Neophodno osnivanje Alimentacionog fonda

Bošnjak i Janković navele su da država mora da pokaže odlučnost i da stane iza samohranih roditelja i obezbijedi im realizaciju zakonski zagarantovanog prava

2189 pregleda 0 komentar(a)
Janković i Bošnjak, Foto: Skupstina.me
Janković i Bošnjak, Foto: Skupstina.me

Crnoj Gori neophodno je osnivanje Alimentacionog fonda i registra samohranih roditelja, koji postoji i u Austriji, poručeno je sa sastanka potpredsjednice Skupštine Branke Bošnjak sa ambasadorkom te države Anom Janković.

Bošnjak se, kako je saopšteno iz Skupštine, danas sastala sa Janković u sklopu aktivnosti vezanih za predstavljanje predloga o formiranju ženskog kluba sačinjenog od poslanica sadašnjeg saziva Skupštine.

Bošnjak i Janković navele su da država mora da pokaže odlučnost i da stane iza samohranih roditelja i obezbijedi im realizaciju zakonski zagarantovanog prava.

"Sagovornice su se usaglasile da je neophodno da se osnuje Alimentacioni fond i registar samohranih roditelja, koji postoji i u Austriji, jer je posebno u vrijeme pandemije koronavirusa sve češća pojava da samohrani roditelji ostaju bez mjesečne naknade koja im je zagarantovana“, navodi se u saopštenju.

Bošnjak je upoznala Janković sa svim aktivnostima koje je preuzela otkad je stupila na funkciju potpredsjednice Skupštine, u vezi sa jačanjem prava žena i poboljšanju njihovog položaja u crnogorskom društvu.

Ona je kazala da će se, upravo kroz projekat ženskog kluba u Skupštini Crne Gore, glas žena čuti još više i biće omogućena veća vidljivost problema sa kojima se suočavaju.

Bošnjak je predstavila okvir djelovanja ženskog kluba, kao i teme i problematike na koje bi se to novoformirano tijelo moglo fokusirati.

"Neke od prioritetnih tema su rodno izazvano nasilje, veće učešće žena na mjestima odlučivanja, osnivanje Alimentacionog fonda, preventivna zdravstvena zaštita posebno žena iz ruralnih područja“, navela je Bošnjak.

Navodi se da predlog formiranja ženskog kluba može biti dugoročno rješenje koje će pomoći ne samo u poboljšanju položaja žena, već i podizanju svijesti cijelog društva o pravima žena i rodnoj ravnopravnosti.

Janković je čestitala Bošnjak na izboru za prvu potpredsjednicu Skupštine u istoriji Crne Gore.

Ona je istakla da je Austrija pravi primjer da se ovakve stvari mogu mijenjati u kratkom vremenskom periodu, kada postoji politička volja.

Kako je navela, i Austrija je do prije nekoliko godina imala mali broj žena na mjestima odlučivanja, dok je danas broj žena i muškaraca na visokim državnim funkcijama skoro isti.

Janković je podržala realizaciju tog projekta i ponudila pomoć ambasade Austrije u njegovoj relaizaciji.

Janković je sugerisala Bošnjak da je već zakazani video sastanak između predsjednika Skupštine Alekse Bečića i predsjednika Nacionalnog savjeta Austrije Volfganga Sobotke, prava prilika da se taj projekat aktuelizuje i da to bude jedna od tema razgovora.

Bonus video: