Zeković: Obezbijediti dječji dodatak do redovnog završetka osnovnog obrazovanja

"Ne postoji niti jedan razlog zašto bi djeci tokom školovanja bio uskraćen dječji dodatak, a dobijala ga samo djeca tokom predškolskog uzrasta"

3766 pregleda 18 komentar(a)
Zeković, Foto: SDP
Zeković, Foto: SDP

Socijaldemokratska partija (SDP) predala je danas u proceduru amandmane na Predlog zakona o izmjenama i dopuni zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti kojima se predlaže promjena odredbe kojom će se djeci obezbijediti pravo na dječji dodatak do redovnog završetka obaveznog osnovnog obrazovanja, kada je realno i potrebniji, jer su obaveze veće, saopštio je danas Bojan Zeković, član Glavnog odbora (GO) SDP.

"Ne postoji niti jedan razlog zašto bi djeci tokom školovanja bio uskraćen dječji dodatak, a dobijala ga samo djeca tokom predškolskog uzrasta. Potrebe djece u školskom uzrastu su veće, a društvo ne smije dozvoliti da zbog siromaštva roditelja djeci bude otežano školovanje. Time ne gube samo djeca iz siromašnih porodica kojima se otežava školovanje - predodređuju da sjutra budu siromašni roditelji, i stvara ciklično siromaštvo, već gubi cijelo društvo koje ne koristi njihove potencijale. Kako bi bili socijalno pravedniji i kako bi se obezbijedilo duže trajanje dječjeg dodatka djeci kojima je ova pomoć potrebna, predlažemo da one porodice sa, za naše uslove naročito visokim primanjima, kao što su direktori banaka i uspješnih preduzeća, članovi Vlade, poslanici, svi oni čija su primanja višestruko iznad prosjeka, ne ostvaruju tu vrstu socijalne podrške, jer za njom realno nemaju potrebu", istakao je Zeković.

On je dodao da parlamentarna većina predlaže da "pravo na dodatak za djecu imaju troje djece u porodici".

"Prije svega par dana premijer Krivokapić je prilikom posjete jednoj brojnoj porodici koja ima sedmoro maloljetne djece, vrlo neprimjereno govorio o onim porodicama ili građankama i građanima koji imaju manji broj djece ili ih nemaju uopšte spočitavajući im navodni egoizam, dok ista većina predlaže uskraćivanje dječjeg dodatka onoj djeci koja imaju više braće i sestara", rekao je Zeković.

Po njegovim riječima, takav predlog je pogrešan, a praksa da svega u par dana jedno govorite, a radite suprotno duboko licemjerna.

"Država ne treba da bračnim parovima planira porodicu i određuje broj djece, ali ni da diskrimiše brojnije porodice i onu djecu koja imaju veći broj braće i sestara. Javno nije prezentovan niti jedan argument koji bi opravdao ukidanja dječjeg dodatka navršetkom šeste godine, odnosno ukidao dječji dodatak onoj djeci koja imaju troje braće i sestara. Takav predlog smatramo nepravednim i pogrešnim. Nijesmo predlagali uvećanje iznosa dječjeg dodatka, cijeneći stanje javnih finansija, ali smatramo da je raspodjela kakvu predlažemo mnogo bolja i pravednija", zaključio je Zeković.

Bonus video: