ponudio i dopremanje avionima

Sijarto: Ukoliko Mađarskoj ostane dovoljno vakcina, dio će usmjeriti Crnoj Gori

"Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović informisao je mađarskog kolegu da u Crnoj Gori nije započeta vakcinacija, te da bi, stoga, u ovom trenutku, od izuzetnog značaja bila podrška Mađarske u nabavci određenih doza vakcina"

8290 pregleda 25 reakcija 26 komentar(a)
Radulović i Sijarto, Foto: MVP
Radulović i Sijarto, Foto: MVP

Ministar vanjskih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto ponudio je mogućnost da se Crnoj Gori dopremi određeni broj vakcina protiv koronavirusa njihovim avionima, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP).

Kako je saopšteno iz MVP, ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović razgovarao je telefonom sa Sijartom.

"Sagovornici su razmijenili mišljenja i o epidemiološkoj situaciji te, na toj liniji, razmotrili opcije za nabavku i distribuciju vakcina", piše u saopštenju MVP.

Navodi se i da je Radulović informisao mađarskog kolegu da u Crnoj Gori nije započeta vakcinacija, te da bi, stoga, u ovom trenutku, od izuzetnog značaja bila podrška Mađarske u nabavci određenih doza vakcina.

"Sijarto je ponudio mogućnost Crnoj Gori da dopreme određeni broj vakcina njihovim avionima. Šef diplomatije Mađarske je kazao da oni pregovaraju i sa drugim proizvođačima, te da će, ukoliko im ostane dovoljan broj vakcina, usmjeriti dio našoj državi", piše u saopštenju.

Iz MVP su kazali i da je Radulović zahvalio na spremnosti Mađarske da pomogne u transportu i nabavci vakcina, ocjenjujući da bi to bio izuzetan gest i snažna poruka da je Evropa uz Crnu Goru i u ovim izazovnim vremenima.

"Na toj liniji, šef crnogorske diplomatije je istakao da samo zajednički možemo prevazići posljedice pandemije, na temelju solidarnosti i u saradnji sa našim evropskim partnerima", navodi se u saopštenju MVP.

U fokusu razgovora bila je predstojeća posjeta Radulovića Budimpešti, unapređenje međudržavnih odnosa, kao i razmatranje mogućnosti za nabavku i distribuciju vakcina protiv COVID-19.

"Radulović je izrazio zadovoljstvo što će krajem februara boraviti u Mađarskoj, ocjenjujući da posjeta predstavlja potvrdu prijateljskih odnosa dvije države, kao i priliku da sagledaju potencijalne oblasti za dalje unapređenje bilateralne saradnje", ističe se u saopštenju MVP.

Navodi se da je Sijarto istakao da su Crna Gora i Mađarska u kontinuitetu posvećene razvoju sadržajnih odnosa, koji su osnaženi evroatlantskim vrijednostima, kao i neupitnom podrškom Crnoj Gori na putu ka Evropskoj uniji (EU).