije, ali i diverzifikovanu podršku na bilateralnom nivou i značajnu ulogu Slovačke u okviru Višegradske grupe.

"Sve to više je nego dovoljan prilog potvrdi izrazitog prijateljstva koji Crna Gora njeguje prema Slovačkoj".

Ivan Korčok, Milo Đukanović
foto: Predsjednik.me

Đukanović se zahvalio Slovačkoj na podršci u savladavanju izazova tokom pandemije i kroz prethodnu pomoć, kao i donaciju koja se realizuje tokom posjete Korčoka, uz uvjerenje da će nakon stabilizacije situacije sa koronavirusom, biti u prilici da na raniji poziv predsjednice Slovačke Zuzane Čaputove otputuje u zvaničnu posjetu toj zemlji.

Korčok je, kako se navodi u saopštenju, kazao da Đukanović godinama važi za najvažniju i najimpresivniju političku ličnost i figuru Crne Gore, kao i da Slovačka prepoznaje njegovo liderstvo na prethodnim pozicijama premijera i predsjednika.

"Ipak posebne čestitke Slovačka upućuje za vrlo hrabru demonstraciju privrženosti demokratskim principima u nesmetanoj tranziciji vlasti i poštovanju volje građana", saopšteno je iz Kabineta predsjednika.

Korčok je, dodaje se, kazao da je važno da Đukanović svojim dokazanim liderstvom ohrabri Vladu da nastavi sa reformama i transformacijom društva, što će se prepoznati i vrednovati kao rezultat i argument da se ostvaruje napredak, koji će biti prilog za podršku Slovačke i evropskih partnera.

Korkok se, navodi se u saopštenju, saglasio sa Đkanovićevim ocjenama da je proevropskoj politici na Balkanu potrebna snažnija podrška da se izbori sa destrukcijom, ističući da EU ne treba na region da gleda kao na susjeda, već kao dio svog prostora koji ne smije da izgubi i da se za to treba odlučnije založiti.

"Treba da zaštitimo sebe tako što ćemo štititi vas", kazao je Korčok, dodajući "da kohabitacija može na kraju biti još jedna potvrda privrženosti demokratiji i dokaz da Crna Gora pripada Evropi".