Marković u januaru u posjeti Kosovu: Tema demarkacija granice

Izlaz iz te situacije mogu donjeti ponovni pregovori Podgorice i Prištine ili slanje sporazuma na arbitražu, za šta je potrebna saglasnost i Crne Gore koja trenutno nije spremna da prihvati takvo rješenje
7 komentar(a)
Godišnjica Vlade, Duško Marković, Foto: Savo Prelević
Godišnjica Vlade, Duško Marković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 19.12.2017. 12:21h

Premijer Crne Gore Duško Marković boraviće tokom januara naredne godine u službenoj posjeti Kosovu na poziv kosovskog premijera Ramuša Haradinaja, prenio je danas portal gazetaexpress.com.

Po navodima portala, Marković će posjetiti Kosovo između 20. i 30. januara a jedna od tema biće demarkacija granične linije sa Crnom Gorom, što je preduslov za liberalizaciju viza za građane Kosova.

Premijeri Crne Gore i Kosova sastali su se u ponedjeljak u Briselu na marginama radne večere sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federikom Mogerini.

Demarkacija granične linije sa Crnom Gorom predstavlja jedan od najvećih problema institucija Kosova, pošto se pored opozicionog Samoopredjeljenja, sporazumu o razgraničenju protive i stranka premijera Ramuša Haradinaja, Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa za Kosovo zamjenika premijera Fatmira Ljimaja.

Protiv demarkacije će glasati i poslanici Srpske liste koji smatraju da bi glasanje za taj zakon značilo priznanje Kosova kao nezavisne i suverene države.

U sadašnjoj konstalaciji snaga, nema izgleda da predlog Zakona o demarkaciji dobije potrebnih 80 glasova (od ukupo 120) kako bi mogao biti usvojen u Skupštini Kosova.

Izlaz iz te situacije mogu donjeti ponovni pregovori Podgorice i Prištine ili slanje sporazuma na arbitražu, za šta je potrebna saglasnost i Crne Gore koja trenutno nije spremna da prihvati takvo rješenje.

Bonus video: