Pisonero: Crna Gora da ne nazaduje u reformi pravosuđa

"U cilju daljeg napredovanja na putu ka EU i ispunjavanja privremenih mjerila za poglavlje 23 u pregovorima o pristupanju EU, Crna Gora treba da postigne dalji napredak u reformama vladavine prava, uključujući napredak, a ne nazadovanje u sprovođenju reforme pravosuđa"

13547 pregleda 41 reakcija 41 komentar(a)
Pisonero, Foto: Ec.europa.eu
Pisonero, Foto: Ec.europa.eu

Crna Gora treba da napreduje, a ne da nazaduje u sprovođenju reforme pravosuđa, navela je portparolka Evropske komisije Ana Pisonero povodom najavljenih izmjena tužilačkih zakona.

Ona je saopštila da u skladu sa pregovaračkim okvirom, treba osigurati sveukupnu ravnotežu u napretku pregovaranja po poglavljima, između napretka u vladavini prava, sa jedne, i ostalih pregovaračkih poglavlja, s druge strane.

"Vladavina prava je jedna od osnovnih vrijednosti EU i kao takva, presudni element procesa pristupanja EU, koji određuje ukupan tempo pregovora Crne Gore o pristupanju EU. U cilju daljeg napredovanja na putu ka EU i ispunjavanja privremenih mjerila za poglavlje 23 u pregovorima o pristupanju EU, Crna Gora treba da postigne dalji napredak u reformama vladavine prava, uključujući napredak, a ne nazadovanje u sprovođenju reforme pravosuđa", napisala je Pisonero na Tviteru.

Dodaje da kao rezultat već sprovedenih reformi, Crna Gora već ima uspostavljena tijela i mehanizme koji osiguravaju sudsku i tužilačku nezavisnost i odgovornost.

"Ohrabrijemo Crnu Goru da dosljedno koristi ove mehanizme i da nadograđuje već postignuto, radi ostvarenja daljih rezultata u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala", napisala je Pisonero.

Podsjetila je na usvajanje ustavnih amandmana iz 2013. godine kojima se jača nezavisnost i odgovornost pravosuđa, što je bio preduslov da Crna Gora otvori pregovore o pridruživanju sa EU.

"Postoji posebno privremeno mjerilo u poglavlju 23 koje zahtijeva da Crna Gora sprovede ove ustavne amandmane u skladu sa preporukama Venecijanske komisije i evropskim standardima i najboljom praksom. Ovo takođe važi za sprovođenje zakona, poput Zakona o državnom tužilaštvu i Zakona o Specijalnom tužilaštvu. Takođe podsjećamo na značaj za Crnu Goru da osigura širok i sveobuhvatan proces konsultacija prilikom pripreme novog zakonodavstva i aktivnosti koje su ključne za uspjeh procesa reformi u oblasti vladavine prava", navela je Pisonero.

Bonus video: