Bošković: Preispitati diplome sa "letećih" univerziteta koje su okupirale institucije

Bošković je kazao da je potrebno preispitati konkurse preko kojih su primljeni kadrovi školovani na sumnjivim ili nisko rangiranim obrazovnim jedinicama, a pozvao je da se utvrditi ko je izvršio rangiranje kandidata na nezakonit način

4662 pregleda 24 reakcija 15 komentar(a)
Prava Crna Gora, Foto: Prava Crna Gora
Prava Crna Gora, Foto: Prava Crna Gora

Član Prave Crne Gore Marko Bošković kazao je da bi trebalo preispitati diplome sa "letećih" univerziteta koje su okupirale institucije.

"U vrijeme vladavine državobraniteljskih koalicija okupljenih oko DPS-a, u državnim ustanovama proces zapošljavanja vršio se uglavnom po principu 'sigurnog glasa', ili, kako je to funkcioner Jelić precizno definisao, 'jedan zaposleni četiri glasa'", rekao je Bošković.

Kako je kazao, problem nastaje onda kada koalicioni partneri shvataju da imaju više slobodnih radnih mjesta nego obrazovanih podobnih visokoškolaca.

"Pojedinci kojima je prvo obezbijeđeno radno mjesto pa su tek onda odlučili šta će studirati, upisuju i preko noći završavaju malo je reći sumnjive fakultete na Univerzitetu u Novom Pazaru, Tutinu itd., dobijaju ugovore za stalno pa i danas nesmetano obavljaju svoje poslove. U javnost je 2019. procurila informacija da u Domu starih u Pljevljima više od polovine zaposlenih ima diplomu medicinskog tehničara vanredno stečenu u Tutinu. Nameće se zaključak da na birou rada nemamo nezapošljenih medicinskih tehničara ili da diploma 'vanredne' srednje medicinske škole u Tutinu mnogo više vrijedi od diplome stečene u Podgorici ili u Beranama", naveo je Bošković.

Bošković smatra da je van svake pameti i nepravedno je stavljati diplome stečene na različitim univerzitetima u istu ravan.

"Na listi najboljih univerziteta na svijetu za 2020-u godinu Internacionalni Univerzitet u Novom Pazaru se nalazi na 17959. mjestu. Pomenutog Univerziteta u Tutinu na listi od preko trideset hiljada univerziteta uopšte i nema, dok je Univerzitet u Mitrovici rangiran kao 12947. Važno je napomenuti da je Univerzitet u Beogradu rangiran kao 401. u svijetu, Univerzitet u Novom Sadu kao 918., Univerzitet Crne Gore kao 1897., Univerzitet Donja Gorica kao 6464. dok je Univerzitet Mediteran zauzeo 10877. mjesto. Dakle, postoje velike razlike u kvalitetu stečenog znanja u zavisnosti od ustanove na kojoj je određena diploma stečena, nije ni pravilno ni pravedno izvršiti rangiranje po sistemu 'diploma je diploma', možda je kupljena tako gdje se ispod glasa pominje da je kupovina moguća", rekao je Bošković.

On je dodao da je potrebno preispitati konkurse preko kojih su primljeni kadrovi školovani na sumnjivim ili nisko rangiranim obrazovnim jedinicama, a pozvao je da se utvrditi ko je izvršio rangiranje kandidata na nezakonit način, a konkurse obnoviti i izvršiti odabir kandidata u skladu sa realnim kvalitetima.

"Pošteni ljudi godinama čekaju ravnopravne uslove i ne smiju ispaštati zbog diploma 'večernjih škola' i DPS patriotizma", zaključio je Bošković.

Bonus video: