Šćepanović: Izmjenom Zakona o tužilaštvu, nova većina radi protiv članstva Crne Gore u EU

"Ne postoji važniji evropski standard za članstvo od ovoga, stoga sa žaljenjem konstatujemo da će Evropska komisija, ukoliko se anti-evropsko ponašanje vlasti u ovoj oblasti nastavi, aktivirati klauzulu balansa"

8433 pregleda 25 reakcija 25 komentar(a)
Šćepanović, Foto: DPS
Šćepanović, Foto: DPS

Poslanica Demokratske partije socijalista (DPS) Marta Šćepanović kazala je da nova većina u Skupštini, svojim prijedlozima izmjena Zakona o tužilaštvu, bez društvenog konsenzusa, komunikacije sa Evropskom komisijom i Venecijanskom komisijom, nadležnim i strukovnim institucijama u Crnoj Gori, direktno radi protiv evropskih standarda i članstva Crne Gore u EU.

"Nije to utisak samo crnogorskog društva i opozicije u Parlamentu, već i zvaničnika Evropske komisije", rekla je šćepanović.

Ona smatra da Crna Gora u prethodnom periodu nije na najbolji mogući način ispunjavala obaveze iz evropske agende za napredak u oblasti pravosuđa, ali da ovakvim potezom nove većine, "Crna Gora direktno atakuje na tzv. acquis communautaire - pravnu tekovinu EU".

"Ne postoji važniji evropski standard za članstvo od ovoga, stoga sa žaljenjem konstatujemo da će Evropska komisija, ukoliko se anti-evropsko ponašanje vlasti u ovoj oblasti nastavi, aktivirati klauzulu balansa, kao odgovor na degradiranje pravosuđa po uzoru na 'istočne' adrese, kojima se ubrzano približavamo", rekla je Šćešanović.

Bonus video: